Mukana tulee lyhyet kaapelit.

Freecom mSSD MAXX

Huikean nopea ulkoinen asema.

tekijä #Kiintolevy #Freecom
9.2

Ssd-asemien hinnat ovat laskeneet, mutta gigatavulle tulee silti vieläkin niin paljon hintaa, että perinteinen kiintolevy pitää pintansa tallennustilan tarjoajana. Ssd-levyillä on kuitenkin niin paljon etuja, että tekniikka yleistyy kaiken aikaa.

Ssd-asemia näkee harvemmin koteloituna ulkoiseksi asemaksi, joten Freecomin laite on miellyttävä yllätys. Freecom mSSD MAXX tarjoaa käyttöön kaikki ssd-tekniikan edut. Laite on kompakti, äänetön ja ennen kaikkea huippunopea.

Pieneen koteloon on valittu liitännäksi tämän hetken vauhdikkain usb-vaihtoehto, toisen sukupolven usb 3.1. Sen teoreettinen tiedonsiirtonopeus on tolkuttomat 700 megatavua sekunnissa. Tietokoneeseen laite yhdistetään jommallakummalla mukana tulevista kaapeleista. Omasta tietokonekokoonpanosta riippuen voi valita perinteisen usb-liitännän tai uudemman usb type c -liitännän.

Uuden sukupolven usb 3.1 on vielä suhteellisen harvinainen, ja nytkin testatessa käytössä oli ensimmäisen sukupolven liitäntä, joka on kulkenut nimellä usb 3.0. Lukunopeudeksi mitattiin keskimäärin 365 megatavua sekunnissa, joka on luokkansa kärkitulos.

Testissä siirrettiin neljän gigatavun edestä tiedostoja toistuvasti Freecomille. Sen kotelo tuli niin kuumaksi, että sitä ei tehnyt mieli koskettaa. Eikä se tietysti ole tarpeellistakaan hipelöidä ulkoista asemaa käytön aikana, mutta väkisinkin heräsi ajatus, kuinka koteloon pakatut komponentit pitemmän päälle kestävät kuumuutta.

Toisaalta on terveen laitteen merkki, että sen kuori lämpenee. Sehän tarkoittaa käytännössä sitä, että kuori johtaa hyvin lämpöä pois kotelosta. Lisäksi alapuolella olevat neljä kumitassua kohottavat koteloa sen verran, että lämpö johtuu kaikkiin suuntiin. Ja kumitassujen ansiosta mSSD MAXX pysyy hyvin paikallaan pöydällä.

+ Erittäin nopea
+ Äänetön
+ Kaksi kaapelia
– Lämpenee käytössä

Lisätietoja laitteesta on valmistajan sivuilla.

Arvio

Vauhtihirmu ulkoinen asema. Lämpenee jonkin verran pitkissä siirtosessioissa.

Ominaisuudet

Merkki
Freecom
Tyyppi
Ulkoinen SSD-asema
Kapasiteetti
512 Gt
Liitäntä
USB 3.1 gen 2
Gigatavun hinta
62 snt