Synology DS416PLAY

Salamannopea NAS-palvelin erityisominaisuuksilla

tekijä #Verkkokiintolevyt (NAS) #Synology
10.0

Olemme aikaisemmin kehuneet Synologyn äärimmäisen helppokäyttöisiä mutta silti hyvin edistyksellisiä NAS-palvelimia, eikä uusi DS416Play-mallikaan tuota pettymystä. Nimessä oleva numero 4 kertoo siitä, että palvelimessa on tilaa neljälle kiintolevylle. Jos se on liikaa, tarjolla on myös kahden kiintolevyn DS216Play-malli.

Kuten yleensäkin Synologyn NAS-palvelimien kohdalla, kiintolevyt pitää ostaa erikseen ja laittaa kotelossa oleviin kelkkoihin. DS416Play-mallissa se onnistuu ilman työkaluja kätevän kiinnitysratkaisun ansiosta. Seuraavaksi NAS-palvelin liitetään johdolla verkkoon ja järjestelmään kirjaudutaan tietokoneen selaimen kautta. Sen jälkeen käyttäjäystävällinen ohjattu toiminto auttaa laitteen käyttöönotossa.

Järjestelmä muistuttaa rakenteeltaan Windowsia selkeine ikkunoineen ja helppotajuisine selityksineen. Testissä koteloon laitettiin kaksi WD Red -kiintolevyä, jotka on tarkoitettu erityisesti NAS-palvelimia varten. WD Red -kiintolevyt tuovat tavallisia pc-kiintolevyjä enemmän vakautta palvelimen toimintaa. Levyillä varustetun palvelimen melutaso oli niin alhainen, että laitetta pystyi pitämään jopa olohuoneessa.

DS416Play-palvelimeen voi laittaa maksimissaan neljä kappaletta 8 teratavun kiintolevyjä, jolloin kokonaiskapasiteetti nousee huikeaan 32 teratavuun (32.000 gigatavua).

DS416Play maksaa noin 500 euroa ja kuuluu siten NAS-palvelimien kalliimpaan päähän – jopa neljän levyn palvelimena. Hinta selittynee erityisominaisuuksilla, sillä laite on varustettu rautatason videomuuntimella sekä rautatason salauksella, jolloin tiedostojen suojaaminen ei tapahdu nopeuden kustannuksella. Palvelin pystyy muuntamaan kerralla yhden 4K-videon tai kolme full hd -videota, joita voi ajaa samaan aikaan neljään laitteeseen.

Videomuuntimen ansiosta elokuvakokoelmaa voi toistaa kaikilla kodin laitteilla, älytelevisiosta älypuhelimeen, ilman että verkkoyhteys muodostuu pullonkaulaksi. Toimintoa testattiin DVBLink-ohjelmalla, joka mahdollistaa tv-ohjelmien katsomisen ja tallentamisen Synologyn NAS-palvelimella. Normaalisti tv-kuvan siirtäminen edellyttää 3-10 megabitin kaistaa, mutta muuntimen ansiosta siirtoon tarvitaan vain 512-1024 kilobittiä sekunnissa siirtävä verkkoyhteys. Tämä on mahdollista, koska tv-signaali koodataan uudelleen yhdysrakenteisen piirin avulla, ennen kuin kuva siirtyy nettiin. Jos tällaisille lisätoiminoille ei ole tarvetta, niin DS416-perusversion saa muutamaa kymppiä huokeammalla.

Peruskäytössä DS416Play-palvelimen yhdysrakenteisen Intel-suorittimen tehokkuuden huomaa selvästi. Kaikki hoituu todella sutjakkaasti, riippumatta siitä lataako tiedostoja Download Station -ohjelman avulla, käsitteleekö tiedostoja Resurssienhallinnassa vai toistaako videota ja musiikkia. 2,48 gigahertsin kellotaajuudella pöhisevä suoritin yhdessä gigatavun muistin kanssa muodostavat ytimen palvelimelle, joka selviää vaativistakin tehtävistä.

Katso päivän hinta esim. Hintaoppaasta.

Arvio

Erittäin nopea NAS-palvelin, jossa on tilaa neljälle kiintolevylle, ja joka on varustettu rautatason videomuuntimella. Suorituskyky ja toiminnot ovat huippuluokkaa!

Ominaisuudet

Merkki
Synology
Suoritin
Intel Celeron N3060 1,6-2,48 GHz
Muisti
1 Gt DDR3
Kapasiteetti
Max 32 Tt
Liitäntä
2 x Gbit LAN, 3 x usb 3.0
Levypaikat
4
Mitat
16,5 x 20,3 x 23,3 cm
Paino
2,04 kg
Kulutus
12,5 W
Kirjoitusnopeus
187 Mt/s
Lukunopeus
225 Mt/s