Microsoft Edge

Microsoft Edge tulee jossain vaiheessa korvaamaan Internet Explorer -veteraanin. Edge on sekä nopea että vaivaton käyttää.

tekijä #Ohjelmat sovellukset ja pelit #Microsoft
4.5

Microsoft esitteli Windows 10:n yhteydessä myös uuden selaimen, jonka on tarkoitus korvata yli 20-vuotias Internet Explorer. Edge-selain ei harmittavasti ollut täysin valmis, kun Windows 10 -käyttöjärjestelmä julkaistiin, ja siksi Microsoft myös päätti säilyttää veteraaniselain Internet Explorerin uudessa Windows-järjestelmässä.

 

Edge on kuitenkin päivityksen myötä kehittynyt ja on nyt monin tavoin toimivampi selain kuin Internet Explorer. Edgen käyttöliittymä on yksinkertainen eikä sitä ole rasitettu turhilla toiminnoilla, joten selain on erittäin nopea. Tietokoneen uudelleen käynnistyksen jälkeen Edgen aloitussivu tulee ruudulle vain 1,1 sekunnissa, kun Edge käynnistetään. Vastaavasti HTML5-sivunkuvauskielen ja JavaScript-komentosarjojen testit Edge selvitti hienosti – ja huomattavasti paremmin kuin Internet Explorer. JavaScriptin suorituksessa Edge oli tehokkaampi kuin viisi muuta tunnettua selainta.

 

Hyvien testitulosten taustalla on kuitenkin se tosiseikka, että Edgestä puuttuu joitain perusominaisuuksia. Laajennuksia on saatavana melko suppea valikoima, johon saataneen parannusta vasta 2017 julkaistavan suuren Windows 10 -päivityksen myötä. Toistaiseksi Edgestä ei ole ainoaksi selaimeksi, koska vastaan voi tulla sivustoja, jotka vaativat laajennuksen, jota Edge ei pysty käyttämään. Yleiskäyttöön ja aikuisen selaimen täydentäjänä Edge toimii ja on nopea, selkeä sekä helppokäyttöinen.

 

Tärkeimmät toiminnot toki Edgestäkin löytyvät. Selaimeen kuuluu salasanojen hallinta, automaattinen ponnahdusikkunoiden torjuja, välilehdet ja hyvä tuki HTML5:lle, joka nettisivujen kuvauskielen viimeisin standardi.

 

HTML5-testi: 460/555
JavaScript-testi: 210,57

Arvio

Edgestä on kehittymässä täysiverinen selain, mutta vielä se on hiukan raakile. Edge on kyllä nopea, mutta varsinkin laajennusten saatavuudessa on toivomisen varaa.

Ominaisuudet

Merkki
Microsoft
Toiminnot
Ponnahdusikkunoiden torjunta, yksityinen selaus, salasanamanageri, välilehdet
Muuta
Javascript-testaus: http://browserbench.org/JetStream