Routeren er bygget til at se imponerende ud, og den fylder da også en del.

Netgear Nighthawk XR1000

Nighthawk XR1000 on nopea Wi-Fi 6 -reititin, jossa on hyvät asetusmahdollisuudet. Reitittimen asetuksia on helppo hallita.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Reitittimet #Netgear
8.3

Nighthawk XR1000 on suurikokoinen reititin, jonka Wi-Fi 6 -standardia käyttävä langaton nopeus antaa laitteesta hyvän vaikutelman.

Nopeassa 5 GHz:n verkossa mittasimme siirtonopeudeksi 820 megabittiä sekunnissa aivan reitittimen vieressä. Kun siirryimme noin kymmenen metrin päähän seinän toiselle puolelle, nopeus putosi noin 200 megabittiin sekunnissa. Signaali heikkeni ja verkkoyhteys alkoi katkeilla kuitenkin vasta pitkänmallisen yksikerroksisen talon kauimmaisessa nurkassa. Testitalossa saa itse asiassa tyydyttävän nopeuden vain mesh-sarjoilla eli useilla laitteilla, jotka osallistuvat yhteistuumin talon kattamiseen langattomalla verkolla.

2,4 GHz:n verkossa mittaustulokset olivat suhteellisen hitaita, mutta pystyimme silti juuri ja juuri muodostamaan yhteyden ja käyttämään sitä koko talossa.

Reitittimen asetussivujen ulkoasun eteen on nähty hieman ylimääräistä vaivaa. Asetusten tekemiseen voi käyttää sekä Netgearin mobiilisovellusta että reitittimen omia asetussivuja selaimessa. Valitsimme jälkimmäisen, jotta pystyisimme hyödyntämään tietokoneen suurempaa näyttöä ja saisimme paremman yleiskuvan monista vaihtoehdoista.

XR1000:n asetussivuilla on käytetty selkeitä värejä, ja toimintojen välillä on suhteellisen helppo navigoida. Kohokohdaksi nousee hieno grafiikka, joka näyttää erilaiset verkkoa käyttävät datatyypit. Niiden joukosta voi priorisoida esimerkiksi pelit tai videon suoratoiston, jolloin ne menevät tavallisen tietokoneen selaimen käytön edelle. Tällaista datatyyppien priorisointia kutsutaan myös palvelun laaduksi (Quality of Service, QoS).

 

Etsii nopeimman palvelimen
Reitittimen asetuksissa on varattu oma erityinen sivunsa himopelaajille. Se auttaa löytämään pelipalvelimen, jossa on paras yhteys. Tällä valinnalla voi säästää elintärkeitä millisekunteja räiskintäpelissä juoksennellessa. Internetpalvelimet esitetään opettavaisesti värikoodatulla maailmankartalla. Siitä on helppo nähdä, missä parhaat yhteydet milloinkin ovat. Reitittimen takaosassa on neljä verkkoporttia, joista jokainen yltää yhden gigabitin sekuntinopeuteen. Olisimme kaivanneet joukkoon yhtä tai kahta vielä nopeampaa porttia. Alkavathan 2,5 gigabitin portit olla yleisiä, ja jos uuteen reitittimeen käyttää pienen omaisuuden, rahojen vastineeksi sopisi toivoa myös eräänlaista vakuutusta tulevaisuuden varalle.


+ Hyvä nopeus

+ Huolella viimeistellyt asetussivut

– Ei täysin vastaa kallista hintaa

Conclusion

Nighthawk XR1000 on nopea Wi-Fi 6 -reititin, jossa on hyvät asetusmahdollisuudet. Reitittimen asetuksia on helppo hallita.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
Wi-Fi 6
Ethernet
1 Gbit/s
Verkkoportit
4
Usb-portit
1
Mitat
29,5 x 20 x 6,4 cm
Ilmoitettu nopeus
5,4 Gbit/s
Mitattu nopeus
820 Mbt/s