TP-Link TL-WPA8730 Kit

Nopea datasähkösovitinsetti langattomalla verkolla. Helppo ottaa käyttöön.

tekijä #Datasähkösovittimet #TP-Link
9.0

TP-Linkin uusi datasähkösovitinsetti TL-WPA8730 Kit sisältää kaksi käytännöllistä tuotetta samassa paketissa. Sen avulla voi laajentaa lähiverkkoa pistorasioiden kautta esimerkiksi yläkertaan, ja lisäksi se toimii langattoman verkon laajentimena, joka kasvattaa wlan-verkon kantamaa.

 

Järjestelmä otetaan käyttöön niin, että toinen sovitin sijoitetaan reitittimen lähelle ja laitteet yhdistetään verkkokaapelilla. Toinen sovitin voidaan sijoittaa esimerkiksi yläkertaan, jonne yhteys reitittimeen yhdistetystä sovittimesta muodostuu sähkökaapeleita pitkin. Jälkimmäinen sovitin on tukiasema, joka toimii reitittimen muodostaman lähiverkon langattomana laajentimena. Se luo toisin sanoen lähiverkkoon yhdistyvän verkon, joka näin kasvattaa verkkoa sekä langallisena että langattomana. Käyttäjän tarvitsee painaa vai yhtä painiketta, niin TL-WPA8730 hakee verkon tiedot reitittimestä automaattisesti.

 

Automaattista verkontunnistustoimintoa wlan-kloonauspainikkeella ei saatu kokeiltaessa toimimaan reitittimen ja datasähkösovittimien välillä, mutta varsinainen syypää oli toimituksen vanha testireititin, eikä TP-Linkin setti. Verkon määrittely onnistui helposti selaimessa sovittimen hallintasivulla, jossa voi säätää kaikki asetukset haluamikseen. Lisäksi sovittimien paritus keskenään hoituu vaivattomasti, kunhan sovittimet kytketään suoraan pistorasiaan eikä esimerkiksi jatkojohtoon.

 

Datasähkösovitinsetin muodostaman verkon vauhti on huippuluokkaa. Sovittimet käyttävät AV1200-tekniikkaa, jolla tieto siirtyy 1200 megabitin sekuntivauhtia sähköverkossa. Langattomassa verkossa sovittimet siirtävät tietoa ac-tekniikalla maksimissaan 1750 megabitin sekuntivauhdilla. Nopeus riittää hyvin esimerkiksi videon ja musiikin suoratoistoon kotiverkossa.

 

Sovitinsetin laajenninosassa on kolme ethernet-liitäntää, joihin voi kytkeä kaapeliyhteyttä käyttäviä laitteita. Kolme verkkoliitäntää on melko harvinainen ominaisuus, sillä monissa datasähkösovittimissa verkkoportteja on vain yksi. Jos kahden sovittimen setti ei riitä kattamaan koko asuntoa, niin järjestelmää voi laajentaa erikseen hankittavilla lisäsovittimilla.

 

Mainiossa setissä ei oikein ole muuta moitittavaa kuin korkeintaan sovittimien suurehko koko. Ne peittävät helposti viereisen paikan. Toisessa sentään on läpivienti, jonka ansiosta pistokepaikkaa voi käyttää normaalisti, vaikka siinnä on sovitin kytkettynä.

 

Selaimeen avautuva hallintapaneeli on selkeä.
Selaimeen avautuva hallintapaneeli on selkeä.

Arvio

TP-Linkin setti laajentaa lähiverkkoa pistorasioiden kautta ja lisäksi se toimii langattoman verkon laajentimena. Käyttöönotto on helppoa osaamisen tasosta riippumatta.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Ilmoitettu nopeus
AV1200
Liitännät
3 x Gigabit Ethernet Port
Tietoturva
128-bit AES
Siirtonopeus
1200 Mbit (powerline), 1750 Mbit (ac)