Synology DS418j

Verkkokiintolevy, jossa on tilaa jopa neljälle 2,5 tai 3,5 tuuman kiintolevylle. Maksimikapasiteetti on 48 teratavua.

tekijä Henning Dadkhah Rasmussen #Verkkokiintolevyt (NAS) #Synology
8.2

Synologyn verkkokiintolevyissä käytetään DSM-käyttöjärjestelmää (DiskStation Manager), joka on saanut meiltä aiemmin runsaasti kehuja. Se pätee myös DS418j-malliin, joka on yksi markkinoiden huokeimpia nelipaikkaisia verkkokiintolevyjä. Toisin sanoen, tässä edullisessa NAS-palvelimessa on sama erinomainen käyttöjärjestelmä kuin yhtiön kalliimmissa malleissa.

DS418j-verkkokiintolevyn asennus sujuu vaivattomasti. Ensin laitteeseen lisätään haluttu määrä kiintolevyjä – maksimissaan neljä 12 teratavun kiintolevyä. Takaosan saa irrotettua avaamalla neljä sormiruuvia, minkä jälkeen kiintolevyt asetetaan paikoilleen. Sen jälkeen kytketään virta ja reitittimeen tuleva verkkokaapeli ja NAS-palvelin käynnistetään ensimmäisen kerran.

Synologyn verkkokiintolevyihin on tarjolla hyvä valikoima ilmaisia ohjelmia ja sovelluksia, ja aloitin lataamalla Windows-ohjelman Synology Assistant, joka auttaa käyttöönoton alkuvaiheissa. Käyttöjärjestelmän voi asentaa ohjelmasta käsin laitteeseen liitetyille kiintolevyille, kunhan käyttöjärjestelmän on ensin ladannut Synologyn sivuilta.

Synology Assistant -ohjelmasta näkee helposti verkkokiintolevyn IP-osoitteen, ja ohjelmasta käsin voi myös asentaa käyttöjärjestelmän.

Synology Assistant -ohjelmasta näkee helposti verkkokiintolevyn IP-osoitteen, ja ohjelmasta käsin voi myös asentaa käyttöjärjestelmän.

Otin ohjelmasta talteen palvelimen osoitteen ja naputtelin sen Chrome-selaimeen, sillä tällä tavoin sain käyttööni vieläkin helpomman ohjatun toiminnon, joka osaa omin päin ladata ja asentaa käyttöjärjestelmän DS418j-verkkolevylle.

Kun siirryt DS418j:n IP-osoitteeseen selaimessa ensimmäisen kerran, esiin tulee ohjattu toiminto, joka auttaa verkkokiintolevyn käyttöönotossa.
Kun siirryt DS418j:n IP-osoitteeseen selaimessa ensimmäisen kerran, esiin tulee ohjattu toiminto, joka auttaa verkkokiintolevyn käyttöönotossa.

Ohjatun toiminnon läpikäyminen vei noin 10 minuuttia. Sen jälkeen käyttöjärjestelmä oli asennettu, käyttäjätili luotu ja DS418j käyttövalmis. Lopuksi piti vielä päättää, haluaako verkkolevylle asentaa erilaisia ohjelmia, kuten kuvaohjelman, latausapurin, varmistusohjelman ja videotoistimen.

Toisin sanoen DS418j ei ole pelkkä tiedostojen varasto, vaan täysiverinen palvelin, joka sopii myös koko perheen viihdekäyttöön – jopa silloin, kun ei ole itse kotona, mistä kiitos kuuluu ilmaiselle DNS-palvelulle, joka on yhdysrakenteisena verkkolevyssä.

Kuten tuli jo mainittua, Synologyn verkkokiintolevyissä on aivan erinomainen käyttöjärjestelmä. Hyvää siinä on varsinkin se, että käyttöliittymä muistuttaa Windowsin työpöytää. Synologyn käyttöjärjestelmän yläreunassa on samankaltainen aloitusvalikko, josta pääsee käyttämään haluamiaan sovelluksia.

Nyt DS418j on valmis käyttöön. Käyttöliittymä on selkeä ja muistuttaa rakenteeltaan paljon Windowsia.
Nyt DS418j on valmis käyttöön. Käyttöliittymä on selkeä ja muistuttaa rakenteeltaan paljon Windowsia.

Latasin seuraavaksi nipun sovelluksia Synologysta Android-puhelimeeni: Latausapurin, videotoistimen, äänisoittimen, kuvien katseluohjelman ja valvontasovelluksen. On todella kätevää, että puhelimella pääsee käsiksi omiin elokuviin, musiikkiin ja kuviin, vaikka olisi kaukana kotoa. Latausapurin avulla voi vieläpä laittaa DS418j:n lataamaan tiedostoja, jotka saa tallennettua verkkolevylle kotona.

Synologyn valvontasovellus Surveillance Station muuttaa NAS-palvelimen ammattitasoiseksi videovalvontapalvelimeksi. Siihen riittää, että verkkokamerat on kytketty aiemmin kotiverkkoon, jolloin ne on helppo lisätä DS418j-palvelimeen. Sen jälkeen kameroita voi seurata samasta paikasta. Synologyn verkkolevyn mukana tulee kuitenkin vain kaksi kameralisenssiä. Jos tarvitsee lisää, niin esimerkiksi neljän kameran lisenssipaketti maksaa noin 250 euroa. Tässä Synology olisi voinut tulla vähän vastaan.

DS418j on huokeampi kuin Synologyn useammat muut nelipaikkaiset verkkokiintolevyt, mikä johtuu siitä, että laitteessa on vain yksi gigatavu muistia, eikä suoritinkaan ole tehokkaimmasta päästä. Tavalliseen kotikäyttöön laite sopii kuitenkin hyvin. Pystyin toistamaan videota suurella tarkkuudella, siirtämään kookkaita tiedostoja edestakaisin ja seuraamaan verkkokameran näkymiä ilman minkäänlaista viivettä tai että verkkolevy olisi havaittavasti kuormittunut.

Jos on tarvetta luoda käyttäjätilejä useammalle perheenjäsenelle ja jos verkkolevyn palveluja käyttää useampi henkilö samaan aikaan, niin kenties silloin laitteen tehot eivät enää riitä.

Synology DS418j -verkkokiintolevy on niin hiljainen, että sitä voi pitää vaikka makuuhuoneessa, sillä sen ääni ei häiritse yöunia.

 

+ Erinomainen käyttöjärjestelmä
+ Kohtuullinen hinta
+ Hiljainen
– Vaatimattomat komponentit

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Arvio

Synologyn DS418j-verkkokiintolevy tarjoaa runsaasti tallennustilaa, erinomaisen käyttöjärjestelmän ja helpon tavan hallita kodin kaikkea viihdettä.

Ominaisuudet

Merkki
Synology
Suoritin
Realtek RTD1293 Dual Core 1.4 GHz
Muisti
1 Gt DDR4
Kapasiteetti
48 Tt (4 x 12 Tt:n kiintolevy), kapasiteetti voi vaihdella RAID-tyypin mukaan
Liitäntä
2 x USB 3.0, 1 x LAN
Levypaikat
4 kpl
Mitat
18,4 x 16,8 x 23 cm
Paino
2,21 kg
Kulutus
8,97 W