Synology DS118

Pieni nas-palvelin, jossa on tilaa yhdelle, maksimissaan 12 teratavun kiintolevylle.

tekijä #Verkkokiintolevyt (NAS) #Synology
7.9

Verkkokiintolevy ei ole riittävä nimitys Synologyn DS118:lle, sillä alun perin verkkokiintolevyllä tarkoitettiin vain yksinkertaista, kotiverkkoon liitettävää tallennusratkaisua, kun taas DS118 tarjoaa monipuolisen palvelimen ja toiminnot.

DS118 on Synologyn aloittelijamalli, jossa on tilaa vain yhdelle kiintolevylle. Silti verkkolevyssä on sama käyttöjärjestelmä kuin yhtiön muissakin malleissa. Se tarkoittaa sitä, että käyttäjälle tarjotaan samat toiminnot kuin suuremmissa malleissa, mutta tallennustilaa ja muistia on vähemmän, eikä suoritin ole yhtä tehokas.

Laitteen mukana tulevasta pika-aloitusoppaasta selviää havainnollisesti, kuinka laitteen kylki irrotetaan ja kiintolevy asennetaan paikalleen. Sen jälkeen tarvitsee vain kytkeä virta ja yhdistää verkkolevy mukana tulevalla kaapelilla reitittimeen. Parin minuutin kuluttua kuuluva äänimerkki kertoo, että käyttäjä voi siirtyä DS118:n hallintasivulle.

Hallintasivulla käynnistetään helppo velho, jonka avulla alustetaan kiintolevy, asennetaan sille käyttöjärjestelmä verkosta ja ohjelmat, joilla laitteeseen saa erilaisia toimintoja. Työkaluihin kuuluu muun muassa Download Station tiedostojen helppoa latausta varten, Video Station, jolla toistetaan videota ja Photo Station, jolla voi esitellä perheen omaa valokuva-albumia.

Helppo ja tehokas nas-ratkaisu

DS118-verkkokiintolevy on valmiina käyttöön noin kymmenessä minuutissa. Paljon helpompaa nas-palvelimen käyttöönotto ei juuri voisi olla. Ohjeet ja opastus ovat kiitettävän selkeitä ja havainnollisia. Suorittimen, muistin ja verkon käyttöä voi seurata DS118:n hallintasivun oikeasta alakulmasta.

DS118-verkkolevyssä on vain 1,4 gigahertsin suoritin. Siitä huolimatta pieni nas-palvelin pystyy siirtämään 4K-laatuista videota 60 kuvan sekuntivauhdilla esimerkiksi televisioon. Vastaava tehtävä saisi monet tietokoneet polvilleen. Synologylle on saatavilla myös ilmaiset iOS- ja Android-sovellukset, joiden avulla tiedostoista on iloa silloinkin, kun ei ole kotona.

Testauksen aikana DS118 ei vaikuttanut missään vaiheessa olevan suorituskykynsä äärirajoilla. Niinpä tarvetta Synologyn tehokkaammalle mallille on vain siinä tapauksessa, että tilaa tarvitaan enemmän kuin DS118:n tarjoamat 12 teratavua, tai jos tarvitsee RAID-ratkaisua tiedostojen varmistamista varten tai käyttää useita verkkokameroita tai suoratoistaa videota samanaikaisesti useammalle laitteelle.

+ Huokea aloittelijamalli
+ Käyttöönotto ja käyttö helppoa
+ Paljon hyviä sovelluksia
– Tilaa vain yhdelle kiintolevylle

Lisätietoja Synology DS118 -verkkokiintolevystä saa valmistajan sivuilta.

Arvio

Markkinoiden paras verkkokiintolevy aloittelijalle. Pienestä koostaan huolimatta Synology DS118:ssa on runsaasti tehoja.

Ominaisuudet

Merkki
Synology
Suoritin
Realtek RTD1296 Quad Core 1.4 GHz
Muisti
1 Gt DDR4
Kapasiteetti
Max 12 Tt
Liitäntä
1 x LAN, 2 x USB 3.0
Levypaikat
1 x 2,5/3,5 tuumaa
Mitat
16,6 x 7,1 x 22,4 cm
Paino
0,7 kg
Kulutus
4,22 W
Muuta
Melutaso: 16.7 dB(A)