De store vinger rummer antenner til mange kanaler.

NETGEAR Nighthawk Tri-band AX12 RAX200

Kolmitaajuuksinen Wi-Fi 6 -huippureititin.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #Netgear
9.1

Nighthawk Tri-band AX12 RAX200 on Netgearin reitittimien uusi kolmitaajuuksinen huippumalli. 12 rinnakkaisella kanavalla voidaan teoriassa saavuttaa yli 10 gigabitin siirtonopeus sekunnissa. Kahden viiden gigahertsin kaistan ansiosta nopeus voi olla erittäin suuri.

Reitittimen käyttöönotto sujuu helposti. Virtajohdon ja verkkokaapelin liittämisen lisäksi antennina toimivat siivet napsautetaan paikoilleen, minkä jälkeen RAX200 on valmis käyttöön.

Reitittimen päällä oleva wps-painike mahdollistaa laitteen käyttöönoton ilman, että tarvitsee syöttää yhtään salasanaa. Käyttäjän tarvitsee vain painaa wps-painiketta ja vastaavaa painiketta liitettävässä laitteessa. Wps-painike on ikävä kyllä sijoitettu hämmentävästi wifin sammutuspainikkeen viereen.

Laitteen asetuksia hallitaan sovelluksella tai kirjatumalla selaimen kautta laitteen hallintasivulle.

Ohjattu toiminto pyytää käyttäjätunnukset ja salasanat, päivittää laitteen ohjainohjelmiston ja ohjaa käyttäjän sitten oikeille hallintasivuille. Hallintasivujen ulkoasu on selkeä ja sivut toimivat moitteettomasti.

Hallintasivut on miellyttävästi jaettu perus- ja lisäasetusten kesken. Ensin alkuun näyttää kuin asetuksia ei juuri olisi, mutta kun sukeltaa syvemmälle valikoihin, vastaan tulevat kaikki mahdolliset langattoman lähiverkon asetukset. Reititin toimii periaatteessa ilman, että mitään asetuksia tarvitsee muuttaa. Kokeiltaessa oli alussa ongelmia vakaan yhteyden säilyttämisessä, mutta ongelmat poistuivat, kun laiteohjelmisto ja ajurit päivitettiin.

Suorituskykyinen ja vakaa

Laitteelle mittauksessa saatu 1388 megabitin sekuntivauhti on ehdottomasti testitulosten kärkeä ja myös kantama on huippuluokkaa. Reitittimeen yhdistettyä muistitikkua voi käyttää verkkokiintolevyn tavoin. Silloin lukunopeudeksi saatiin 107,5 megatavua sekunnissa, mikä vastaa hyvän nas-laitteen vauhtia.

Mittaustulokset ovat hyviä mutta eivät huomattavasti parempia kuin halvemmissa reitittimissä. Laitteen suorituskyky ja vauhdin säilyminen tulivat kuitenkin esiin tilanteessa, jossa reititintä kuormitettiin videon suoratoistolla tai muilla raskailla tehtävillä. Hyvä suorituskyky kestää myös sen, että reititintä kuormittaa usea käyttäjä samanaikaisesti.


 

+ Äärimmäisen nopea

+ Hyvä kantama

– Erittäin kallis

 

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta Netgearin reitittimelle hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hintaseuranta.fi-palvelusta.

Arvio

Erittäin suorituskykyinen Wi-Fi 6 -reititin, jota on helppo käyttää. Hinta on kuitenkin kohtuuttoman korkea.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
Wi-Fi 6
Ethernet
1 x 2,5 Gbit/s, 5 x 1 Gbit/s
Verkkoportit
6
Usb-portit
2 x usb 3.0
Kulutus
14 W
Mitat
34 x 22 x 17 cm
Ilmoitettu nopeus
4,8 Gbit/s
Muuta
Verkkolevy 107,5 Mt/s
Mitattu nopeus
1,38 Gbit/s