AVM Fritz!Powerline 1260E WLAN Set

Saksalaisen AVM:n datasähkösovitinsetin avulla saadaan lähiverkko muodostettua sähköjohtoja pitkin ja ulotettua myös heikon kantaman alueille.

tekijä Henning Dadkhah Rasmussen #Datasähkösovittimet #AVM
6.5

Saksalainen AVM tunnetaan helposti tunnistettavista Fritz!Box-reitittimistään, joita on arvioitu myös KotiMikrossa.

Nyt yhtiöltä on tullut myyntiin uusi Fritz!Powerline-datasähkösovittimien setti. Kyse on laitteista, joilla lähiverkko muodostetaan kodin sähköverkon kautta. 1260E WLAN Set koostuu kahdesta datasähkösovittimesta: 1260E-yksiköstä ja vähän pienemmästä 1220E-yksiköstä.

Ensimmäinen yksikkö liitetään kodin reitittimeen verkkokaapelilla ja toinen yksikkö työnnetään pistorasiaan paikassa, johon lähiverkon kantama halutaan ulottaa – esimerkiksi yläkerran huoneeseen, autotalliin tai keittiöön.

1260E-yksiköllä saadaan tuotettua langaton signaali pitkänkin matkan päähän reitittimestä, tai sitten sen kahteen verkkoporttiin voidaan liittää johdollisia verkkolaitteita. 1220E-yksikössä on vain kaksi ethernet-porttia.

Jos käytössä on jo Fritz!Box-reititin, pitäisi datasähkösovittimen asennuksen olla valmistajan mukaan tavallista helpompaa. Se oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa.

Testauksessa oli käytössä Fritz!Box 7590 -reititin, ja setin mukana tulleessa pikaoppaassa neuvotaan, miten reititin ja datasähkösovitin saadaan liitettyä yhteen painamalla kummassakin laitteessa olevaa wps-painiketta. Se ei kuitenkaan onnistunut useista yrityksistä huolimatta.

Laitteet saatiin yhdistettyä manuaalisesti, mutta sama ongelma oli edessä, kun datasähkösovittimet piti yhdistää keskenään. Ne eivät hyväksyneet toistensa vahvistuskoodeja, ja tätä ihmetellessä toinen yksikkö kadotti tietonsa, joten kaikki piti aloittaa alusta nollaamalla laite. Yhdistäminen onnistui lopulta, mutta näin oleellisessa tehtävässä oli aivan liian monta ongelmaa – vaikka käytettiin valmistajan omaa reititintä.

Suurimman mahdollisen nopeuden saavuttaminen datasähkösovittimien avulla edellyttää, että jatkojohtoja ei käytetä, kun sovittimet kytketään pistorasiaan. Reitittimen läheltä saattaa kuitenkin olla vaikea löytää vapaata pistokepaikkaa, varsinkin kun sekä 1260E että 1220E ovat niin kookkaita, että ne peittävät viereisenkin pistokepaikan.

Mittauksissa saatiin vaatimaton vajaan 1,5 megabitin latausnopeus sekunnissa, kun 1260E kytkettiin reitittimen lähellä olevaan jatkopistorasiaan. Kun sovitin kytkettiin suoraan seinäpistokepaikkaan, nopeus kasvoi 39 megabittiin sekunnissa.

AVM:n datasähkösovittimien kokoonpanossa voi kuitenkin myös valita, että verkkosignaali reitittimeltä toimitetaan langattomasti. Tällöin 1260E toimii langattomana siltana johdollisen sillan sijasta. Tällä tavalla saatiin mitattua suurin siirtonopeus, 41 megabittiä sekunnissa.

On tavallaan hassua, että langaton yhteys on langallista nopeampi, mutta syy saattaa olla testipaikaksi valitun tilan kehnoissa kuparijohdoissa tai yhteyksissä. Kaikki mittaukset tehtiin sulakeryhmien välillä, koska tämä on useimmilla yleisin tapa kytkeä datasähkösovittimet. Nopeus on suurin silloin, kun sovittimet ovat samassa sulakeryhmässä.

Sitten kun Fritz!Powerline on vihdoinkin saatu käyttökuntoon, ei sovittimista tarvitse enää huolehtia. Kun toinen yksikkö on kytketty muualla kodissa pistorasiaan ja siihen on yhdistetty verkkoa tarvitseva laite, niin järjestelmä toimii vakaasti ja ongelmitta.

AVM lupaa myös, että setti toimii uuden ja päivitetyn Fritz!Box-reitittimen kanssa. Tällöin voidaan muodostaa mesh-verkko, jolla saadaan lisää kantamaa. Kokeiltaessa ei kuitenkaan saatu mesh-toimintoa käyttöön, koska AVM:n mesh-sovellus edellyttää, että reititin ja datasähkösovitin yhdistetään wps-painiketta painamalla, eikä tämä laitteiden paritus testissä onnistunut, kuten edellä jo mainittiin.

 

Toinen AVM:n sovittimista kytketään reitittimeen ja pistorasiaan, jolloin verkkosignaali siirtyy sähköjohtoja pitkin toiseen sovittimeen ja verkkolaitteille.

 

 

Conclusion

Fritz!Powerline-setin avulla lähiverkkoon voidaan liittää laitteita myös reitittimen langattoman kantaman reuna-alueilla. Setin käyttöönotto on kuitenkin tarpeettoman hankalaa, eikä luvattua mesh-toimintoa saatu toimimaan.

Ominaisuudet

Merkki
AVM
Ilmoitettu nopeus
Datasähkö: 1200 Mbit/s; 2,4 GHz: 400 Mbit/s; 5 GHz: 866 Mbit/s
Liitännät
2 x LAN per yksikkö
Tietoturva
WPA2, 128-bittinen AES-salaus
Siirtonopeus
41 Mbit/s lataus, 20 Mbit/s siirto