Fire store antenner gør routeren ganske synlig.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000

Reitittimessä on monia säätömahdollisuuksia, ja se sopii hyvin pelaamiseen. Täydellä kuormituksella se tosin nikottelee vähän

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #Netgear
7.8

Nighthawk XR1000 on Wi-Fi 6 -reititin, joka on helppo optimoida pelaamiseen ja jossa on runsaasti mukautusmahdollisuuksia. Huippunopeus on hyvä, mutta valitettavasti ei vakaa, ja kantama on keskitasoa. XR1000 ei todellakaan ole huono reititin, mutta olemme nähneet parempiakin.

Parasta XR1000:ssa on DumaOS-käyttöjärjestelmä. Se antaa hyvän yleiskuvan verkosta ja suorituskyvystä, ja sitä voi käyttää kaikilla pohjoismaisilla kielillä. Sen kautta voi priorisoida liikennettä (QoS), tehdä vierasverkon asetukset ja paljon muuta. Mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii jonkin verran tietämystä, mutta kaikki on selitetty hyvin.

Käyttöliittymä voi kuitenkin olla hidas, eikä Ping Heatmap -toiminnon käyttö onnistunut ensimmäisellä yrityksellä. Loppujen lopuksi se oli tehokas työkalu, jonka avulla saimme valittua parhaan palvelimen eri peleille. Integroitu nopeustesti ja muut toiminnot­ tekevät reitittimestä sopivan edistyneille käyttäjille.

Käytössä laite on erinomainen. Ping-aika ja muut viiveet ovat minimaalisia, vaikka verkossa lähetettäisiin myös korkearesoluutioista videokuvaa. Tämä on hyvä valinta perheille, joissa esimerkiksi pelataan ja katsellaan elokuvia samanaikaisesti. Kapasiteettia riittää kaikille.

Nopeusmittauksemme osoitti kunnioitettavat 659 megabittiä sekunnissa. Hyvä lukema peittää kuitenkin alleen outoja vaihteluita: kun reitittimeen saapui yhtäkkiä suuri määrä dataa, se näytti ylikuormittuvan. Muutaman sekunnin kuluttua nopeus lähti jälleen nousuun ja pysyi sen jälkeen melko vakaana.

Myös kantama oli keskiarvon alapuolella. Ei suorastaan huono, mutta jos peittoa tarvitaan perimmäisiin nurkkiin asti, tämä reititin ei ole oikea valinta. Alkuasennus oli hieman työläs ja virtalähteessä oli kosketusongelmia, mutta ne ovat pieniä harmituksia, ­joilla ei ole suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta.

Fyysisesti reititin on sopivan kokoinen, ja sen etupaneelissa on neljä antennia ja huomaamattomat valot. Takaosassa on tavalliset neljä verkkoporttia, jotka on selkeästi merkitty ja erotettu toisistaan. Antennit ovat suuret, mutta muuten reititin ei ole visuaalisesti häiritsevä.

Reitittimen takana on USB-portti, jota voi käyttää esimerkiksi tiedostojen jakamiseen. Käyttö oli yllättävän helppoa, ja hyvällä USB-muistitikulla nopeus ylti 100 megatavuun sekunnissa. Reititin oli siis lähes yhtä nopea kuin verkkoasema­, mikä tekee siitä sopivan tiedostojen jakamiseen pienessä mittakaavassa.


+ Hyvin selitetty käyttöliittymä
+ Hyvä huippunopeus
– Keskinkertainen kantama

Conclusion

Reitittimessä on monia säätömahdollisuuksia, ja se sopii hyvin pelaamiseen. Täydellä kuormituksella se tosin nikottelee vähän

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
WiFi 6
Ethernet
Gigabit ethernet
Verkkoportit
4 + 1
Usb-portit
1
Kulutus
7 watt
Mitat
29,5 x 20,0 x 6,4 cm
Ilmoitettu nopeus
1000 mbit/s
Mitattu nopeus
659 mbit/s