Lightworks er så kompliceret, at det ikke er umagen værd.

Lightworks

Hankala ja rajoitettu mutta tehokas videoeditori.

tekijä #Ohjelmat sovellukset ja pelit #Muu
7.2

Lightworks-videoeditorin sivuilla kerrotaan, että ohjelmaa käytetään jopa Hollywood-elokuvien editointiin. Se lisää ohjelman houkuttelevuutta, varsinkin kun nyt testattu riisuttu versio on maksuton.

Lightworks vaikuttaa ensi hetkestä alkaen vaikeasti hallittavalta ohjelmalta. Jo siinä vaiheessa, kun videoleikkeitä siirretään ohjelmaan, pitää osata vastata tiedusteluihin, jotka koskevat muun muassa kuvien määrää sekunnissa. Jopa sellaiset toimenpiteet, jotka ovat helppoja muissa videoeditoreissa, osoittautuvat haasteellisiksi Lightworksissä.

Testaajan piti katsoa sekä opastusvideoita että hakea apua online-foorumeilta, ennen kuin tunsi edes jotenkuten osaavansa tehdä siirtymän kahden videoleikkeen välille. Lightworksissa olisi saanut olla alussa lyhyt opastus toimintojen käyttöön.

Vähitellen oppii kuitenkin liikkumaan ohjelman sokkeloissa. Ohjelman hallinta onnistuu helpoiten, kun käyttää laajoja kohdevalikoita, jotka poikkeavat suuresti perinteisistä Windows-valikoista. Valikkokohdat ovat värikoodattuja, mikä helpottaa hieman vaihtoehdoissa liikkumista. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, missä kohtaa ohjelmaikkunaa napsauttaa kakkospainikkeella, jotta saa avattua oikean kohdevalikon esimerkiksi valmiin videotiedoston tallentamiseksi.

Kun Lightworksiin on lopulta päässyt sisälle, se osoittautuu tehokkaaksi videoiden editointityökaluksi. Ohjelmassa on hyvät toiminnot tummien tallenteiden korjaamiseksi, ja siinä on myös kätevä toiminto, jolla videoon saa tehtyä aloitusvalikon.

Lightworksin huokeimman maksullisen version käyttöoikeus maksaa 20 euroa kuukaudessa. Ilmaisversiossa joutuu tyytymään muun muassa ohjelmalla tallennettavien videoleikkeiden tarkkuuden rajoitukseen. Ilmaisversiossa videoiden enimmäistarkkuus on 1280 x 720 pikseliä.

Vaatimattominkin älypuhelin kuvaa videota full hd -tarkkuudella (1920 x 1080 pikseliä), ja uusi ultra-hd-tarkkuuden televisio näyttää 3840 x 2160 pikselin kuvaa. Siksi Lightworks ei ole optimaalisin valinta, kun ottaa huomioon ilmaisversion tarkkuusrajoituksen sekä hankalan käytön.


+ Paljon lisätoimintoja

– Tallentaa vain alhaisella tarkkuudella

– Vaatii totuttelua

 

Lisätietoja on valmistajan sivuilla, joilta ohjelman voi myös ladata.

Arvio

Lightworks sisältää mielenkiintoisia toimintoja, mutta tallentaa vain 720p-tarkkuudella.

Ominaisuudet

Merkki
Muu
Toiminnot
Videon editointi
Käyttöjärjestelmä
Windows 10/8/7
Kieli
Englanti