Google Wifi

Googlen mesh-verkkojärjestelmä, jota saa yhden, kahden ja kolmen tukiaseman paketteina.

tekijä Henning Dadkhah Rasmussen #Reitittimet #Google
9.6

Yleensä reitittimen mukana tuleva pikaopas tarkoittaa sitä, että käyttäjän pitää kahlata ohuehko käyttöohje läpi, ennen kuin laitteen saa käyttökuntoon. Näin ei ole asian laita Google Wifi -ratkaisun kanssa. Myyntipakkauksen mukana tulee pikaopas, jossa on vain kaksi piirrettyä ohjetta: Tukiasema-yksikön liittäminen verkkoon ja Google Wifi -sovelluksen lataaminen. Sen jälkeen käyttöönotto sujuu lähes itsestään sovelluksen ohjatun toiminnon avulla. Kyse on käyttäjäystävällisimmästä tukiasemasta, mitä testitoimituksen kohdalle on osunut.

Testiin saatiin kolme yksikköä sisältävä Google Wifi -paketti, mutta langattoman lähiverkon voi muodostaa myös kahdella tai yhdelläkin yksiköllä – se riippuu kodin koosta ja rakenteista. Myyntipakkauksessa on kolme pienikokoista ja täysin identtistä tukiasemaa. Kussakin yksikössä on kaksi verkkoporttia ja yksi virtaliitäntä. Eli ei mitään turhia kaapeleita tai liitäntöjä.

Ensin yksi yksiköistä liitetään kodin nettiyhteyteen – yleensä modeemiin – ja sen jälkeen laite konfiguroidaan lukemalla yksikön pohjassa oleva QR-koodi mobiilisovelluksen avulla. Muutaman minuutin kuluttua asennus jatkuu toisen yksikön käyttöönotolla sopivaan sijoituspaikkaan. Lopuksi asennusvuorossa on kolmas yksikkö. Sen jälkeen Google Wifi muodostaa kolmesta yksiköstä mesh-verkkojärjestelmän, jonka kantama on kolminkertainen yhteen tukiasemaan verrattuna.

Käyttöönoton lopuksi sovellus lataa ja asentaa tuoreimman ohjelmistoversion tukiasemiin, jolloin ne ovat varmasti ajan tasalla. Kaikkiin toimiin menee yhteensä noin 10 minuuttia, joten Google Wifin saa käyttöön helposti ja nopeasti.

Ei kuitenkaan kannata odottaa, että Googlen tukiasemaratkaisulla saa käyttöönsä markkinoiden edistyneimmät toiminnot ja liitännät. Googlen ratkaisussa on keskitytty vain kaikkein oleellisimpaan. Ja koska Google Wifissä ei ole usb-liitäntää, se ei sovi käyttäjälle, joka haluaa liittää verkkoon tulostimen tai ulkoisen kiintolevyn.

Sen sijaan Google Wifi sopii kaikille, joille tukiasemien pohjassa olevat kaksi verkkoliitäntää riittävät, ja jotka haluavat vain helppokäyttöisen ja hyvin toimivan langattoman lähiverkon. Mitään huippunopeutta ei myöskään sovi odottaa. Verkon teoreettinen siirtonopeus on 867 megabittiä sekunnissa, mutta käytännössä ei päästä yli 500 megabittiin sekunnissa. Ja jos on tukiasemien kantaman reunamilla, yhteys siirtyy 2,4 gigahertsin taajuudelle, jolloin vauhti puolittuu entisestään.

Testatessa Google Wifi -verkon yhteysnopeudeksi saavutettiin parhaimmillaan 76 megabittiä sekunnissa, vaikka testissä käytetty reititin sinänsä olisi pystynyt 160 megabitin sekuntivauhtiin. Useimmille käyttäjille vauhti ei ole varmaankaan mikään ongelma, sillä yhdellä laitteella tulee harvoin käytettyä täyttä kapasiteettia, ja 76 megabittiä sekunnissa riittää silti esimerkiksi 4K-videon suoratoistoon.

Google on pitänyt myös tukiasemien toiminnot yksinkertaisina. Laitteista ei löydy näppäriä verkkolevytoimintoja, kuten tallennustilan ja latausten hallintaa. Verkkokameraan liitetylle tukiasemalle voi kuitenkin tehdä portin uudelleenohjauksen, jolloin kameraan saa yhteyden verkon kautta kodin ulkopuolelta. Muuten asetukset liittyvät pääasiassa langattoman verkon hienosäätöön.

Google Wifi -järjestelmä tarjoaa erittäin kattavan langattoman lähiverkon. Testauksessa yksi tukiasema sijoitettiin työhuoneeseen, joka on kohti etelää, toinen tukiasema laitettiin pohjoista kohti olevaan olohuoneeseen ja kolmas tukiasema ensimmäisen kerroksen käytävään.

Tavallisen reitittimen kohdalla on jo tottunut kuolleisiin kulmiin keittiössä ja ensimmäisen kerroksen lastenhuoneessa. Mesh-verkkojärjestelmän ideana on löytää kokeilun kautta parhaat mahdolliset sijainnit tukiasemille. Google Wifi -järjestelmän avulla aiemmin kuolleina pysyneet kulmat saatiin nyt lähiverkon voimakkaan signaalin alueelle – jopa etelään päin oleva puutarha saatiin kokonaan lähiverkon piiriin, vaikka signaali jäikin paikoin heikoksi.

Kun käyttäjä siirtyy yhden tukiaseman alueelta toisen tukiaseman alueelle, verkkoliikenteeseen saattaa tulla noin 10 sekunnin mittainen katkos signaalin siirtyessä tukiasemalta toiselle. Tämä tapahtuu kuitenkin täysin automaattisesti, eikä aiheuta käytännössä merkittävää harmia.

 

+ Erittäin kattava lähiverkkoratkaisu
+ Todella käyttäjäystävällinen
– Nopeus ei ole huippuluokkaa

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Conclusion

Google Wifin kolmen samanlaisen tukiaseman avulla saa langattoman lähiverkon ulottumaan suurenkin kodin joka kolkkaan. Mesh-järjestelmä ei voi ylpeillä nopeudella eikä edistyneillä toiminnoilla, mutta kantaman suhteen se on täysin ylivertainen.

Ominaisuudet

Merkki
Google
Wlan
802.11ac
Ethernet
Gigabit WAN/LAN
Verkkoportit
2 x Gigabit WAN/LAN -porttia per yksikkö
Usb-portit
Ei
Kulutus
9 W per yksikkö
Mitat
Ø10,6 x 6,9 cm
Ilmoitettu nopeus
AC1200 (300 + 867 Mbit/s)
Muuta
Bluetooth, nopeustesti, virheenkorjaus