Tre små lamper viser enhedens tilstand.

Synology DiskStation DS720+

Kahdella levypaikalla ja ssd-välimuistitekniikalla varustettu skaalautuva nas-palvelin.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Verkkokiintolevyt (NAS) #Synology
9.2

Tämä kompakti verkkokiintolevy on rakenteeltaan tukeva ja sisältää edustavan ohjelmapaketin. Nopeus riittää hienosti pienelle työryhmälle. Ja kun tallennuskapasiteetin tai nopeuden lisäystarve kasvaa, laite tarjoaa hyvät päivitysmahdollisuudet. DiskStation DS720+:aa parempaa keskusvarastoa kodin tiedostoille saakin hakea.

Jo asennusvaiheessa käy selväksi, että DS720+ on kuin tehty huomaamattomaksi ja vakaaksi palvelimeksi tiedostojen arkistointiin ja jakamiseen. Mekaaninen laatu on huippuluokkaa, ja levyjen asennus sekä vaihtaminen on miellyttävän helppoa. Vaikka yksi levyistä menisi rikki, sen tilalle voi minuutissa vaihtaa uuden ilman, että laite pitää sammuttaa.

DS720+ on suurin kahden levypaikan DiskStation-malli. Testissä käytettiin kahta WD:n kahdeksan teratavun nas-laitteille tarkoitettua kiintolevyä. Hitailla 5400 kierroksen levyillä päästiin verkon huippuvauhteihin, 116,9 megatavun kirjoitusnopeuteen sekunnissa ja 118,3 megatavun lukunopeuteen, joita ei tavallisessa gigabitin lähiverkossa ylitetä. Onkin outoa, ettei laitteeseen ole valittu 2,5 gigabitin ethernet-portteja. Suurin mahdollinen nopeus voidaan kuitenkin saavuttaa linkittämällä laitteen kaksi ethernet-porttia.

Lähtötilanteessa niin laitteen kuin ohjelmiston käyttöönotto on toteutettu mutkattomasti. Siksi ei kestä kauan, kun laite ilmoittaa olevansa käyttövalmis – tosin ei täysin, sillä vielä pitää luoda tallennusalueet ja jaetut kansiot. Tämäkin kyllä selitetään, mutta ominaisuuksien käyttöönoton esittely saisi tulla aikaisemmassa vaiheessa. Verkkokiintolevy on kuitenkin monimutkainen ratkaisu, jonka käyttöönotto pitää tehdä huolellisesti.

Kuten muutkin Synologyn nas-palvelimet, myös DS720+ tarjoaa laajan valikoiman sovelluksia, joita voi asentaa tarpeen mukaan. Monet ohjelmista ovat enemmän erikoistyökaluja, mutta mediasovellukset, kuten Moments-kuvajärkkäri, Audio Station -musiikkikirjasto ja Video Station ovat hyödyllisiä isojen kokoelmien hallinnassa.

Palvelin saattaa hidastua, jos ohjelmia ottaa käyttöön useita, joten lisämuistin asennus voi olla aiheellista. Vastaavasti laitteeseen voi näppärästi asentaa ssd-aseman välimuistiksi. SSd toimii silloin väliaikaisena tallennustilana, joka nopeuttaa tiedostojen lukemista huomattavasti. SSd-aseman lisääminen vaatii hieman paneutumista, mutta ohjeet ovat hyvät. Tähän malliin voi lisäksi yhdistää kotelon, jossa on paikat viidelle levylle ja joka kasvattaa tallennustilan kokonaismäärän 100 teratavuun, mikä riittää vaativallekin käyttäjälle.

Etupaneelin kolme merkkivaloa ilmaisevat aseman ja levyjen tilan. Jos jokin levyistä vikaantuu, merkkiääni ilmoittaa kovaäänisesti, kunnes ongelma on korjattu. Kahteen usb-liitäntään voi yhdistää ulkoiset kiintolevyt, jotka toimivat omina verkkokiintolevyinään.


+ Paljon hyviä esiasennettuja ohjelmia

+ Nopea

+ Helppo käyttää

 

Lisätietoja Synology DiskStation DS720+:sta on valmistajan sivuilla.

Katso päivän hinta hintavertaailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hinta.fistä.

Arvio

Hienosti toteutettu verkkokiintolevyratkaisu, joka sopii vaativalle käyttäjälle ja pieneen työyhteisöön.

Ominaisuudet

Merkki
Synology
Suoritin
Intel Celeron J4125 Quad Core
Muisti
2 Gt, laajennettavissa 6 gigatavuun (2 + 4 Gt)
Kapasiteetti
32 Tt (2 x 16 Tt), laajennettavissa 112 teratavuun (32 Tt + 5 x 16 Tt)
Liitäntä
2 x gigabit ethernet, 2 x usb 3.0, 1 x esata
Levypaikat
2
Mitat
10,6 x 22,3 x 16,6 cm
Paino
1,5 kg
Kulutus
16,44 W (käyttö) 6,19 W (lepotila)
Muuta
Ssd-välimuistitekniikka (kaksi m.2 ssd -paikkaa)
Kirjoitusnopeus
116,9 Mt/s
Lukunopeus
118,3 Mt/s