Testissä Zyxel NAS326

Zyxel NAS326

Zyxelin nas-palvelin on helppo ottaa käyttöön ja käytettävyys on huippuluokkaa.

tekijä Christian Slot #Verkkokiintolevyt (NAS) #ZyXEL
8.5

Myönnetään. Allekirjoittanut pitää itseään jonkinlaisena tietokoneharrastajana, mutta ei ole koskaan omistanut verkkokiintolevyä eli nas-palvelinta. Testi onkin näin ollen aloittelijan näkemys siitä, kuinka nas-laitteella varmistetaan tiedostoja.

Zyxel NAS326:n käyttöönotto on periaatteessa varsin yksinkertaista ja sujuu ilman apuvälineitä hyvän matkaa. Ensin koteloon asennetaan kiintolevy, tai levyt, sillä paikkoja on kaksi. Asennus onnistuu aloittelijaltakin.

Samoin viimeistelyvaiheet ovat lähtökohtaisesti hyvin intuitiiviset: yhdistetään verkkokaapeli ja virtajohto, avataan tietokoneen selain, siirrytään osoitteeseen findme.zyxel.com ja painetaan yhdistämispainiketta rivin Zyxel NAS326 edessä.

Asennuksen tuli kuitenkin pieni vekki, sillä yritys yhdistää Zyxelin nas-laite Applen Airport Express -reitittimeen ei ip-asetusten osalta sujunut kuin manuaalissa. Zyxelin sivustolta ei löytynyt apua, mutta googlaamalla tuli osaavaa opastusta. Voisi kuvitella, että juuri reitittimen asetukset ovat isoin haaste, joten tähän olisi odottanut vähän enemmän ohjeita.

Fiksuja appeja

Sitten kun Zyxel NAS326 on toiminnassa, sen käyttö on helppoa. Ja se on myös käytössä erittäin hiljainen. Testissä siirrettiin ongelmitta kuvia, videoita ja asiakirjoja nas-asemaan, minkä jälkeen tiedostot olivat käytettävissä selaimen kautta.

Käyttöliittymä ei välttämättä ole kaikkein selkein mentäessä syvemmälle valikoihin, mutta näkymässä liikkuminen on silti vaivatonta. Ruudulle pompahti kehotus asentaa Windows Media Player Firefoxia varten, kun siirrettyä videota yritettiin toistaa. Näin kävi vaikka selaimena oli Chrome, eikä Media Player ollut tietokoneessa mikään oletussovellus.

Zyxelin sovellusvalikoimassa on kaksi erityisen fiksua appia, Zyxel zCloud ja Zyxel Drive, jotka ovat saatavana Androidille ja iPhonelle. Niiden avulla on helppo ladata ja siirtää tiedostoja sekä toistaa mediatiedostoja.

Zyxel NAS326 -palvelin jätti hieman kaksijakoisen vaikutelman. Se on periaatteessa äärimmäisen helppo ottaa käyttöön, mutta asennusongelmien ilmetessä apua voi olla vaikea löytää. Käytettävyys on kuitenkin huippuluokkaa, vaikka selainpohjainen käyttöliittymä vaikuttaakin vanhahtavalta.

+ Johdonmukainen kokoonpano
+ Mainiot mobiilisovellukset
+ Lähes äänetön
– Ongelmatilanteiden selvittely

Katso päivän hinta Zyxel NAS326:lle hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaoppaasta.

Arvio

Zyxel NAS326 on erinomainen valinta hyvin toimivaksi verkkokiintolevyksi. Käyttöönotto edellyttää jonkin verran verkko-osaamista.

Ominaisuudet

Merkki
ZyXEL
Suoritin
Marvell Armada 380 1,3 GHz
Muisti
512 Mt DDR3
Kapasiteetti
Max 12 Tt hdd (hankittava erikseen)
Liitäntä
2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x Gigabit Ethernet RJ-45
Levypaikat
2 (2,5"/ 3,5" SATA II)
Mitat
20,7 x 16,4 x 12,3 cm
Paino
1,2 kg
Kulutus
5,5 W (lepotila)
Muuta
DLNA 1.5, UPnP