Synology DiskStation DS119j on pienikokoinen, yhden levypaikan verkkokiintolevy.

Synology DiskStation DS119j

Yksinkertainen verkkokiintolevy, jossa on paikka yhdelle erikseen hankittavalle kiintolevylle.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Verkkokiintolevyt (NAS) #Synology
7.2

Verkkokiintolevy eli nas-palvelin koostuu yhdestä tai useammasta kiintolevystä, jotka ovat yhteydessä lähiverkkoon. Nas toimii keskusvarastona kuville, musiikille ja videoille. Nas-palvelimella olevia mediatiedostoja voi toistaa verkkoon yhdistetyllä tietokoneella tai älytelevisiolla, jossa on usein sovelluksia, joilla voi tutkia verkkokiintolevyn sisältöä.

Synology DiskStation DS119j on pienikokoinen nas-palvelin, jossa on vaatimattomasta ulkoasusta huolimatta järkevä rakenne. Pelkistetty kotelo on kiinni muutamalla ruuvilla, ja yhteen levypaikkaan erikseen ostettava kiintolevy ruuvataan kiinni metallikehikkoon. Tyylikkäämpiäkin ratkaisuja on nähty, mutta DS119j on vankkatekoinen ja helposti lähestyttävä. Kun palvelin on liitetty verkkovirtaan ja reitittimeen, se on valmis käyttöönotettavaksi.

Selkeä ohjattu toiminto esittää muutamia kysymyksiä muun muassa nimestä ja salasanasta, minkä jälkeen verkkolevy asentaa automaattisesti ohjelmistopaketit. Ohjelmistopakettien ohjelmilla hallitaan esimerkiksi kuva- ja videoarkistoja, mediapalvelinta ja varmuuskopiointia.

Ohjelmistopaketit eivät ole kovin pieniä, joten niiden asentamiseen voi mennä parikin tuntia. Mutta kun asennustyö on tehty, on Synologyn verkkolevyssä markkinoiden paras käyttöliittymä, jossa on sekä hyvä hakutoiminto että kattavat aputoiminnot.

Paljon sovelluksia, mutta niukasti kapasiteettia

Tarjolla on runsas määrä sovelluksia, joten periaatteessa DiskStation DS119j -verkkolevy sopii käytettäväksi esimerkiksi WordPressin, Drupalin, tietokantojen ja muiden ammattityökalujen kanssa. Käytännössä se ei kuitenkaan onnistu kovin hyvin, koska palvelin muuttuu erittäin hitaaksi, jos käyttöön otetaan kehittyneitä toimintoja – tai jo pelkästään silloin, kun indeksoidaan kuvatiedostoja muuten erinomaiseen kuvatietokantaan.

Synologyn nas-palvelimessa on 64-bittinen 800 megahertsin suoritin. Laitteen 256 megatavun muisti on kuitenkin liian vähän hyvälle suorittimelle, eikä muistia voi laajentaa. Laitteessa on kaksi usb 2.0 -liitäntää ulkoisia tallennusvälineitä varten, joissa ei tarvita suuria siirtonopeuksia.

Testissä saatiin kirjoitusnopeudeksi 42,7 megatavua ja lukunopeudeksi 79,5 megatavua sekunnissa, mikä on hyvä mutta ei mitenkään erikoinen suoritus. Jos taustalla suoritetaan tehtäviä, kuten esimerkiksi kuvien indeksointia, putoaa nopeus selvästi: kirjoitusnopeus jää 5-10 megatavuun ja lukunopeus noin 20 megatavuun sekunnissa. Lisäksi käyttöliittymä muuttuu hankalan hitaaksi.

Synology DiskStation DS119j on kuitenkin hyvä valinta, jos tarpeena on yksinkertainen verkkokiintolevy. Laite kuitenkin ylikuormittuu päivittäisessä käytössä helposti ja seurauksena on selkeä suorituskyvyn heikkeneminen.

+ Helppo ottaa käyttöön
+ Hyvä käyttöliittymä
+ Runsaasti sovelluksia
– Niukasti muistia
– Kuormittuu helposti

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

Valmistaja ilmoittaa laitteen arvonlisättömäksi hinnaksi 86 euroa, jolloin verollinen hinta olisi noin 107 euroa. Testihetkellä laitetta ei kuitenkaan löytynyt Suomesta näin huokealla.

Katso päivän hinta Synology DiskStation DS119j -verkkokiintolevylle hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaoppaasta.

Arvio

Synologyn pienikokoista verkkokiintolevyä on helppo käyttää ja sen mukana tulee runsas valikoima sovelluksia. Muistia on kuitenkin niukasti, minkä vuoksi laite kuormittuu helposti.

Ominaisuudet

Merkki
Synology
Suoritin
Marvell A3720 dual-core 800 MHz
Muisti
256 Mt
Kapasiteetti
Max 14 Tt (ostetaan erikseen)
Liitäntä
Gigabit Ethernet, 2 x usb 2.0
Levypaikat
1
Mitat
16,6 x 7,1 x 22,4 cm (K x L x S)
Paino
0,7 kg
Kulutus
10 W käytössä, 5 W lepotilassa
Kirjoitusnopeus
42,7 Mt/s
Lukunopeus
79,5 Mt/s