Under statuslamperne er der en USB-port og en knap til hurtigkopiering.

QNAP TS-453D

Neljällä levypaikalla, hdmi-näyttöliitännällä ja 2,5 gigabitin verkkoporteilla varustettu verkkokiintolevy.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Verkkokiintolevyt (NAS) #QNAP
8.4

Kahdella erittäin nopealla verkkoportilla varustettu QNAP TS-453D on testaamistamme verkkokiintolevyistä nopein. Laitteen käyttöönotto on tehty turhan monimutkaiseksi, mutta kun siitä on selvitty, nas-palvelin toimii hyvin. Laitetta voi käyttää tiedostopalvelimena, mediapalvelimena ja jopa lisätietokoneena kevyeen työskentelyyn. Kuormituksen kasvaessa TS-453D:tä voi laajentaa lisämuistilla ja ssd-välimuistilla.

Lähiverkko on jo pitkään rajoittanut verkkokiintolevyjen nopeutta, mutta tämä QNAPin malli tuo asiaan parannuksen. Laitteen kaksi verkkoporttia ovat molemmat uutta 2,5 Gbit/s -tyyppiä, ja sen kyllä huomaa. Suurten videofilmien lataamiseen ja siirtämiseen menee vain hetki. Kiintolevyjen kirjoitusnopeudeksi saatiin 221,6 megatavua sekunnissa ja lukunopeudeksi vain hieman vähemmän. Se on uusi ennätys tässä hintaluokassa.

Nas-palvelinta hallitaan selainliittymän kautta, joka muistuttaa Windowsia. Suuret, värikkäät kuvakkeet vaikuttavat käyttäjäystävällisiltä, mikä on ristiriidassa monien hallittavien teknisten yksityiskohtien kanssa. Hallintasivuilta löytyvät kuitenkin hyvät ohjeet. Riittävällä kärsivällisyydellä ja kokeilunhalulla asiat loksahtavat paikalleen, minkä jälkeen palvelimella voi jakaa sekä tiedostoja että multimediaa lähiverkon kautta.

Laitteessa on tukevan tuntuinen muovikotelo. Etupaneeli on varustettu tilavaloilla ja usb-portilla, jota voi käyttää pikakopiointiin. Takapaneelissa on verkkoporttien lisäksi peräti neljä usb-porttia sekä hdmi-liitäntä näyttöä varten. Laitteessa on paikat neljälle 3,5 tuuman kiintolevylle, jotka saa paikalleen ilman työkaluja. Asennus on helppoa, ja se on selitetty hyvin käyttöohjeessa.

Järjestelmän kokoonpano ei sitten olekaan yhtä sujuvaa. Käyttöohjeessa on hyvin niukasti tietoa, ja on hiukan liian teknistä, että kirjautumissivu pyytää salasanaksi laitteen mac-osoitetta. Kun 12-merkkinen heksadesimaalikoodi on kirjoitettu, esiin tulee todella monta ohjesivua sekä ilmoituksia asennuksesta ja muista ominaisuuksista. Tällainen on loppukäyttäjälle aivan liian musertava kokemus.

Mahdollisuus käyttää laitetta tietokoneena on erinomainen lisä. Laitteeseen yhdistetään usb:n kautta näppäimistö ja hiiri, ja näyttö yhdistetään hdmi-lähtöön. Lisäksi pitää asentaa erillinen ohjelmistopaketti, minkä jälkeen nas-palvelin on valmiina LibreOfficen, Firefoxin ja muiden perusohjelmien kanssa. Mikään tykki laite ei ole, mutta toimii hyvin peruskäytössä.


+ Hyvät siirtonopeudet
+ Toimii myös tietokoneena
+ Voi laajentaa
– Hankala käyttöönotto

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten Hinta.fi-palvelusta.

 

Arvio

Kun hieman hankalasta käyttöönotosta on selvitty, käytössä on erinomainen ja tehokas verkkokiintolevy, joka toimii myös tietokoneena.

Ominaisuudet

Merkki
QNAP
Suoritin
Intel Celeron J4125
Muisti
4 Gt
Kapasiteetti
Max 72 Tt
Liitäntä
2 x 2,5 Gigabit Ethernet, 2 x USB-3, 3 x USB-2, HDMI
Levypaikat
4
Mitat
17,0 x 22,6 x 16,8 cm
Paino
2,4 kg
Kulutus
35 W (kolmella kiintolevyllä)
Muuta
Voi käyttää tietokoneena
Kirjoitusnopeus
221,6 MB/s
Lukunopeus
218,4 MB/s