Mozilla Firefox 58

Viime vuosina Chromen varjoon jäänyt Firefox on palannut tuoreimman version myötä markkinoiden nopeimmaksi selaimeksi.

tekijä #Ohjelmat sovellukset ja pelit #Mozilla
9.5

Mozilla Firefox oli kymmenkunta vuotta sitten Internet Explorerin vahvin haastaja, mutta viime vuosina ohjelma on jäänyt Chromen varjoon. Selaimen heikkouksia olivat etenkin hitaus ja runsas muistin käyttö. Loppuvuodesta 2017 ilmestynyt Quantum-versio uudisti kuitenkin ohjelman kertaheitolla. Tällä hetkellä Firefox on kärkinelikon nopein selain useimmilla sivustoilla.

Ohjelma avasi testeissä aiemmin vierailemattoman sivun keskimäärin alle neljässä sekunnissa. Selain käyttää myös muistia aiempaa tehokkaammin ja toimii sujuvasti, vaikka avattuna olisi parikymmentä välilehteä. Välilehtien vaihtaminen käy niin ikään hidastelematta.

Yksityisen tilan toimintaa on parannettu aiempiin versioihin nähden. Yksityinen ikkuna estää nettijälkien tallentumisen käytössä olevalle tietokoneelle, mutta ei kuitenkaan suojaa käyttäjää kokonaan verkkosivustojen seurannalta. Selaimen tietosuoja-asetuksissa voidaan sallia muun muassa nettikameran ja mikrofonin käyttöoikeudet sivustokohtaisesti.

Firefox sisältää erittäin monipuoliset mahdollisuudet ohjelman ulkoasun ja asetusten muokkaamiseen. Toimintojen runsas määrä voi kuitenkin alkuun tuntua hieman hämmentävältä. Valikot ovat paikoin sekavia ja asetuksia on tarjolla niin paljon, että oikean toiminnon löytäminen vaatii hieman opettelemista.

Sivun lataaminen: 3,8 s
Käynnistysaika (5 välilehdellä): 6 s
Html5-testi: 495/555 pistettä
Laajennukset: Yli 7 000

+ Avaa sivut nopeasti
+ Tietosuojatoiminnot
– Sekavat valikot

Lataa Firefox täältä!

Arvio

Firefox toimii nopeasti, vaikka käytössä olisi useita välilehtiä. Vaihtaminen välilehdeltä toiselle sujuu myös joutuisasti.

Ominaisuudet

Merkki
Mozilla