De tre mesh-enheder i Q2 Pro fungerer også som powerline.

Huawei WiFi Q2 Pro

Kolmen yksikön mesh-verkkojärjestelmä datasähkösovittimilla.

tekijä #Reitittimet #Huawei
7.8

Huawei WiFi Q2 Pro on mesh-verkkojärjestelmä, joka on varustettu datasähkösovittimilla. Yhdistelmällä saa luotua vakaasti toimivan lähiverkon suureenkin tilaan. Järjestelmä on helppo ottaa käyttöön ja toimii luotettavasti, mutta verkon virittelijän kaipaamia lisäasetuksia siinä ei juuri ole.

Kantama on melko rajallinen talon ulkopuolella ja huippunopeus on huomattavasti alhaisempi kuin muissa vastaavissa ratkaisuissa.

Pakettiin kuuluu kolme yksikköä, eikä käyttöönotossa esiintynyt mitään ongelmia. Pääyksikkö liitetään olemassa olevaan kotiverkkoon ja määritellään sovelluksen avulla. Sen jälkeen kaksi muuta yksikköä liitetään sähköverkkoon, minkä jälkeen järjestelmä luo yhtenäisen, koko asunnon kattavan lähiverkon.

Mesh-verkkojärjestelmän suurin vahvuus on siinä, että se luo hyvän peiton laajaan tilaan, eikä Huawein setti tee poikkeusta. Tiedonsiirtonopeus oli vähintään 100 megabittiä sekunnissa kaikkialla, myös niissä nurkissa, joihin tavallisella langattomalla lähiverkolla on vaikeuksia yltää. Yleinen nopeus oli noin 200 megabitin luokkaa sekunnissa.

Sen sijaan mittauksissa saatu huippunopeus, 247 megabittiä sekunnissa, on vaatimaton ja selvästi alle teoreettisen huippunopeuden, joka on 1167 megabittiä sekunnissa. Suurta siirtonopeutta haluavan pitää joko käyttää langallista yhteyttä yhdessä yksiköistä tai valita perinteisempi lähiverkkoratkaisu.

Verkon hallintaan tarkoitettu sovellus on helppokäyttöinen. Sovelluksesta pääsee kätevästi yleisimpiin toimintoihin, mutta siihen se sitten jääkin. Lisäasetuksia, kuten porttiohjausta ja liikenteen priorisointia ei etsinnöistä huolimatta löytynyt. Huawein setti ei sovellukaan käyttäjälle, joka tarvitsee erikoistoimintoja esimerkiksi MineCraft-peliserverin pyörittämistä varten.

Kodin seinät rajoittavat setin muuten hyvää langatonta kantamaa. Seinien ulkopuolelle signaali kulkee vain heikosti ja verkon kantama jää huomattavasti lyhyemmäksi kuin mihin testeissä on yleensä totuttu. Kantama häviää jopa tavalliselle langattomalle reitittimelle.

Kaiken kaikkiaan Huawei WiFi Q2 Pro soveltuu tilanteisiin, joissa langattoman verkon pitää toimia huomaamatta ja vakaasti taustalla. Wlanin ja datasähkön yhdistelmän ansiosta järjestelmä soveltuu myös signaalin kulun kannalta hankaliin tiloihin. Automatiikka huolehtii siitä, että verkko toimii aina parhaalla mahdollisella tavalla, eikä sen vakaudessa tapahdu mitään muutoksia, kun naapuri ottaa uuden langattoman verkon käyttöön.


+ Vakaasti toimiva lähiverkko
+ Hyvä peitto sisätiloissa
– Kohtuullinen kantama
– Vaatimaton huippunopeus

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

 

Arvio

Huawein setti luo vakaan lähiverkon koko kotiin. Huippunopeus ja kantama kodin ulkopuolella tuottivat kuitenkin pettymyksen.

Ominaisuudet

Merkki
Huawei
Wlan
WiFi 5
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
3 per yksikkö
Usb-portit
-
Kulutus
8 W
Mitat
11,2 x 7,3 x 18,4 cm
Ilmoitettu nopeus
1167 Mbit/s
Muuta
Datasähkösovittimet
Mitattu nopeus
247 Mbit/s