AVM Fritz!Box 7590

Saksalaisen AVM:n uusi huippureititin tarjoaa parhaimmillaan ac2533-vauhtia ja ruhtinaallisesti lisätoimintoja.

tekijä #Reitittimet #AVM
8.4

Saksalaisen AVM:n Fritz!Box-reititinsarjaan on ilmestynyt useita mielenkiintoisia uutuuksia. Sarjan aiemmat mallit ovat olleet väritykseltään kirkkaan punaisia, ja niiden hieman vanhanaikaista muotoilua on arvosteltu tässäkin lehdessä. Uusien mallien ulkoasu on saanut päivityksen nykypäivään. Portit on sijoitettu reitittimen takaosaan ja etupuolelta löytyvät tärkeimmät merkkivalot.

Tässä Fritz!Boxin mallissa on myös wan-portti, joten reitittimen dsl-porttiin voi kytkeä internetkaapelin tai wan-porttiin olemassa olevan reitittimen, ja lisäksi laitteessa on neljä gigabitin ethernet-porttia lähiverkkolaitteille.

Fritz!Box 7590 -reitittimen käyttöönotto sujuu suhteellisen yksinkertaisesti ohjatun toiminnon avulla, vaikkakin englanniksi. Oleellisinta on valita, käyttääkö laitetta adsl-reitittimenä, johon kytkee internetkaapelin, vai käyttääkö laitetta pelkkänä reitittimenä, joka on yhteydessä internetmodeemiin. Testissä käytettiin jälkimmäistä tapaa, koska käytössä ei ollut adsl-yhteyttä. Käyttötavan valinnan myötä adsl-asetukset sivuutettiin elegantisti ja reititin määritteli nettiasetukset automaattisesti.

Tässä mallissa, kuten muissakin AVM:n reitittimissä, on sisäiset antennit. Tämä tuottaa yleensä heikomman langattoman verkon kantaman kuin ulkoisilla, käännettävillä antenneilla varustetulla reitittimellä. Fritz!Boxilla saatiin kuitenkin testissä yhteys kahden kerroksen välillä ja myös ulkona puutarhassa, mikä on hyvä suoritus sisäisillä antenneilla. Testitalossa oli kuitenkin seinät kipsilevyä ja kevytbetonia, mikä ei ole niin haastavaa reitittimelle kuin betoniraudoitettu seinäratkaisu. Häiriöiden ehkäisemiseksi voi toki hankkia verkkolaajentimen tai vaihtaa reitittimen ulkoisilla antenneilla varustettuun malliin.

Reitittimen Fritz!OS-ohjelmiston hallintasivut ovat selkeät ja ymmärrettävät, myös silloin, kun AVM aina välillä käyttää totutuista reititintermeistä poikkeavia termejä. Saatavana on lisäksi sovellus, jolla voi hallita reitittimen asetuksia puhelimella – myös kotiverkon ulkopuolelta.

Reitittimen hallintasivut

Reitittimen hallintasivuilla saa hyvän yleisnäkymän sekä yhdistettyinä oleviin laitteisiin että erilaisiin toimintoihin. Langattoman verkon perusominaisuuksien lisäksi reititin tarjoaa runsaasti lisätoimintoja. Laitteessa on esimerkiksi yhdysrakenteinen 350 megatavun tallennustila, jota voi laajentaa ulkoisella kiintolevyllä. Näin saa luotua yksinkertaisen nas-aseman ilman lisäkustannuksia. Laitteella voi myös määritellä vpn-yhteydet kotiverkkoon, jolloin voi käyttää esimerkiksi kotimaisia palveluita ulkomailta käsin.

Fritz!Boxin ilmoitetaan pääsevän 1733 megabitin sekuntinopeuteen viiden gigahertsin ac-verkossa ja 800 megabitin sekuntivauhtiin 2,4 gigahertsin n-verkossa. Nämä ovat huippuvauhteja, jotka kestävät vertailun kaapeloituun gigabitin verkkoon. Testissä ei aivan päästy ilmoitettuihin vauhteihin, mutta reitittimen tiedonsiirtonopeudet ovat silti huomattavasti keskitasoa paremmat tässä nopeusluokassa.

Fritz!Box 7590 on KotiMikron testaamista AVM:n reitittimistä paras. Jos puhelinliitännöille ja adsl-reitittimelle ei ole tarvetta, vastaavan reititinratkaisun saa selvästi edullisemmin.

Lisätietoja AVM Fritz!Box 7590 -reitittimestä saa valmistajan sivuilta.

Arvio

Nopea ja hyvällä kantamalla varustettu tehoreititin, jonka hallinta on helppoa. Adsl ja puhelintoiminnot voivat kuitenkin olla turhia ominaisuuksia.

Ominaisuudet

Merkki
AVM
Wlan
802.11ac
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
4 x LAN, 1 x WAN, DSL
Usb-portit
2 x USB 3.0
Kulutus
9-10 W
Mitat
25 x 4,8 x 18,4 cm
Ilmoitettu nopeus
AC: 1733 Mbit/s + N: 800 Mbit/s