ASUSTOR AS3102T

Asustor AS3102T

Eksperttien verkkokiintolevy

tekijä RAS #Verkkokiintolevyt (NAS) #ASUSTOR
8.0

Kun Asustorin AS3102Tverkkokiintolevyn kantaa kotiin, laatikosta on turha etsiä ohjekirjaa. Käyttö- ohje on tallennettu mukana tulevalle cd:lle, mikä ei ole omiaan helpottamaan näin monitahoisen laitteen käyttöönottoa.

Kun Control Center -ohjelma on saatu asennettua Windowsiin, homma alkaa sujua paremmin. Ohjelma etsii AS3102T:n verkosta ja näyttää sen tärkeimmät tiedot. Tämän jälkeen käyttäjä voi siirtyä Avaa-painikkeella selaimeen laitteen hallintasivuille. Verkkokiintolevyn sisältöön käsiksi pääsy tosin vaati vähän kekseliäisyyttä, sillä se edellytti, että sekä käyttäjätunnukseksi että salasanaksi kirjoitettiin ”admin”, mitä ei kerrottu käyttöohjeessa eikä laitteen pikaoppaassa.

AS3102T lataa ja asentaa ADM-käyttöjärjestelmän laitteeseen asennetuille kiintolevyille ja ilmoittaa, milloin järjestelmä on valmis käyttöön. Mukana ei tule kiintolevyjä, joten ne on ensin ostettava erikseen ja asennettava itse. AS3102T näyttää varsin laadukkaalta ja kestävältä. Virtakytkin on piilotettu turhankin hyvin laitteen taakse.

Cd:llä tulevat ohjelmat ja verkkokiintolevyn käyttöjärjestelmä ovat suomenkielisiä ja selkeitä, mutta osa virheilmoituksista, joilla ilmoitetaan esimerkiksi siitä, että jokin sovellus ei toimi laitteessa, ovat epäselviä.

Kä y ttöjä r jestelmä muistuttaa melko paljon verkkokiintolevyjä tuottavan Synologyn käyttöjärjestelmää ja AS3102T:ssa on samanlainen mahdollisuus asentaa paljon sovelluksia. Synologyn laitteiden tavoin tähän voi asentaa latauskeskuksen, DVBLink-tv-palvelimen ja mediasoittimen. Tarjolla on myös hyviä sovelluksia älypuhelimeen. Asustorin sovellusvalikoima on itse asiassa laajempi kuin Synologyn, mutta toisaalta kaikki on teknisempää ja hankalampaa kuin Synologyn DSM-järjestelmässä.

AS3102T:ssa on myös tarjolla toiminto, jota ei juuri löydy tämän hintaluokan laitteista, eli hdmi-lähtö, jolla verkkokiintolevyn voi yhdistää suoraan televisioon ja ladata televisioon sopivia sovelluksia – esimerkiksi Chrome-selaimen, Youtuben, Nintendo-emulaattorin vanhoja pelejä varten ja paljon muuta.

Varusteissa ei ole säästelty. Tarjolla on muun muassa laitteistopohjainen videonpurku (jopa 4K) ja salaus ja 4K-lähtö (hdmi), ja tietysti sovelluksia. Toisaalta verkkonoviiseille Synologyn järjestelmä on ehkä helpompi käyttää.

Arvio

Erittäin monipuolinen verkkokiintolevy, jonka olisi toivonut olevan helpompi käyttää.

Ominaisuudet

Merkki
ASUSTOR
Suoritin
Intel Celeron N3050
Muisti
2 Gt
Kapasiteetti
Op til 2 x 8 Tt
Liitäntä
3 x USB 3.0, HDMI, gigabit LAN
Levypaikat
2
Mitat
16,5 x 21,8 x 10,2 cm
Paino
1,17 kg