Sony Xperia 1 IV er usædvanligt høj. Og føles meget solid.

Sony Xperia 1 IV

Erinomainen puhelin, jossa on erittäin edistykselliset kameratoiminnot. Uutuuksien määrä ei kuitenkaan vastaa korkeaa hintaa.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Puhelimet #Sony
8.2

Tämä puhelin on nopea, ja siinä on erinomaiset kamerat, reilusti tallennustilaa ja hyvät lisätoiminnot. Edistykselliset kamerasovellukset ovat kuitenkin monimutkaisia, ja puhelin kuumenee helposti liikaa.

Taustapuolen kolmella kameralla saa hyviä otoksia aina laajakulmasta tarkkoihin lähikuviin. Toisin kuin useimmissa muissa puhelinkameroissa, tässä mallissa on optinen zoom, joka säilyttää kuvanlaadun lähelle tarkennetuissa kuvissa.

Kuvien värit ovat hyvin luonnolliset, eikä niissä ole lainkaan keinotekoisia tehosteita. Toisaalta yksityiskohdat ovat aivan lähietäisyydeltä katsottuna hieman epätarkkoja. Mukana tuleva kamerasovellus tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja, mutta edellyttää käyttäjältä jonkin verran kokemusta valokuvaamisesta. 

Hyvä kuvanlaatu näkyy myös videoissa ja tekee vaikutuksen erityisesti heikossa valossa. Kameralla voi kuvata 4K-videota suurella nopeudella. Puhelimella voi tallentaa tehokkaassa H.265-formaatissa, ja sovellus tarjoaa monia mahdollisuuksia. Sonyn uutuus on erinomainen valinta erityisesti paljon videoita kuvaaville. Näyttö on kertakaikkisen vaikuttava: kirkas, väreiltään eloisa ja tarkkuudeltaan 4K. Pitkänomainen 21:9-muoto tekee puhelimesta poikkeuksellisen korkean, mutta ei kuitenkaan leveämpää kuin muut puhelimet. Kerrankin ison puhelimen käyttämiseen ei siis tarvita isoa kättä – mutta toisaalta monissa videoissa näkyy mustat reunat.

Äänenlaatu puheluissa on hyvä, mutta olemme kuulleet parempaakin ja odotimme tältäkin osalta todellista luksuskokemusta.

Geekbench-mittaustyökalu näytti nopeudeksi 3 346, mikä on yksi nopeimmista testaamistamme. Valitettavasti puhelin kuumenee helposti, ja kuumana tulos oli vaatimaton 2 424. Kuumeneminen voi haitata myös peleissä, Wi-Fi-yhteyden kuormittuessa ja pitkiä videoita kuvatessa.

Puhelimen mukana ei toimiteta laturia eikä USB-kaapelia. Mittasimme 20 watin lataustehon hyvällä virtalähteellä. Se on kohtuullinen, mutta muut puhelimet latautuvat nopeammin.

Puhelimen USB-C-portin käyttäminen videolähtönä on kätevä lisätoiminto. Kun puhelimen liittää näyttöön USB-C-kaapelilla, ääni ja kuva siirtyvät vaivatta ja videota voi katsella suuressa koossa. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi näytön tulisi olla puhelimen tapaan muodoltaan 21:9.

Puhelimessa on valmiina yllättävän paljon tarpeettomia sovelluksia. Tämän hintaluokan laitteeessa ei pitäisi olla sovelluksia, jotka ovat oikeasti mainoksia. Onneksi turhat sovellukset saa helposti pois.

Plus / Minus:
+ Tyylikäs näyttö 
+ Hyvät kamerat ja sovellukset
– Kohina puheluissa
– Kuumenee nopeasti

Conclusion

Erinomainen puhelin, jossa on erittäin edistykselliset kameratoiminnot. Uutuuksien määrä ei kuitenkaan vastaa korkeaa hintaa.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Suoritin
Arm V8 3,0 GHz
Muisti
32 Gt
Tallennustila
256 Gt
Näytön koko
6,5″ (21:9)
Näytön tarkkuus
3840 x 1644 pixels (4K)
Akun kapasiteetti
5000 mAh
Käyttöjärjestelmä
Android 12
Verkko
5G, WiFi 6
Mitat
16,5 x 7,1 x 0,8 cm
Paino
186 gram
Sormenjälkilukija
I siden
Kamera
4 x 12 megapixels
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
3346