XYZ da Vinci Jr. 1.0 3in1

3D-tulostin skannerilla ja lisävarusteena hankittavalla laserkaivertimella

tekijä #Sekalaiset #XYZ Printing
5.0

3D-tulostimia on ollut myynnissä jo vuosikausia, mutta niissä kaikissa on ollut samat huonot puolet: Niitä on erittäin hankala käyttää, ja lisäksi ne ovat aivan liian kalliita. Kukaan ei ole myöskään esittänyt kunnon perusteita sille, miksi tarvitsemme mahdollisuuden tulostaa 3D-esineitä.

 

XYZprinting-yhtiö yrittää korjata tilannetta tuomalla myyntiin erityisesti aloittelijoille suunnatun helppokäyttöisen 3D-tulostimen nimeltä da Vinci Jr. 1.0 3in1, joka liitetään langattoman lähiverkon kautta tai usb-johdolla. Kieli on silti syytä pitää keskellä suuta, kun erillisiä osia liitetään yhteen ja tulostuspäähän lisätään filamentti (rulla muovilankaa, joka sulatetaan 3D-esineiden tulostusta varten). Tehtävä ei ole kuitenkaan niin vaikea, etteivätkö kaikki siitä selviytyisi. Da Vinci Jr. 1.0 3in1 on varustettu lisäksi 3D-skannerilla, mikä tarkoittaa sitä, että erilaisia esineitä voi skannata kolmiulotteisiksi piirustuksiksi pc-ruudulle. Kolmas 3in1-laitteen toiminnoista on laserkaiverrus, jonka avulla voi kaivertaa esimerkiksi tekstiä tulostettuihin esineisiin. Laserkaiverrin on lisäosa, joka pitää hankkia erikseen, eikä sitä ollut mahdollista kokeilla tässä testissä.

 

Useimmat muut 3D-tulostimet pitää kalibroida ennen jokaista tulostuskertaa, mikä on melko hankala ja hidas prosessi. XYZ:n 3D-tulostin on sen sijaan itsekalibroituva. Tulostimen säätäminen onnistuu myös etupuolella olevan näytön avulla. 3D-piirustuksia voi tulostaa laitteeseen liitetyltä muistikortilta, muuten tulostaminen tapahtuu tietokoneelta XYZware-ohjelmiston avulla. Omia esineitä voi piirtää ilmaiseksi ladattavalla XYZmaker-suunnitteluohjelmalla, tai vaihtoehtoisesti voi käyttää Googlen SketchUp-ohjelmaa. XYZ:n tulostimen suuriin rajoituksiin kuuluu se, että kaikki mukana tulevat ohjelmat toimivat epävakaasti, ja niistä puuttuu jopa perustoimintoja. Kokeillessa kävi niin, että ohjelmia ei pystynyt päivittämään, vaikka ohjelma tarjosi sitä vaihtoehtoa. Samoin kehno toteutus teki yksinkertaistenkin toimintojen käyttämisestä mahdotonta.

 

Yleensä suurin este 3D-tulostukselle on se, että netissä ei ole riittävästi 3D-piirustuksia, joita voisi ladata koneelleen, ja 3D-piirustusten tekeminen itse ei onnistu tuosta vain, ellei sitten tarvitse pelkkää neliskanttista rasiaa. Tähän ongelmaan da Vinci Jr. 1.0 3in1 tarjoaa teoriassa ratkaisun, sillä yhdysrakenteisen skannerin avulla saa skannattua esineet 3D-piirustuksiksi. Se on kätevää, jos tarvitsee esimerkiksi varaosia laitteisiin tai haluaa vaihtaa pölynimurin vioittuneen muovisuulakkeen uuteen. Käytännössä skanneri on kuitenkin käyttökelvoton. Skannatuissa esineissä on suuria puuttuvia pintoja, ja 3D-piirustuksissa on niin paljon kohinaa, että niiden perusteella ei voi tulostaa – ei edes skannerin toistuvan kalibroinnin jälkeen. Lisäksi skannausohjelma jumittuu usein skannauksen jälkeen, jolloin puutteellisia piirustuksia ei voi edes tallentaa.

 

XYZ:n tulostin käyttää esineiden tulostukseen ympäristöystävällisiä, biohajoavia PLA-filamentteja, joita saa useissa eri väreissä. Kilon rulla maksaa noin 35 euroa, ja se riittää aika moneen 3D-tulostukseen – riippuen tietysti tulostettavien esineiden koosta. Da Vinci Jr. 1.0 3in1 -tulostimen maksimitulostusala on 15 x 15 x 15 senttimetriä.

 

Da Vinci Jr. 1.0 3in1 -tulostin maksaa 659 euroa ja lisävarusteena hankittava laserkaiverrin 159 euroa. Kun ottaa huomioon, että 3D-skanneri on käyttökelvoton, voi muita ja parempia 3D-tulostimia saada huokeampaan hintaan.

Arvio

XYZprintingin 3D-tulostimella on mahtava tulostaa, mutta yhdysrakenteinen skanneri on kelvoton.

Ominaisuudet

Merkki
XYZ Printing
Tuotetyyppi
3D-tulostin
Mitat
42 x 43 x 38 cm
Paino
15 kg
Liitäntä
Usb, wlan
Muuta
Käyttää PLA-filamenttia, halkaisija 1,75 mm