F-Secure Sense

Tietoturvayhtiön älyreititin suojaa kaikki kodin verkkolaitteet ja ylläpitää niiden tietoturvaa.

tekijä Henning Dadkhah Rasmussen #Reitittimet #F-Secure
8.5

Tietoturvayhtiö F-Secure tunnetaan erityisesti tietoturvaohjelmistoistaan. Niitä täydentämään yhtiö on nyt julkaissut reitittimen. F-Secure Sense -laitteen tarkoitus on helpottaa kotiverkon suojausta varsinkin silloin, kun käytössä on useita verkkoon yhdistettyjä tietokoneita, puhelimia, taulutietokoneita ja muita älylaitteita, jotka ovat yhteydessä internetiin.

Reitittimen avulla pystyy helposti suojaamaan uudet, esineiden internet -laitteet (IoT, Internet of Things), joiden tietoturva voi olla puutteellinen tai asetukset hankalia määritellä. Tällaisia ovat muun muassa nettiyhteyttä käyttävät termostaatit, älylamput, älyjääkaapit ja älytelevisiot.

F-Secure Sense huolehtii kaikkien laitteiden tietoturvan ylläpidosta, joten käyttäjän ei tarvitse erikseen ylläpitää ja päivittää kunkin laitteen tietoturvaa ja muita asetuksia.

Laitteen mukana tuleva asennusohje opastaa määrittelemään reitittimen asetukset Android-puhelimeen tai iPhoneen ladattavalla sovelluksella.

Tässä testissä käytettiin Android-sovellusta. Se käynnistyy asennusvelhoon, jonka käyttö on helppoa, vaikka velho onkin englanninkielinen. Käyttöönoton yhteydessä reititin antaa nelinumeroisen koodin, joka naputellaan sovellukseen.

Sense voidaan yhdistää internetmodeemiin joko langattomasti tai kaapelin avulla. Testissä käytettiin langatonta yhteyttä. Harmillisesti yhteys onnistui testikokoonpanolla vain 2,4 gigahertsin taajuudella, joten jos nettikaista on yli 100 megabittiä sekunnissa, niin tästä vauhdista ei Sensen kanssa voi nauttia, elleivät kaikki laitteet tue viiden gigahertsin taajuutta.

Onkin ehkä järkevää säilyttää esimerkiksi tietokoneen yhteys vanhaan reitittimeen, kun tietokoneessa kuitenkin on ajan tasalla oleva tietoturvaohjelmisto. Senseä voi käyttää yhdistämään muita vähemmän suojattuja laitteita. Toinen vaihtoehto on käyttää reitittimenä vain Senseä, joka on yhdistetty nettimodeemiin kaapelilla.

Ohjatun toiminnon päätteeksi Sense luo oman suojatun lähiverkon, jonka kautta muilla laitteilla luodaan yhteys internetiin. Jos vanha reititin on edelleen toiminnassa, niin kannattaa muistaa yhdistää televisio, taulutietokone ja muut laitteet uuteen Sensen verkkoon.

Sensen verkko on nyt toiminnassa. Sovelluksella voi tarkastella verkkoon kytkettyjä laitteita ja saada tietoa torjutuista uhista.
Sensen verkko on nyt toiminnassa. Sovelluksella voi tarkastella verkkoon kytkettyjä laitteita ja saada tietoa torjutuista uhista.

 

Sensen käyttöönotto sujui kitkattomasti ja kaikki oli valmista muutamassa minuutissa. Käyttöönoton päätteeksi reititin haki automaattisesti tuoreimmat firmware-laiteohjaimet.

Kun käyttäjä yrittää avata haitallista sisältöä sisältävän sivuston, Sense torjuu sen automaattisesti ja näyttää alla olevan tietosivun.

Sense on torjunut haitallisen sivuston, ennen kuin se on päässyt saastuttamaan puhelinta.
Sense on torjunut haitallisen sivuston, ennen kuin se on päässyt saastuttamaan puhelinta.

 

Sensen ansiosta suojaus on aina kunnossa, myös Applen mobiililaitteilla, joihin ei saa tietoturvasovelluksia.

F-Secure Sense toimii nopeasti ja tehokkaasti, ja F-Securen reititin on hyvin varustettu älyreititin suojaamaan älykotien yhä lisääntyviä verkkolaitteita. Eri juttu on, ovatko käyttäjät valmiita maksamaan kuukausimaksua älyreitittimen ylläpidosta.

F-Secure Sense maksaa 200 euroa. Hintaan sisältyy vuoden tietoturvatilaus, minkä jälkeen kuukausimaksu on 9,90 euroa. Ilman tietoturvatilausta Sense toimii käytännössä tavallisena reitittimenä.

Lisätietoja F-Secure Sense -reitittimestä saa valmistajan sivuilta.

Arvio

F-Secure Sense helpottaa kotiverkkoon yhdistettyjen äly- ja muiden laitteiden suojausta huolehtimalla tietoturvasta keskitetysti ja automaattisesti.

Ominaisuudet

Merkki
F-Secure
Wlan
802.11ac 2,4/5 GHz
Ethernet
Gigabit ethernet
Verkkoportit
1 x WAN + 3 x LAN
Usb-portit
1 x USB 3.0
Mitat
21,7 × 12,5 × 9,0 cm
Ilmoitettu nopeus
AC1750
Muuta
4 sisäistä antennia; Sensen hintaan sisältyy vuoden tietoturvatilaus (arvo n. 120 euroa)