Netgear Nighthawk X10

Netgear Nighthawk X10

Runsaasti varusteltu Netgear Nighthawk X10 on tulevaisuuden reititin täynnä uusinta tekniikkaa.

tekijä #Reitittimet #Netgear
9.1

Netgearin Nighthawk X10 on jättimäinen reititin, joka vakuuttaa sekä ominaisuuksillaan että ulkomuodollaan. Se on päällekirjoittaneen näkemistä reitittimistä kookkain ja painavin – eikä kyse ole pelkästä pinnasta, sillä sen alla on tuhti paketti uutta tekniikkaa.

Netgearin hirmureitittimen asennus ja käyttöönotto sujuu koko lailla samaan tyyliin kuin muillakin reitittimillä: Muodostetaan yhteys laitteen langattomaan verkkoon tai käytetään kaapelia, avataan selain ja kirjaudutaan reitittimen hallintasivuille. Netgear tarjoaa lisäksi käyttöön pari vielä vähän nokkelampaa ratkaisua. Laitteen määrittelyn hallinnan voi nimittäin hoitaa Android-puhelimeen tai iPhoneen ladattavilla Netgear Up- ja Netgear Genie -sovelluksilla.

Eniten Netgearin ohjelmistoissa ilahdutti todella loistava Netgear Genie -ohjelman pc-versio, jolla voi hallita X10-reititintä selainta avaamatta. Se on yksinkertaisempi kuin Netgearin laajemmat selainkäyttöiset hallintasivut. Ulkoasu on molemmissa melko karu, mutta sen ansiosta myös selkeä. Kaiken hyvän lisäksi Genie on suomenkielinen. Ohjelma olisi voinut olla mukana tulleella cd-levyllä, ettei ohjelmaa olisi tarvinnut ladata netistä.

 


Netgearin hallintasivut ovat vanhahtavan karut, mutta selainkäytön lisäksi laitetta voi hallita helpolla sovelluksella tai tietokoneelle ladattavalla mainiolla ohjelmalla.

 

Tietokonelaitteilla on taipumus vanhentua joskus hyvinkin nopeasti, mutta Nighthawk X10:n kanssa ei tarvitse heti pelätä, että laite pitää siirtää eläkkeelle. Reititin sisältää ominaisuuksia ja tekniikkaa uunituoreena insinöörien piirustuspöydältä. X10 muun muassa tukee 802.11ad-verkkoa, jonka tekniikka on niin uutta, ettei sitä käyttäviä laitteita vielä ole kunnolla saatavissa. Ad-verkko käyttää 60 gigahertsin taajuutta ja lupaa huikeaa 4,6 gigabitin sekuntivauhtia. Uudelle taajuudelle pääsee vain uusilla laitteilla, ja 802.11ad on niin harvinainen, ettei sitä pystytty vielä testaamaan, koska toimituksessa ei ole ainuttakaan ad-verkkoa tukevaa laitetta.

Toki X10 tukee myös nykyisiä 2,4:n ja viiden gigahertsin taajuuksia, mutta Netgearin reititin ei 1 733 megabitin sekuntivauhdilla ole ac-reitittimien nopeimpia tiedonsiirtäjiä. Testissä Netgear vastasi hienosti 800 megabitin huutoon 2,4 gigahertsin verkossa ja 1 733 sekuntivauhtiin viiden gigahertsin taajuudella. Jos kuitenkin haluaa nopeaa ac/n-verkkoa, niin jokin muu, kuten esimerkiksi nykyisten verkkolaitteiden kanssa yhteensopiva ac5400-vauhtinen malli, on ehkä järkevämpi valinta. Ad-standardin päätelaitteet kuitenkin yleistyvät koko ajan.

Nighthawk X10:ssä on poikkeuksellisen monta verkkoliitäntää, peräti seitsemän, ja lisäksi wan-portti internet-yhteyttä, kuten modeemia tai kuitupäätettä varten. Lisäksi kaksi porttia on mahdollista yhdistää yhdeksi tuplavauhtiseksi, kunhan päätelaitteet tukevat sitä. Ominaisuutta tai montaa verkkoporttia ei välttämättä tarvitse, sillä valtaosa laitteista käyttää nykyään wlania, mutta pienessä kaapeloidussa lähiverkossa ei tarvitse hankkia erillistä kytkintä, kun reitittimestä riittää portteja kaikille.

Netgearin hirmussa on lisäksi ominaisuus, jota ei testitoimituksessa ole ennen nähty. Laitteessa on verkkoportti nimeltä SFP+. Se on kymmenen gigabitin ethernet-liitäntä, joten esimerkiksi siihen yhdistetty verkkokiintolevy pystyy tarjoamaan yli gigabitin vauhtia useille levyä käyttäville laitteille samanaikaisesti.

 


Netgear Genie on mainio reitittimen hallintaohjelma, jossa on selkeästi käytettävissä laitteen tärkeimmät ominaisuudet.

 

Nighthawk X10:n verkko toimi järkähtämättömän vakaasti koko kokeilujakson ajan. Neljä tehokasta aktiiviantennia lupaavat Netgearin mukaan tavallista parempaa kantamaa. Testissä kantama oli kuitenkin jokseenkin samaa luokkaa kuin passiiviantenneja käyttävillä reitittimillä.

Jos jotain moitittavaa pitää löytää, niin testissä oli jonkin verran ongelmia ulkoisten tallennusvälineiden hallintaan käytettävän ReadyShare-toiminnon kanssa. Ulkoinen kiintolevy ja muistitikku piti kytkeä toistuvasti uudelleen reitittimen usb 3.0 -liitäntään, ennen kuin reititin tunnisti ne.

+ Uusinta tekniikkaa
+ Hyvä ohjelma ja sovellukset
+ Riittävästi portteja
– Usb-liitäntöjen takkuilu

Katso päivän hinta Netgear Nighthawk X10:lle hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaoppaasta.

Arvio

Netgearin reititin tukee nykyisten verkkostandardien ohella uutta 60 gigahertsin 802.11ad-tekniikkaa, joka yleistyy kaiken aikaa. Lisäksi tehokäyttäjälle on tarjolla peräti seitsemän ethernet-liitäntää.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
802.11ac/ad
Ethernet
Gigabit + 10 Gbit SFP+
Verkkoportit
1 x WAN + 6 x LAN + 1 x SFP+
Usb-portit
2 x USB 3.0
Kulutus
20 W
Mitat
22,4 x 16,8 x 7,4 cm
Ilmoitettu nopeus
2,4 GHz: 800 Mbit/s + 5 GHz: 1733 Mbit/s + 60 GHz: 4600 Mbit/s