Det er nemt at montere harddiske i TS-251D.

QNAP TS-251D

Verkkolevy, jossa on paikka kahdelle kiintolevylle, 4 gigatavua muistia ja mahdollisuus näytön liittämiseen.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Verkkokiintolevyt (NAS) #QNAP
8.8

QNAPin uudessa TS-251D-verkkokiintolevyssä on tukeva rakenne ja hyvät siirtonopeudet.

Kun hieman hankalasta käyttöönottovaiheesta on selvitty, laitetta on helppo käyttää, ja se suoriutuu tehtävistään erinomaisesti.

Hallintasivut ovat selkeät, ja plussaa on se, että laitteeseen voi liittää näytön tai näppäimistön.

Kahdella Seagaten kahden teratavun kiintolevyllä saatiin sekä luku- että kirjoitusnopeudeksi noin 117 megatavua sekunnissa. Tulos on erinomainen ja siinä ylärajalla, mihin verkkoliitännällä voi päästä. Pienten tiedostojen lukunopeudeksi saatiin 38 ja kirjoitusnopeudeksi 54 megatavua sekunnissa, mikä on myös hyvä tulos.

Käyttöönotto ei ollut kovin myönteinen kokemus. Verkkolevy on monimutkainen laite ja QNAP on selvästi yrittänyt selittää sitä parhaansa mukaan, mutta yksityiskohtien, ohjelmien ja aputoimintojen määrä on valtava. Käyttöönottoa pitäisi yksinkertaistaa huomattavasti, jolloin myös yleisimpien asetusten määrittäminen olisi helpompaa.

Laitteen fyysinen käyttöönotto on sen sijaan yksinkertaista. Etupaneelin lukitus avataan, jolloin päästään käsiksi kiintolevypaikkoihin. Kiintolevyt, jotka pitää hankkia erikseen, kiinnitetään ulos vedettäviin kelkkoihin ja työnnetään paikalleen. Mitään lukitusmekanismia ei ole.

Verkkokiintolevy näkyy välittömästi Windowsin verkkolaitteissa ja saa oman asematunnuksen, yleensä Z-kirjaimen. Sen jälkeen verkkolevy toimii vakaasti ja luotettavasti päivittäisessä käytössä. Kiintolevyistä kuuluu pientä hurinaa, mutta tuuletin ei melua muuta kuin kovassa kuormituksessa.

QNAPin muiden mallien tavoin myös tätä verkkokiintolevyä voi käyttää eräänlaisena tietokoneena. Laitteessa on hdmi-liitäntä näyttöä varten ja runsaasti usb-portteja hiirelle ja näppäimistölle, joten toiminnon aktivoinnin jälkeen voi käyttää nettiselainta, LibreOfficea ja joitakin pelejä. Niiden käyttö sujuu hyvin ja nopeasti neljän gigatavun muistilla varustetulla testilaitteella. On myös kätevää, että tiedostoja voi tallentaa suoraan verkkolevylle tai usb-muistille.

Verkkolevy sisältää useita ohjelmia, ja luonnollisesti myös mediapalvelimen, joka suoratoistaa 4K-videota ongelmitta. Sen päälle tulevat vielä sovellukset mediatiedostojen suoratoistoon, kuva-albumi ja muita hyötysovelluksia – kaikki hyviä sovelluksia, joita on helppo käyttää.

Laitteeseen voi myös asentaa suorituskykyä parantavan laajennuskortin, joka voi olla esimerkiksi tehokas verkkokortti tai kortti ssd:n käyttämiseksi välimuistina. Laajennuksesta voi olla hyötyä, jos verkkokiintolevyllä on niin monta käyttäjää, että se vaikuttaa laitteen nopeuteen.


+ Suuri siirtonopeus
+ Voi käyttää tietokoneena
+ Laajennettavissa
– Hankala käyttöönotto

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

 

Arvio

Laadukas verkkokiintolevy, joka siirtää tiedostoja vauhdilla ja jossa on hyviä lisäohjelmia.

Ominaisuudet

Merkki
QNAP
Suoritin
Intel Celeron J4005 2,0 GHz dual core
Muisti
4 Gt
Kapasiteetti
Max 32 Tt
Liitäntä
Gigabit ethernet, 2 x usb 3, 3 x usb 2, hdmi
Levypaikat
2
Mitat
16,8 × 10,5 × 22,6 cm
Paino
1,48 kg
Kulutus
20 W
Muuta
Voi käyttää tietokoneena
Kirjoitusnopeus
117,2 Mt/s
Lukunopeus
116,6 Mt/s