ASUS Lyra Trio

Asus Lyra Trio AC1750

Erittäin käyttäjäystävällinen mesh-verkkojärjestelmä, joka tuo kattavan langattoman verkon myös suureen kotiin.

tekijä Mathias Alsted Lund Flinck #Reitittimet #Asus
7.4

Kolme pyramidin muotoista Lyra Trio -reititintä on Asuksen tarjoama vaihtoehto, kun suureen kotiin tarvitaan vakaa, turvallinen ja koko kodin kattava langaton verkko.

Kyse on mesh-verkkojärjestelmästä, jossa yksittäiset reitittimet tekevät keskenään yhteistyötä. Ne muodostavat yhdessä verkon, jossa laitteet yhdistyvät aina automaattisesti parhaimman signaalin ja vakaimman yhteyden tarjoavaan reitittimeen.

Järjestelmä toimii niin, että perinteinen reititin korvataan yhdellä paketin kolmesta yksiköstä, ja kaksi muuta tukiasemaa liitetään vain virtalähteeseen. Järjestelmän käyttöönotossa avustaa puhelimeen asennettava sovellus. Salasanalla suojatun verkon pystyttämiseen ja kolmen reitittimen yhdistämiseen menee vain viitisen minuuttia. Prosessi on yksinkertainen, ja asennuksen jokaisessa vaiheessa saa apua kuvista ja ohjeteksteistä.

Käyttöönoton jälkeen Lyra Trio -verkkojärjestelmä kattaa valmistajan mukaan jopa 500 neliömetrin tilan. Testausta varten ei ollut käytössä niin suurta tilaa, mutta järjestelmä kattoi ongelmitta noin 200 neliömetrin talon ja vielä suuren osan puutarhastakin.

Jos langattoman lähiverkon tarvitsee kattaa suurempia tiloja, voi reitittimiä hankkia erikseen ja liittää yhteen – jopa 100 laitetta voi liittää yhteen. Järjestelmä vaihtaa liikuttaessa reitittimiä saumattomasti, niin että käyttäjä ei sitä edes huomaa. Testatessa esimerkiksi elokuvien ja tv-ohjelmien suoratoisto netistä sujui pätkimättä, vaikka samalla liikkui eri puolilla asuntoa.

Yleiskuva langattomasta verkosta

Käyttöönoton tavoin myös verkon hallinta tapahtuu ensisijaisesti Asus Lyra -sovelluksen avulla. Sovelluksesta näkee, kuinka monta Lyra-reititintä on liitetty yhteen, ja sovelluksella voi vaihtaa verkon salasanaa sekä määrittää, milloin esimerkiksi lapset pääsevät nettiin. Paljon muita asetusvaihtoehtoja ei sitten olekaan. Mahdollisuus itse määrittää, mitkä laitteet kytketään 2,4 gigahertsin ja mitkä 5 gigahertsin taajuuteen, olisi ollut mukava.

Sen sijaan erinomainen ratkaisu on se, että reitittimet on suojattu tietoturvayhtiö Trend Micron ohjelmalla. Yleensä tietoturvaohjelmien lisenssi on voimassa vuoden, mutta Trend Micron ilmainen pilvipohjainen tietoturva on voimassa rajoituksetta. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse pelätä, että langattomaan verkkoon murtaudutaan, vaikka siihen olisi kytketty esimerkiksi vanha suojaamaton verkkotulostin.

Nopeuden suhteen Lyra Trio -verkkojärjestelmä kuuluu keskikastiin, kun sitä verrataan tavalliseen tehokkaaseen reitittimeen. Mesh-reitittimiä käytettäessä joutuu usein tyytymään vähän pienempiin siirtonopeuksiin, mutta muihin mesh-verkkojärjestelmiin verrattuna Lyra Trio tarjoaa hyvät siirtonopeudet.

Se tosin pätee vain silloin, kun käytettävä laite on yhdistetty ensisijaiseen reitittimeen. Tukiasemissa on vain kaksi kaistaa, joista yhtä käytetään reitittimen kanssa kommunikointiin. Siksi käytössä on vain puolet nopeudesta, kun laite on yhdistettynä tukiasemaan – eikä nopeus ole aina riittävän suuri, jos yhdistettynä on useita laitteita, joissa liikkuu raskasta dataliikennettä, kuten esimerkiksi suoratoistossa.

 

+ Rajoittamaton tietoturvalisenssi
+ Helppo käyttöönotto
+ Erinomainen kattavuus
– Vähän asetusvaihtoehtoja

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Conclusion

Asus Lyra Trio on helppokäyttöinen mesh-verkkojärjestelmä, joka tuo turvallisen ja vakaan langattoman verkkoyhteyden koko kotiin. Tukiasemien nopeus saisi kuitenkin olla hieman parempi ja asetusvaihtoehtoja voisi olla enemmän.

Ominaisuudet

Merkki
Asus
Wlan
802.11ac
Verkkoportit
2 per laite
Usb-portit
Ei
Mitat
13,51 x 12,32 x 7,79 cm
Ilmoitettu nopeus
1300 Mbit/s
Muuta
Smart Connect, MIMO
Mitattu nopeus
592 Mbit/s