De to tårne gør det muligt at se ind til antennerne.

ASUS ZenWiFi Pro XT12

Erinomainen mesh-sarja, jonka suorituskyky ja toiminnot ovat huippuluokkaa. Myös hinta on valitettavan korkea.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #Asus
9.2

Asusin mesh-sarja on suuri ja painava, mutta se tarjoaa hyvän ja vakaan langattoman verkon koko taloon. Lähietäisyydellä nopeus rikkoo ennätyksiä, ja myös kauempana yhteys on erittäin hyvä. Settiin kuuluva sovellus on helppokäyttöinen. Miinusta tulee vain varsin rajusta hinnasta.

Mittasimme langattomaksi nopeudeksi 1,02 Gb/s, joka on uusi mesh-reitittimien ennätys. Nopeus pysyy hyvänä myös keskisuurilla etäisyyksillä ja sarjan kahden yksikön välillä. Yksittäisen laitteen kantama on hieman lyhyempi kuin parhailla Wi-Fi 6 -reitittimillä. Käytännössä tämä ei ole merkittävä puute, sillä laitteiden keskinäinen yhteys auttaa saavuttamaan koko toimintasäteen. Yksiköt voivat keskustella keskenään joko jommankumman 5 GHz -kaistan tai kaapelin kautta. Jos mahdollista, laitteiden välillä kannattaa ehdottomasti käyttää verkkokaapelia.

Fyysisesti kyse on kahdesta melko suuresta ja yllättävän raskaasta tornista. Ne ovat osittain läpinäkyviä ja paljastavat viistossa olevat antennit. Keskellä on merkkivalo, joka ilmoittaa eri väreillä reitittimen tilasta ja mahdollisista virheistä. Tämä on erittäin kätevää. Mukana tuleva sovellus huolehtii sekä asennuksesta että myöhemmästä ohjauksesta. Asennus on miellyttävän lyhyt ja selkeä prosessi, jossa jokainen vaihe selitetään perusteellisesti. Jos verkkoon lisätään jokin uusi laite, se tulee näkyviin sovelluksessa ja se pitää vain hyväksyä. Sovellus hoitaa päivittäiset toiminnot, joten yksityiskohtaisia hallintasivuja tarvitaan harvoin.

Molemmissa yksiköissä on kaksi 2,5 gigabitin verkkoporttia. Se on hyvä takuu tulevaisuuden varalta. Toinen 2,5 gigabitin porteista on internetyhteyttä varten, joten sarja on valmis hyödyntämään erittäin nopeita yhteyksiä. Toista porttia voidaan käyttää kaapeliyhteyden muodostamiseen. Laitteissa on myös ”Link Aggregation”, joka parantaa verkkoasemien (NAS) nopeutta.

Kukin kolmesta taajuuskaistasta pystyy käsittelemään neljää yhteyttä, ja 2 GHz:n suoritin takaa riittävästi nopeutta, vaikka kuormitusta tulisi yhtä aikaa monesta suunnasta. Nopeus näkyy kuitenkin virrankulutuksessa, joka on usein 15 wattia yksikköä kohden. Tämän erinomaisen sarjan suurin miinus on hinta. Kumpikin yksikkö maksaa saman verran kuin huippuluokan Wi-Fi 6 -reititin, koska komponentit ovat oikeastaan samat. Laatu maksaa, ja kun sarjan suorituskyky otetaan huomioon, hinta ei ole kohtuuton.


+ Helppo käyttöönotto
+ Erittäin nopea
– Suuri virrankulutus

Conclusion

Erinomainen mesh-sarja, jonka suorituskyky ja toiminnot ovat huippuluokkaa. Myös hinta on valitettavan korkea.

Ominaisuudet

Merkki
Asus
Wlan
WiFi 6
Verkkoportit
4
Mitat
11,5 x 11,5 x 24,1 cm
Ilmoitettu nopeus
4800 mbit/s
Mitattu nopeus
1020 mbit/s