Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer oli muinoin maailman suosituin selain, mutta nyt sen on lopullisesti syrjäyttänyt Edge, joka sisältyy Windows 10 -käyttöjärjestelmään.

tekijä #Ohjelmat sovellukset ja pelit #Microsoft
5.5

Microsoftin Internet Explorer -selain on ollut olemassa vuodesta 1995, joten se on selain, jota kaikki tietokoneen käyttäjät ovat jossain vaiheessa käyttäneet. Selain saavutti suosionsa huipun 2002, jolloin 95 prosenttia ihmisistä katseli nettiä Internet Explorerin ikkunassa maailmanlaajuisesti. Nykyään selaimen osuus on alle kymmenen prosenttia. Ikä on valitettavasti alkanut painaa veteraania. Se näkyy varsinkin nopeudessa, jossa IE häviää käytännössä kaikille muille selaimille. Vanha pilapiirros näyttää, kuinka Internet Explorerin käynnistymiseen kuluvassa ajassa ehtii käynnistämään kuusi muuta selainta, eikä se ole edes pahasti liioiteltu. KotiMikron testissä Internet Explorerin käynnistymiseen kului 3,5 sekuntia tietokoneen uudelleen käynnistymisen jälkeen – ja vieläkin pitempi aika kului ennen kuin ensimmäinen sivusto oli latautunut luettavaksi.

 

JavaScript-komentosarjojen testeissä Internet Explorer jäi kuuden selaimen testijoukossa viimeiseksi. Samoin kävi HTML5-sivunkuvauskielestä suoriutumisessa. Testitulosten valossa voinee sanoa, että tämän selaimen seurassa turhautuu usein. IE:n väsynyt moottori lienee myös yksi syy siihen, että Microsoft varusti Windows 10 -käyttöjärjestelmän uudella ja modernimmalla Edge-selaimella. Toistaiseksi IE:n etuna Edgeen verattuna on, että vanhassa selaimessa voi käyttää monia laajennuksia, kun niitä on Edgeen saatavana vasta varsin vaatimaton määrä.

 

Jos kärsivällisyys riittää Microsoftin vanhentuneen selaimen käyttämiseen, niin se tarjoaa ominaisuuksina salasanojen hallinnan, välilehtien käyttämisen selailuun, yksityisen selaustilan sekä jo mainitut laajennukset. Laajennustuki on erityisen hyödyllinen vanhempien oheislaitteiden kanssa, jotka vaativat omat lisäosansa, kuten esimerkiksi jotkin verkkokamerat.

 

HTML5-testi: 308/555

JavaScript-testi: 126,87

 

Internet Explorerin voi ladata täältä.

Arvio

Internet Explorerissa on hyvä tuki laajennuksille, mutta mitään muuta hyvää ei 21 vuotta vanhasta selaimesta juuri ole kertoa. Se on hidas, epävakaa ja kankea käytössä.

Ominaisuudet

Merkki
Microsoft
Toiminnot
Ponnahdusikkunoiden esto, yksityinen selaus, salasanamanageri, välilehdet, tuki monille laajennuksille
Kieli
Suomi
Muuta
Javascript-testi: http://browserbench.org/JetStream