Selv glade amatører kan tage flotte billeder med det avancerede kamera i iPhone 14 Pro.

Apple iPhone 14 Pro

Käyttöjärjestelmän ja laitteiston välinen yhteispeli nostaa iPhone 14 Pro -puhelimen kilpailijoita korkeammalle tasolle.

tekijä Redaktionen #Puhelimet #Apple
9.3

iPhone 14 Pro on ylivertainen puhelin. Sen suorituskyky, muotoilu ja kamera ovat kehittyneet huomattavasti verrattuna kolmen neljän vuoden takaisiin iPhone-malleihin.

Applen prosessorit ovat jo pitkään olleet kilpailijoitaan edellä. Se pitää paikkansa tälläkin kerralla, sillä iPhone 14 Pron A16-prosessori jättää Android-puhelimet kauas taakseen. Mittauksemme osoittivat merkittävää parannusta myös yrityksen edeltävään malliin eli iPhone 13 Prohon verrattuna. Emme kuitenkaan huomanneet selkeää eroa tavallisen 14-mallin ja Pron välillä. Molemmissa puhelimissa riittää tehoa myös uusien ominaisuuksien ja vaativampien sovellusten pyörittämiseen.

iPhone 14 Prossa on niin kutsuttu Always-on-toiminto. Tämä on ollut vakiona monissa Android-puhelimissa jo vuosia, mutta käytännössä kyse on ollut vain valkoisesta tekstistä mustalla taustalla. Applen versio on kattavampi ratkaisu: koko näyttö on oikeasti päällä koko ajan ja näyttää sekä taustan värit että erilaisia tietoja. Tämän luulisi imevän puhelimen virran loppuun nopeasti, mutta ensivaikutelmamme osoittaa päinvastaista. iPhone 14 Pro päivittää näyttöä dynaamisesti, eli päivitysnopeus vaihtuu yhden ja 120 hertsin välillä. Kun puhelin makaa lukittuna pöydällä, nopeus vaihtuu yhteen hertsiin. Kun tähän lisätään OLED-tekniikka ja ”itsenäisesti ajatteleva” prosessori, kulutus ei ole erityisen suurta.

Apple Watch -älykellon käyttäjät saavat seurattua kellon kautta, kuinka kaukana puhelin on, ja puhelimessa on tarjolla muitakin jänniä toimintoja. Akku kesti yhdellä latauksella koko päivän, ja yleensä virtaa oli päivän päätteeksi jäljellä vielä 15–20 prosenttia.

Näyttö on erittäin kirkas – ja tällä on oikeasti väliä ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa. iPhone 14 Pro -puhelimen kirkkaus on jopa 2 000 cd/m² (iPhone 13 Pron vastaava lukema on ”vain” 1 200 cd/m²). Kaiken kaikkiaan näyttö edustaa sitä laatua, jota Applelta sopii odottaa. Värit, kontrasti ja yleinen käyttökokemus ovat yksinkertaisesti erinomaisia.

Kamerassa ei ole yhtä kehittyneitä ominaisuuksia kuin monissa muissa puhelimissa, mutta kuvanlaatu on silti huippuluokkaa. Älykkäällä kameralla kuvatessa ei tarvitse kuin painaa painiketta ja tuloksena on todella hyviä kuvia. 

Useimmat tavalliset käyttäjät eivät tarkoituksella ottaisi 48 megapikselin kuvia, koska 12 megapikseliä riittää mainiosti. Lisäkapasiteetti auttaa kuitenkin kuvien laadun parantamisessa. Tämän huomaa erityisesti tummissa kuvissa, joista saa lisäpikselien ansiosta tehtyä kirkkaita.

iPhone 14 Pro on kallis, siitä ei pääse mihinkään. ”Edullinenkin” versio maksaa 1 350 euroa – ja siinä on muistia vain 128 gigatavua, mikä on useimmille liian vähän. Käytännöllisemmän 256 gigatavun version hankkimiseen tarvitaan 1 500 euroa.


+ Erinomainen näyttö

+ Hyvä amatöörikamera

– Älytön hinta

Conclusion

Käyttöjärjestelmän ja laitteiston välinen yhteispeli nostaa iPhone 14 Pro -puhelimen kilpailijoita korkeammalle tasolle.

Ominaisuudet

Merkki
Apple
Suoritin
A16 Bionic chip
Muisti
128 Gt
Tallennustila
128 Gt
Näytön koko
6,1"
Näytön tarkkuus
2556 * 1179 pixels
Liitännät
Lightning
Akun kapasiteetti
3.200 mAh
Käyttöjärjestelmä
iOS 16
Verkko
5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Mitat
14,8 x 7,15 x 0,79 cm
Paino
206 g
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
Geekbench 5346