De to enheder ser ens ud, men er faktisk en hovedenhed og en satellit.

Google Nest WiFi

Kahden yksikön Wi-Fi 5 -mesh-verkkojärjestelmä ääniohjauksella.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #Google
6.8

Google Nest WiFi on mesh-verkkojärjestelmä, joka käyttää Google-teknologiaa puheentunnistukseen ja ääniohjaukseen. Googlen digiapurilla voi komentaa Nestiä ja käyttää nettiä, tosin ei vieläkään suomeksi. Kielirajoitteen lisäksi digiapurin älyssä on muutenkin vielä kehittämistä, ja Nestin verkkonopeus on hämmästyttävän alhainen.

Nestiin rakennettu puheentunnistus on silti laitteen mielenkiintoisin ominaisuus. Sen avulla voi hallita kodin älylaitteita, selata nettiä ja toistaa musiikkia. Laite pyytää käyttöönottaessa lausumaan lauseita, joiden avulla järjestelmä oppii tunnistamaan käyttäjän äänen. Jatkossa tarvitsee sanoa vain ”OK, Google”, niin digiapuri herää.

Suomen kielen tukea odottaessa laitteella voi leikkiä englanniksi ja pyytää sitä sytyttämään valot tai kertomaan vitsin. Aina apuri ei vastaa lainkaan, mutta välillä se antaa yllättävän hyviä tuloksia ja tottelee mukisematta.

Tukiasemaan rakennetun kaiuttimen äänenlaatu on hyvä, ja sillä on mukava kuunnella musiikkia YouTubesta. Harmi vain, että kun laitteelta pyytää tiettyä kappaletta, saakin tietää, että sitä varten tarvitaan maksullinen YouTube-tili. Kun laitteelta pyytää Velvet Undergroudia, se soittaa Dire Straitsia. Kun pyytää Mozartia, saa kuunnella Bachia, ja niin edelleen. On kuin laite kieltäytyisi toistamasta pyydettyä musiikkia, vaikka se ymmärtäisi kysymyksen.

Järjestelmä koostuu ethernet-liitännällä varustetusta pääyksiköstä ja yhdestä tai useammasta tukiasemasta, joissa on langaton verkko. Se on Wi-Fi 5 -standardin mukainen, joten siltä odotettiin yli 500 megabitin sekuntivauhtia. Pettymys oli suuri, kun latausnopeudeksi saatiin vain 82 megabittiä sekunnissa ja lähetysnopeudeksi 7,7 megabittiä sekunnissa. Jos verkossa on useita käyttäjiä samanaikaisesti, kaikkia rangaistaan kehnolla siirtonopeudella.

Kuten nykyään on tapana, järjestelmän käyttöönotto tapahtuu puhelimeen tai tablettiin asennettavan sovelluksen avulla. Vaiheita on suhteellisen monta. Käyttöönotto voikin tuntua monimutkaiselta, mutta ohjattu toiminto opastaa prosessin läpi. Varsinaisia selaimella käytettäviä hallintasivuja ei järjestelmässä ole, vaan harvoja asetuksia hallitaan sovelluksella.


+ Ääniohjaus
+ Hyvä kantama
– Ei osaa suomea
– Tiedonsiirtonopeus
– Osa toiminnoista maksullisia

 

Google ei ole tuonut Nest Wifiä vielä Suomeen, mutta laitetta saa kotimaisista verkkokaupoista.

Arvio

Hyvällä kantamalla varustettu kahden yksikön mesh-verkkojärjestelmä, jonka tiedonsiirtonopeus tuotti pettymyksen.

Ominaisuudet

Merkki
Google
Wlan
Wi-Fi 5
Ethernet
1 x gigabit
Verkkoportit
2
Usb-portit
-
Kulutus
8 W per yksikkö
Mitat
11,0 x 11,0 cm x 10,0 cm (pääyksikkö)
Ilmoitettu nopeus
866 Mbit/s
Muuta
Mikrofoni ja kaiutin
Mitattu nopeus
82 Mbit/s