Anmeldelse af iPhone 7

Apple iPhone 7

Applen iPhone 7 on monipuolinen päivitys ja kiistatta tämän hetken paras ja tehokkain älypuhelin.

tekijä SLO #Puhelimet #Apple
10.0

Todetaan tosiasia heti tähän kärkeen. KotiMikron iPhone 7 -testi osoittaa, että laite on markkinoiden paras älypuhelin. Testi kertoo, että näyttö on parempi kuin koskaan, kameratekniikka on parantunut entisestään, ja uusi A10-suoritin pärjää kannettavien tietokoneiden seurassa.

Testin jälkeen voidaan myös todeta, että tavallinen käyttäjä pärjää aivan hyvin, jos käytössä on iPhone 5, iPhone 6, 6S tai iPhone SE.

Laitteisto: iPhone 7 on tämän hetken nopein puhelin

Applen uutuuspuhelin iPhone 7 on varustettu uudella A10-suorittimella. Se on 120 kertaa nopeampi kuin ensimmäisen iPhonen suoritin ja 40 prosenttia nopeampi kuin iPhone 6 -mallia vauhdittava A9-suoritin. Ja eron myös huomaa.

Paljon grafiikkavääntöä ja suoritinlihasta vaativat sovellukset ja pelit avautuvat silmänräpäyksessä, latausajat ovat olemattomia, eikä missään vaiheessa synny havaittavaa viivettä sovellusten ajamisessa. Ensimmäiset benchmark-testit ovat osoittaneet, että A10-suoritin päihittää kilpailijansa kirkkaasti ja vastaa ominaisuuksiensa puolesta kannettavan tietokoneen suoritinta.

Suorittimen alhainen virrankulutus tarkoittaa sitä, että uudelle iPhonelle luvataan kaksi tuntia lisää akkukestoa.

Säteilevä näyttö

Paperilla iPhone 7:n 1334 x 750 pikselin retinanäyttö ei vaikuta mitenkään ihmeelliseltä. Mutta iPhone 7:n näytössä on DCI-P3-väriavaruus, joka tiettävästi kykenee esittämään 42 prosenttia ihmissilmän havaitsemista väreistä. Yleisenä standardina oleva sRGB-tekniikka kykenee toistamaan väreistä vain noin kolmanneksen.

Testissä väriero oli selvästi havaittavissa, kun iPhone 7:n näyttöä verrattiin iPhone 6 -puhelimen näyttöön. Esimerkiksi pelissä, jossa on animoitua tulta, punaiset ja kullankeltaiset sävyt toistuvat uutuudessa paljon elävämpinä. Värit ovat myös voimakkaammat ja kontrasti suuri.

Näyttö on aikaisempaan verrattuna 25 prosenttia kirkkaampi, minkä huomaa selvästi varsinkin auringonvalossa. Nyt ei enää tarvitsee kallistella puhelinta pystyäkseen lukemaan tekstiä ruudulta.

Kamera ottaa fantastisia kuvia

Kameraan on tehty tekninen päivitys optisella kuvanvakaimella, automaattitarkennuksella ja aikaisempaa nopeammalla kennolla. Testi osoittaa selvästi, että kamera tarkentaa uskomattoman nopeasti – paljon nopeammin kuin esimerkiksi iPhone 6:n kamera.

Kehittynyt objektiivi f/1.8-aukolla tarkoittaa, että kamera päästää paljon valoa sisäänsä. Heikoissa valaistusolosuhteissa otetuista kuvista tulee huomattavasti parempia kuin iPhone 6 -puhelimella vastaavissa oloissa otetuista kuvista.

 

iphone-6 iphone-7
iPhone 6:n kuva heikossa valossa iPhone 7:n kuva heikossa valossa

Design – iPhone 7 hyvästeli kotipainikkeen

Apple on säilyttänyt saman muotokielen iPhone 7:ssä kuin oli iPhone 6:ssa. Puhelin istuu hyvin käteen ja näyttää koko lailla samalta kuin edeltäjänsä. Uusia värejä on kuitenkin tarjolla. Pianolakattua mustaa muistuttava peilimusta ja mattamusta. Mustaa karttavalle on tarjolla vaihtoehtoisesti hopea, kulta tai ruusukulta.

