Mozilla Firefox

Firefox on pitkän linjan selain ja edelleen varmatoiminen ohjelma, joka tarjoaa käyttöön vaikuttavan kattauksen laajennuksia.

tekijä #Ohjelmat sovellukset ja pelit #Mozilla
8.0

Firefox oli aikoinaan kapinallinen haastaja Microsoftin Internet Explorerille. Nykyään Firefox on selainmarkkinoiden vahva vaikuttaja. Noin 15 prosentin markkinaosuudellaan Firefox on toiseksi suosituin selain maailmassa. Eikä syyttä, sillä selaimeen on tarjolla kattava kokoelma laajennuksia, jotka tuovat selaimeen lisää toimintoja. Ohjelma on lisäksi suomenkielinen ja sen käyttö on vaivatonta.

 

KotiMikron suorittamissa HTML5- ja JavaScript-tekniikoiden testeissä Firefox selvisi kunnialla HTML5-testeistä, mutta kompasteli hieman JavaScriptin kanssa. Syynä saattoi olla se, että Firefoxiin on aikaa myöten kertynyt paljon toimintoja, ja siksi selain ei enää ole niin kevyt ja ketterä, kuin se joskus oli. Tietokoneen uudelleen käynnistyksen jälkeen Firefox ilmoittautuu palvelukseen 3,02 sekunnin kuluttua – mikä on vähän ajallisesti, mutta tiputtaa Firefoxin nopeustaistelun kärkikahinoista.

 

Pienen odotusajan vastapainoksi käyttäjä saa monipuolisen selainohjelman, joka sisältää kaikki mahdolliset toiminnot. Selaimessa on salasanamanageri, automaattinen ponnahdusikkunoiden torjuja, välilehdet ja yksityinen tila, jota käyttämällä tietokoneelle ei jää jälkiä nettiretkistä. Asetuksia on helppo hallita, ja selain huolehtii automaattisesti, että se on aina ajan tasalla.

 

Firefox on hyvä valinta myös silloin, kun on tarvetta suorittaa laajennusohjelmia, jotka eivät enää toimi muissa selaimissa. Tällaisia ovat muun muassa Java ja npapi-rajapintaa käyttävät laajennukset, joita esimerkiksi jotkut verkkokamerat käyttävät.

 

HTML5-testi: 461/555
JavaScript-testi: 140,1

 

Lataa ilmainen Firefox täältä.

Arvio

Firefox ei ole selaimista vikkelin, mutta tarjoaa käyttöön monipuoliset toiminnot ja laajennukset. Selain on niin hyvin varusteltu ja tuettu, että toista ei tarvitse käyttää. Hieman nopeampi se saisi olla.

Ominaisuudet

Merkki
Mozilla
Toiminnot
Ponnahdusikkunoiden torjunta, yksityinen tila, salasanamanageri, välilehdet, laajennukset
Muuta
Javascript-testaus: http://browserbench.org/JetStream