Dette er IKKE den optimale placering af de to enheder. Det bedste resultat får du ved at eksperimentere lidt og placere dem i hver sin afdeling af huset.

Netgear AX4200 5G NBK752

Netgearin mesh-sarjan kantama on hyvä, ja sillä saa nopean langattoman yhteyden verkkoon 5G:n kautta.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Reitittimet #Netgear
9.2

Netgearin uusi mesh-sarja voi hyvinkin olla perinteisten kaapeliverkkojen lopun alku.

Setin ansiosta kotiin ei nimittäin tarvitse hankkia kiinteää internetyhteyttä. Sen sijaan reitittimeen tarvitaan sim-kortti, jonka avulla laite muodostaa yhteyden siihen samaan 5G-mobiilidataverkkoon, jota myös matkapuhelimet käyttävät. Tämä tekee Netgearin mesh-sarjasta sopivan ratkaisun varsinkin alueilla, joille ei ole kaivettu nopeaa kuitukaapelia internetyhteyttä varten.

Mesh-teknologia tarkoittaa erityistä verkkoa, jossa useat laitteet kommunikoivat keskenään ja välittävät verkkoliikennettä eteenpäin. Kokonaiskantama on silloin paljon suurempi kuin tilanteessa, jossa taloon muodostetaan internetyhteys vain yhden reitittimen avulla.

Netgearin perussetissä on kaksi yksikköä, mutta sitä voi tarvittaessa laajentaa. Testissämme perusyksiköt kattoivat vaivatta 175 neliömetrin kokoisen yksikerroksisen talon kaikki nurkat, ja myös pihalla internetyhteys ulottui melko pitkälle. Asetimme reitittimen työhuoneeseen ja valitsimme satelliittiyksikölle strategisesti hyvän paikan, jossa yhteys oli häiriötön eikä laite ollut tiellä. Reitittimen lähellä mittasimme keskimääräiseksi latausnopeudeksi noin 200 megabittiä sekunnissa – toisinaan jopa noin 300 megabittiä sekunnissa. Lähetysnopeus oli hieman alle puolet tästä. Tällaisella yhteydellä voi katsella Netflixiä ja muita vastaavia suoratoistopalveluja korkeimmalla resoluutiolla, vaikka myös kodin muut asukkaat käyttäisivät internetyhteyttä samaan aikaan.

Yhteys muodostui hitaasti

Ainoa pieni ongelma testissämme oli vasteaika tai niin kutsuttu ping-aika. Se tarkoittaa aikaa ensimmäisestä yrityksestä siihen, että yhteys oikeasti saadaan aikaan.

Ping-aika oli mittauksissamme 12–20 millisekuntia, kun se kaapeliyhteydellä on usein alle viisi millisekuntia. Käytännössä hitautta ei huomannut elokuvia suoratoistaessa tai netissä surffatessa, mutta räiskintäpelejä pelatessa pieni viive saattaa häiritä. Nopeudesta puhuttaessa pitää muistaa, että nopeus riippuu muun muassa reitittimen etäisyydestä lähimpään matkapuhelinmastoon ja että sekä ping-aika että siirtonopeus voivat vaihdella varsin paljon.

Sekä reitittimessä että satelliitissa on kaksi verkkoporttia, joten niihin voi liittää kaapeliyhteyttä tarvitsevia elektroniikkalaitteita. Jos portteja tarvitaan enemmän, kokonaisuuteen voi lisätä kytkimen. Sellaiset maksavat yleensä muutamia kymmeniä euroja.

Netgearin mesh-paketin hinta on erittäin korkea, mutta monien muiden verkkotekniikoiden tavoin myös 5G-laitteiden hinta todennäköisesti laskee sitä mukaa, kun tekniikka yleistyy – sekä mobiililaitteissa että kotikäytössä.


+ Hyvä nopeus

+ Toimii ilman kaapeliliitäntää

– Kova hinta

Conclusion

Netgearin mesh-sarjan kantama on hyvä, ja sillä saa nopean langattoman yhteyden verkkoon 5G:n kautta.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
Wi-Fi 6
Mitat
24,6 x 19,6 x 8,6 cm