Kotipainiketta ei enää ole. Sen tilalla on hipaisuympyrä, joka värisee kosketuksesta. Tuntuma on yllättävän hyvä, ja on kuin painaisi oikeaa painiketta.

Värinäpalautetta täydentää 3D-touch, joka esiteltiin iPhone 6S:n yhteydessä. Toiminto tarkoittaa, että näyttö ei ainoastaan rekisteröi kosketusta vaan myös sen voimakkuuden. Jos käyttäjä haluaa esimerkiksi lähettää viestin, hänen tarvitsee vain painaa hieman voimakkaammin Viesti-kuvaketta, jolloin se värisee sormen alla ja esiin tulee valikko, josta voi valita halutun toiminnon. Sovellusta ei siis tarvitse erikseen avata viestin kirjoitusta varten.

On kuitenkin outoa, että Apple ei poistanut kotipainiketta kokonaan niin, että se ja sormenjälkitunnistin olisivat yhdysrakenteisina näytössä. Se ehkä nähdään sitten seuraavassa mallissa, iPhone 8:ssa, josta tullee iPhonen kymmenvuotisjuhlamalli.

Ei plugiliitäntää kuulokkeille

Uudessa iPhone 7:ssä ei enää ole perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. Applen kuulokkeet yhdistetään nyt lightning-liitäntään, eli samaan, jonka kautta puhelin ladataan. Puhelimen mukana tulee lightning-liitäntään yhdistettävä sovitin, jonka avulla iPhone 7:ään voi kytkeä perinteiset kuulokkeet.

Applen mukaan tulevaisuus on johdoton, joten käyttäjien on syytä totutella langattomiin kuulokkeisiin, joita saa latailla tämän tästä. Apple katsoo, että se ottaa rohkeana ensimmäisen askeleen kohti johdotonta vapautta. Arvostelijat ovat taas sitä mieltä, että bluetooth-ääni ei ole riittävän tasokasta. Tästä huolimatta suuntaus tuntuu olevan se, että valmistajat ovat luopumassa plugiliitännästä.

Yksi selkeä haitta ääniliitännästä luopumisessa on. Kuulokkeiden käyttö ei ole mahdollista samaan aikaan, kun puhelin on latauksessa. Saataville luultavasti tulee ratkaisuja, jotka mahdollistavat samanaikaisen latauksen ja kuulokekäytön, mutta turhan hankalalta se silti kuulostaa.

Vastineeksi iPhone 7 on saanut lisäkaiuttimen stereotoistoa varten. Ääni on luonnollisesti aikaisempaa parempi, mutta ei pärjää kannettavalle kaiuttimelle.

Milloin tulee seuraava suuri uudistus?

Apple lanseerasi iPhone 7:n isolla rummutuksella ja iskulauseella ”paras iPhone ikinä”. No niin tietysti, tekee mieli todeta. Varsinaisia innovaatioita ei viimeisissä julkistuksissa ole nähty. Käytännössä on saatu nauttia vain konepellin alla tapahtuneista tekniikkauudistuksista. Kamera on parempi, suoritin nopeampi ja tunnistimia on enemmän. Varsinaisten uusien keksintöjen puute alkaa vaivata jo Applen hard core -fanejakin.

Arvio iPhone 7:stä on kuitenkin selvä: Tämä on kaikkien aikojen paras älypuhelin, jonka rahalla voi hankkia. Se on nopeampi kuin mikään koskaan – kunnes vuoden päästä suitsutetaan iPhone 8:aa.

Conclusion

Apple iPhone 7 on huomattavan nopea ja ottaa hyviä kuvia, mutta jos nyt ei ole tarvetta vaihtaa, niin kannattaa odotella iPhone 8:aa.

Ominaisuudet

Merkki
Apple
Suoritin
Apple A10 Fusion
Muisti
2 Gt
Tallennustila
32/128/256 Gt
Näytön koko
13,8 x 6,7 x 0,7 cm
Näytön tarkkuus
1334 x 750 px
Liitännät
Lightning
Akun kapasiteetti
1960 mAh
Käyttöjärjestelmä
Apple iOS
Paino
138 g
Sormenjälkilukija
On
Kamera
12 Mpix (taka), 7 Mpix (etu)
Microsd-korttipaikka
Ei