Drobo 5N2

Drobo Dashboard -ohjelmalla hallittavassa verkkokiintolevyssä on tilaa viidelle kiintolevylle, ja pohjassa olevaan liitäntään voi kytkeä vielä yhden levyn.

tekijä Henning Dadkhah Rasmussen #Verkkokiintolevyt (NAS) #Drobo
5.7

Drobo-yhtiö valmistaa erilaisia ulkoisia tallennusratkaisuja kotikäyttöön. Niihin kuuluu myös testiin saatu verkkokiintolevy 5N2.

Drobossa on tilaa kaikkiaan viidelle 3,5 tuuman kiintolevylle, jotka käyttävät sata-liitäntää. Testissä laitteeseen liitettiin kaksi kiintolevyä, jotka asennetaan kelkkoihinsa etupaneelista. Asennus sujuu helposti ja ilman meisseliä, sillä etupaneelissa on helposti avattava magneettilukitus. Paneelin avaamisen jälkeen levyt työnnetään sisään, kunnes ne naksahtavat paikoilleen.

Tämän jälkeen tarvitsee vain kytkeä Droboon virta ja yhdistää se mukana tulevalla kaapelilla reitittimeen, minkä jälkeen laite on käyttövalmis. Drobo asentuu automaattisesti verkkolevyksi, ja siihen liitettyjen levyjen kapasiteetti on välittömästi käytettävissä kaikilla kotiverkkoon kytketyillä laitteilla.

Drobo poikkeaa perinteisestä nas-asemasta monessakin mielessä. Monissa verkkokiintolevyissä on tyypillisesti usb-liitäntä tai muistikorttipaikka, mutta näitä lisäliitäntöjä on turha etsiä Drobon 5N2-asemasta. Sen sijaan Drobon pohjassa on pieni luukku, jonka takaa löytyy msata-liitäntä. Siihen voi kytkeä vielä yhden levyn, pienen ssd-piirin, jollaisia käytetään kannettavissa ja nykyään myös pöytäkoneissa. Msata-liitännän ansiosta 5N2 voi sisältää kaikkiaan kuusi asemaa.

Laitteessa on kaksi verkkoporttia, jotka voidaan liittää yhteen kaksinkertaisen siirtonopeuden aikaan saamiseksi. Ne toimivat myös varmistuksena, sillä jos yksi verkkoyhteys lakkaa toimimasta, voi Drobo käyttää toista yhteyttä. Se edellyttää tietysti, että käytössä on kaksi itsenäistä verkkoa, mitä harvalla yksityiskäyttäjällä on.

 

Drobon verkkokiintolevyä hallitaan Drobo Dashboard -ohjelmalla, joka toimii hyvin.

 

Drobon käyttöohjeet ja ohjelma ovat englanninkielisiä, joten aikaisempi kokemus verkkokiintolevyistä on hyödyksi. 5N2-verkkokiintolevyä ei hallita selaimen kautta yleisen käytännön mukaan, mikä tuntuu mukavalta. Laitetta hallitaan sen sijaan tietokoneelle asennettavalla Drobo Dashboard -ohjelmalla, jonka avulla määritetään kansiot, tallennustila, tiedostosuoja ja paljon muuta.

Verkkokiintolevylle voi myös asentaa sovelluksia Drobo Dashboardista käsin, mutta se ei suju kovin käyttäjäystävällisesti – välillä on epävarmaa, miten erilaiset asetukset vaikuttavat, tai mitä sovelluksia käytetään mihinkin tarkoitukseen. Sama pätee asennettaviin sovelluksiin. Niiden ulkoasu muistuttaa 90-luvun loppupuolen kotisivuja, ja ne tarjoavat erittäin vähän apua.

Sekin ihmetyttää, että laitteeseen liitetyt kaksi kiintolevyä, kapasiteetiltaan 2 ja 4 teratavua, näkyvät Resurssienhallinnassa yhtenä asemana, jonka kapasiteetti on 63 teratavua. Siinä on muutama teratavu liikaa.

5N2:n kiintolevyt pitävät hurinaa sekä testauksen aikana että sen jälkeen. Ääneen väsyy nopeasti, jos verkkokiintolevyä ei ole sijoitettu kaappiin.

Drobo 5N2:n hinnalla on tarjolla paljon käyttäjäystävällisempiä vaihtoehtoja.

 

+ Tilaa viidelle kiintolevylle
– Ei usb-liitäntää
– Ei kovin käyttäjäystävällinen
– Kiintolevyt meluavat

Katso päivän hinta Drobo 5N2 -verkkokiintolevylle hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hinta.fi-palvelusta.

Conclusion

Drobo 5N2 -verkkokiintolevyyn voi liittää jopa kuusi levyä. Käyttäjäystävällisyydessä on kuitenkin toivomisen varaa ja verkkolevylle asennettavat sovellukset tuntuivat vanhanaikaisilta.

Ominaisuudet

Merkki
Drobo
Suoritin
Marvell quad core Armada XP ARMv7, 1,6 GHz
Muisti
2 Gt DDR3 Hynix H5TQ4G63CFR (x4)
Kapasiteetti
Max 5 kiintolevyä
Liitäntä
1 x mSATA, 4 X SATA, 2 X gigabit LAN
Levypaikat
5 + 1
Mitat
15 x 18,5 x 26,2 cm
Paino
3,9 kg (ilman levyjä)
Kulutus
21 W