Etukamera on sijoitettu näytön oikeaan yläkulmaan.

Samsung Galaxy S10

Juhlavuoden Galaxy-malli tarjoaa huippuluokan näytön, kolme laadukasta takakameraa ja hyvän äänen.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Puhelimet #Samsung
9.0

Samsungin Galaxy S -sarja on saavuttanut 10 vuoden iän. Sen kunniaksi yhtiö on julkaissut uudet, Galaxy S10 -sarjan älypuhelimet, S10e, S10 ja S10+. Saimme niistä testattavaksi S10-mallin. Vuonna 2009 julkaistu Samsung Galaxy oli ensimmäisiä onnistuneita Android-puhelimia, ja Galaxyt kuuluvat edelleen älypuhelimien kärkikastiin.

Ensimmäisen Samsung Galaxyn tavoin näyttö on myös S10:n suuri myyntivaltti. Näytössä on käytetty amoled-tekniikkaa, jonka ansiosta kuvassa on muun muassa erinomainen kontrasti. Amoled-tekniikka sammuttaa kokonaan ne pikselit, joiden pitää olla mustia, ja näin saadaan syvemmän mustan sävyt. Lisäksi S10:ssä on always on -näyttö, joten lukitun puhelimen pimeällä näytöllä näkyy esimerkiksi kellonaika, ilman että se kuluttaisi huomattavasti akkua. Tavallisessa käytössä Galaxy S10:n akku kestää yli vuorokauden.

Galaxy S10 on varustettu näyttöön integroidulla sormenjälkitunnistimella. Siinä ei sinänsä ole enää mitään uutta, mutta Samsungin tunnistin käyttää ultraääntä sormenjäljen kolmiulotteisten muotojen lukemiseen. Se on parempi menetelmä kuin esimerkiksi Huawein käyttämä valo, mutta ei silti pärjää nopeudessa ja tehokkuudessa perinteiselle painettavalle sormenjälkitunnistimelle.

S10:ssä on 6,1 tuuman näyttö, mutta kaarevat reunat saavat puhelimen tuntumaan pienemmältä. Kun näytön oikeasta reunasta pyyhkäisee ylöspäin, saa esiin käytetyimpien sovellusten pikavalikon.

Puhelimeen asennettu Samsungin Bixby-virtuaaliavustaja on luultavasti sovellus, jolle ei ole käyttöä. Bixby ei ainakaan toistaiseksi ymmärrä suomea, ja vaikka sitä pyytäisi englanniksi soittamaan tietylle kaverille, eivät suomalaiset nimet mene oikein perille. Edellisten Galaxy-mallien tavoin Samsung on tuhlannut resursseja erilliseen Bixby-painikkeeseen. Onneksi sen toiminnon voi nyt muuttaa ja sillä voi avata Bixbyn sijasta jonkin toisen sovelluksen. Bixbyn saa silti esiin kaksoispainalluksella.

Galaxy S10:n voi ladata langattomasti, ja puhelimella voi myös ladata langattomasti esimerkiksi Samsungin älykelloja ja kuulokkeita laittamalla ne puhelimen päälle. Toiminnolle ei varmaankaan ole kovin usein käyttöä, mutta jos hankkii Samsungin langattomat kuulokkeet, niin silloin ei tarvitse kuljettaa mukana erillistä latausjohtoa.

Galaxy S10:ssä on hyvä ääni sekä puheluissa että musiikkia kuunneltaessa. Puhelimen alareunassa on kaiutin, ja kun puheluissa käytetyn pienen kaiuttimen äänenvoimakkuutta kasvatetaan reilusti, saadaan aikaiseksi harvinaisen onnistunut stereovaikutelma. Perinteisillä kuulokkeilla saadaan vieläkin parempaa äänentoistoa. Samsung on nimittäin tässä mallissa uinut vastavirtaan ja jättänyt monista valmistajista poiketen kuulokeliitännän latausliitännän viereen puhelimen alareunaan.

Puhelimen takaosassa on kolme kameraa, joilla otetut kuvat ovat samaa tasoa Huawein ja Applen parhaimmilla puhelinkameroilla otettujen kuvien kanssa. Kameran vaihtaminen toiseen on helppoa puhelimen kamerasovelluksessa. Jokaiselle kameralle on oma painikkeensa, joten kuvauskohteeseen sopivan kameran valinta käy nopeasti. Etukamera on sijoitettu näytön oikeaan yläkulmaan. Se voi häiritä joitakin käyttäjiä esimerkiksi kuvia katsellessa, mutta se on joka tapauksessa parempi kuin monien puhelimien yläreunassa oleva leveä kameralovi.

 


+ Erinomainen näyttö
+ Hyvä kamera
– Tarpeeton virtuaaliavustaja

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

Conclusion

Samsungin kymmenes Galaxy-puhelin kuuluu edelleen Android-puhelimien kärkikastiin muun muassa ensiluokkaisen näytön ja hyvän kolmoiskameran ansiosta.

Ominaisuudet

Merkki
Samsung
Suoritin
Exynos 9820 Octa
Muisti
8 Gt
Tallennustila
128 Gt
Näytön koko
6,1"
Näytön tarkkuus
1440 x 3040 px
Liitännät
Usb-c, kuulokeliitäntä
Akun kapasiteetti
3400 mAh
Käyttöjärjestelmä
Android 9.0 (Pie)
Verkko
Wi-Fi 6
Mitat
149,9 x 70,4 x 7,8 mm (L x K x S)
Paino
157 g
Sormenjälkilukija
Näytössä oleva ultraäänisormenjälkitunnistin
Kamera
12 + 12 + 16 MP (taka), 10 MP (etu)