Opera-selain

Opera on lähes yhtä iäkäs selain kuin Internet Explorer. Operaan saakin paljon hyödyllisiä laajennuksia ja selain on hyvin tuettu.

tekijä #Ohjelmat sovellukset ja pelit #Opera
9.0

Opera, joka on norjalainen vaihtoehto amerikkalaisille selainjäteille, viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa. Vuonna 1996 Opera oli eräänlainen kapinallinen vastaveto Internet Explorerille ja Netscape Navigatorilla, mutta nykyään Opera on hyvin etabloitunut nettiselain, joka osaa vähintään yhtä paljon kuin kilpailijansa – vaikka sen markkinaosuus onkin turhan pieni.

Operaan saa monia hyviä laajennuksia ja myös lisäosia, jotka eivät enää toimi esimerkiksi Google Chromessa. Tämä koskee muun muassa NPAPIa, jota esimerkiksi Synology hyödyntää ohjelmissaan. Lisäksi Opera pyörittää vauhdikkaasti uusinta HTML5-sivunkuvauskieltä ja selviää puhtain paperein JavaScriptin komentosarjoista. Käynnistysaika tietokoneen uudelleen käynnistyksen jälkeen on kuitenkin 2,3 sekuntia. Se on tuplaten Google Chromen käynnistysaika, mutta ylimääräinen sekunti on odottelun vaivan väärti.

Opera on suomenkielinen ja pohjoismaalaisuus näkyy niin ulkoasussa kuin käytettävyydessä. Valikot ovat selkeät käyttää ja Operan laajennuksia on suorastaan ilo käsitellä. Sama pätee selaimen mobiiliversioon.

Operan nokkelimpiin toimintoihin kuuluu erinomaisen selkeä aloitusikkuna, johon voi sijoittaa pikavalintoja käytetyimpiin sivustoihin. Aloitusikkunasta pääsee suosikkeihinsa helposti ja nopeasti.

HTML5-testi: 489/555

JavaScript-testi: 159,65

Lataa Opera täältä

Arvio

Operaa ei ikä paina, vaikka sillä on surffattu vuodesta 1996. Selain on nopea, modernisti rakennettu ja tukee useita laajennuksia.

Ominaisuudet

Merkki
Opera
Toiminnot
Ponnahdusikkunoiden esto, yksityinen selaus, salasanamanageri, laaja laajennustuki
Kieli
Suomi
Muuta
Javascript-testaus: http://browserbench.org/JetStream