Ved at løsne nogle få skruer kan du selv skille telefonen ad.

FairPhone 4

Fairphone on ehkä puhelinmaailman paras esimerkki kestävästä kehityksestä, mutta sen nopeudessa on toivomisen varaa.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Puhelimet #Fairphone
8.3

Suurikokoinen Fairphone 4 -älypuhelin on sympaattinen tuttavuus, mutta nykystandardeilla mitattuna se vaikuttaa myös hieman kömpelöltä.

Puhelimen valmistusperiaatteena on ollut pyrkimys kuormittaa maapallon luonnonvaroja mahdollisimman vähän. Tämä näkyy materiaaleissa, jotka on suurelta osin kierrätetty tai louhittu valvotuissa olosuhteissa. Se on kunnioitettava lähtökohta, mutta kuluttajia kiinnostaneemmyös se, että Fairphone 4 -puhelimenmosia on helppo korjata ja vaihtaa kotioloissa. Takakansi irtoaa, kun kynnen työntää sen alle, ja sen jälkeen esimerkiksi akun voi vaihtaa ihan itse. Puhelimen sisäosat on jaettu moduuleihin, eikä yksittäisten osien irrottaminen ole ongelmallista. Useimmat moduulit on kiinnitetty paikoilleen samantyyppisillä ruuveilla, jotka saa helposti irti ristipäisellä ruuvinvääntimellä.

Valitettavasti modulaarinen rakenne kasvattaa Fairphone 4:n kokoa, sillä puhelimen sisällä olevaa tilaa ei pysty käyttämään kovin tehokkaasti. Vaikka puhelin on suurikokoinen, siitä saa kumisen takakuoren ansiosta hyvän otteen. Reunat ovat lähes kauttaaltaan metallia, ja näyttö on päällystetty kestävällä Gorilla Glass -lasilla. Kaiken kaikkiaan Fairphone 4 tuntuu tukevalta puhelimelta, joka kestää yhtä sun toista.

Suorituskyky on hieman heikompi kuin mitä tässä hintaluokassa voisi olettaa, ja näyttö on LED-näyttö, jonka kontrasti ei ole yhtä hyvä kuin monien kilpailijoiden käyttämissä OLED-näytöissä. Fairphone 4:n ostamista kannattaa harkita ensisijaisesti ympäristösyiden vuoksi.

Takaosan kameramoduulissa on kolme linssiä, ja kamera ottaa erinomaisia kuvia. Vain hämärässä otetuissa kuvissa on liikaa kohinaa.


+ Kierrätysmateriaalia

+ Vankka rakenne

– Ei kovin nopea

 

Conclusion

Fairphone on ehkä puhelinmaailman paras esimerkki kestävästä kehityksestä, mutta sen nopeudessa on toivomisen varaa.

Ominaisuudet

Merkki
Fairphone
Suoritin
Snapdragon 750G
Muisti
6 GB
Tallennustila
128 GB
Näytön koko
6,3"
Näytön tarkkuus
2340 x 1080 px
Liitännät
USB-C
Akkukesto
Noin 30 tuntia
Akun kapasiteetti
3905 mAh
Käyttöjärjestelmä
Android 11
Verkko
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
Mitat
162 x 75,5 x 10,5 mm
Paino
225 gr
Sormenjälkilukija
Kyllä, käynnistysnapissa
Kamera
48 MP, 48 MP (laajakuva), syväkamera
Microsd-korttipaikka
Kyllä
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
GeekBench 625 (single core), 1856 (multicore), 1310 (OpenCL)