Fronten er bygget i spinkelt plastik, men alt virker, som det skal.

QNAP TS-253Be

Teknisesti taitavan verkkolevy.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Verkkokiintolevyt (NAS) #QNAP
9.4

Qnap TS-253Be -verkkokiintolevyssä on todella hyvät ominaisuudet hintaan nähden. Niihin kuuluvat muun muassa suhteellisen nopea suoritin, useita hdmi-liitäntöjä ja mahdollisuus päivittää verkkolevyä myöhemmin, jos käyttötarpeet muuttuvat.

Ulkoisesti Qnap TS-253Be ei tee vaikutusta. Laitteen koko etuosa kiintolevyjen levykelkkoja myöten on tehty ohuesta muovista, vaikka laadukkaalta NAS-palvelimelta voisi odottaa, että levykelkat on tehty metallista. Qnap on käyttänyt resursseja ulkokuoren sijasta kotelon sisällä oleviin komponentteihin.

Verkkolevy aiheutti pienen järkytyksen, kun se alkoi puhua englanniksi käyttöön otettaessa. Laiteohjelmiston päivityksen yhteydessä laite alkoi yhtäkkiä kertoa, mitä se on tekemässä. Tämä on itse asiassa oikein käytännöllistä, jos yhteyttä näyttölaitteeseen ei ole, sillä silloin käyttäjä pystyy helpommin seuraamaan, mitä tapahtuu.

Qnapin verkkolevyn nimi on insinöörin eikä nokkelan mainosmiehen keksintöä. Myös laitteen käyttöliittymästä huomaa, että se on teknisesti taitavien ihmisten suunnittelema, jotka eivät ole ajatelleet kovinkaan paljon meitä loppukäyttäjiä.

Verkkolevyssä on paljon käteviä toimintoja, mutta niiden käyttämistä ei ole tehty helpoksi. Testauksen aikana piti useamman kerran hakea googlaamalla apua, kun kysymyksiin ei löytynyt vastauksia verkkolevyn niukasta ohjekirjasta. Qnap ei ole mikään aloittelijalle sopiva NAS-palvelin.

Sen sijaan kokeneemmille verkkolaitteiden ja NAS-palvelimien käyttäjille TS-253Be on hyvä vaihtoehto. Laite on nopea ja sisältää erittäin monipuoliset toiminnot. Niihin kuuluu muun muassa link-aggregation-toiminto, jossa NAS-laite voi käyttää samanaikaisesti kahta verkkokaapelia nopeuden lisäämiseksi.

Lisäksi verkkolevyssä on tietokoneen tavoin laajennusportti, jolloin laitteen sisuksiin saa entistä nopeamman verkkoliitännän. Takaosassa olevien kahden hdmi-liitännän ansiosta verkkolevyä voi ohjata ilman, että tietokone toimii välikätenä, ja videoita voi toistaa television tai tietokoneen ruudulla.

Monipuolisella Qnap TS-253Be -verkkokiintolevyllä on tarjottavaa kokeneillekin käyttäjille. Aloittelija sen sijaan hukkuu toimintojen runsauteen, varsinkin kun toimintoja ei ole aina esitelty riittävän selkeästi.


+ Paljon toimintoja

+ Hyvät laajennusmahdollisuudet

– Käyttö hieman monimutkaista

 

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hinta.fi-palvelusta.

 

Arvio

Laitteessa on runsaasti mielenkiintoisia toimintoja, mutta niiden hyödyntäminen
vaatii aika lailla teknistä osaamista.

Ominaisuudet

Merkki
QNAP
Suoritin
Intel Celeron J3455 quad-core, 1,5 GHz
Muisti
2 Gt
Kapasiteetti
-
Liitäntä
5 x usb 3.0, 2 x hdmi 1.4b
Levypaikat
2
Mitat
168 x 105 x 226 mm
Paino
1,66 kg
Kulutus
13,1 W
Muuta
 PCIe-laajennusportti                             
Kirjoitusnopeus
118,5 Mt/s
Lukunopeus
118,5 Mt/s