Fairphone 3

Muokattava ja itse korjattava puhelin.

tekijä Markus Dahlberg #Puhelimet #Fairphone
7.5

Fairphone 3 ei ole tarkoitettu kuluttajalle, jonka laitteiden pitää olla aina viimeistä huutoa. Sen sijaan laite sopii käyttäjälle, joka arvostaa ympäristöystävällisyyttä ja tyytyy sen vuoksi kompromisseihin.

Fairphone-puhelimet valmistetaan ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittaen. Puhelimessa on modulaarinen rakenne ja käyttäjä voi itse vaihtaa laitteen osia. Jos näyttö menee rikki, uuden saa hankittua 90 eurolla. Akku on vaihdettavissa samaan tapaan kuin ennen älypuhelimien aikaa. Lisäakun saa noin 30 euron hintaan. Muita vaihdettavia osia ovat kamera, kaiutin sekä mikrofonin ja usb-c-liitännän sisältävä alaosa.

Fairphonen ideana on, että käyttäjä pääsee käsiksi puhelimen sisuksiin. Laitteen mukana tulee pieni ruuvimeisseli, jonka avulla voi irrottaa puhelimen osia ja vaihtaa uusiin. Yksittäisiin moduuleihin pääsee käsiksi, kun irrottaa 13 pientä ruuvia. Osat tuntuvat laadukkailta ja kestäviltä. Ja käyttäjä voi olla ylpeä itsestään, kun osiin purettu puhelin on ruuvattu jälleen kasaan ja puhelin toimii moitteettomasti.

Fairphone 3 on vankkatekoinen puhelin, joka istuu hyvin käteen. Puhelin ei ole erityisen nopea eikä kameralla saa otettua hyviä kuvia hämärässä, mutta peruspuhelimeksi laite on erinomainen. Hinta on tosin hieman korkea.


+ Vaihdettavia osia

+ Ympäristöystävällinen

– Korkeahko hinta

– Hidas

 

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hinta.fi-palvelusta.

 

Conclusion

Eettisin ja kestävin perustein valmistettu puhelin, jossa on vaihdettavia osia. Pärjää tavanomaisessa käytössä, mutta on melko hidas.

Ominaisuudet

Merkki
Fairphone
Suoritin
Qualcomm Snapdragon 632
Muisti
4 Gt
Tallennustila
64 Gt + microSD
Näytön koko
5,65"
Näytön tarkkuus
2160 x 1080 px
Liitännät
Usb-c, kuulokeliitäntä
Akun kapasiteetti
3000 mAh
Käyttöjärjestelmä
Android 9
Verkko
Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5
Mitat
158 x 71,8 x 9,89 mm
Paino
189 g
Sormenjälkilukija
On, takana
Kamera
12 / 8 MP (taka/etu)
Microsd-korttipaikka
microSD
Muuta
Ruuvimeisseli, ei laturia
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
153949 (AnTuTu)