De to enheder i Orbi AX600 ser ens ud, men er ret forskellige.

Netgear Orbi AX6000

Wi-Fi 6 -standardia tukeva mesh-verkkojärjestelmä, joka koostuu reitittimestä ja tukiasemasta.

tekijä #Reitittimet #Netgear
9.4

Netgearin Orbi AX6000 -järjestelmä vie mesh-verkkoratkaisut selkeästi omalle tasolleen. Setti tarjoaa loistavat siirtonopeudet, erinomaisen peiton ja kantaman, joka on kaikkia KotiMikron kokeilemia mesh-verkkojärjestelmiä parempi. Tosin hintakin on sitten sen mukainen.

Siirtymällä Wi-Fi 6 -verkkostandardiin Netgear on ratkaissut mesh-reitittimiä yleisesti vaivaavan ongelman, nimittäin sen, että ne eivät ole erityisen nopeita. Orbi AX6000:lle tehdyissä mittauksissa päästiin parhaimmillaan 814 megabitin langattomaan siirtonopeuteen sekunnissa, mikä on paljon suurempi nopeus kuin yhdessäkään aiemmin testaamassamme mesh-verkkojärjestelmässä. Lisäksi koko asunnon kattava vakaa nopeus oli 200-300 megabittiä sekunnissa.

Myös Orbi AX6000:n kantama on erinomainen. Toisin kuin muissa mesh-verkkojärjestelmissä signaali kulkee hyvin ulkoseinien läpi tarjoten vakaan yhteyden etäisyydellä, joka vastaa parhaita testaamiamme tavallisia reitittimiä. Yhteys toimi ulkoilmassa yli 100 metrin etäisyydellä!

Reititin ja tukiasema ovat kooltaan melko suuria. Kumpikin yksikkö painaa yli kilon ja vie paljon tilaa hyllyssä. Molemmissa yksiköissä on takana neljä verkkoporttia langallisille laitteille, ja pääyksikkö tarjoaa peräti 2,5 gigabitin sekuntivauhtia lähiverkkoon. Ihan heti ei siis tule päivitystarvetta.

Settiä kokeiltaessa kävi myös ilmi, että nopeudet säilyvät kaikissa tilanteissa. Tähän on puhtaasti tekninen selitys: Käytettävissä olevien kolmen taajuuden lisäksi, järjestelmä käyttää erillistä laitteiden välistä taajuutta. Tämä on hieno ratkaisu, jota voi toivoa muidenkin valmistajien matkivan.

Käyttöönotto tapahtuu ohjatulla toiminnolla Android-puhelimen tai iPhonen sovelluksella. Ohjattu toiminto selittää vaiheet oikein hyvin, vaikka ei teekään sitä suomeksi. Käyttöönoton päätteeksi laitteet muodostavat yhtenäisen langattoman verkon, joka vaihtaa automaattisesti 2,4 ja 5 gigahertsin taajuuksien välillä. Verkko on käytettävissä ilman että sen tekniikkaan tarvitsee enää sen kummemmin perehtyä.

Hallintasivut ovat ihailtavan selkeästi toteutetut ja toimivat. Toisin kuin muissa mesh-järjestelmissä, Orbissa on kaikki mahdolliset lisäominaisuudet, joita voi vain toivoa. Lisäksi sivut on järjestetty niin hyvin, ettei käyttäjä eksy asetusvalikoiden sokkeloihin.

 

+ Mahtava huippunopeus
+ Hyvä kantama
+ Teknistä ylivoimaa
– Todella kallis

 

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

 

Arvio

Orbi AX6000 on ehdottomasti paras testaamistamme mesh-verkkojärjestelmistä, mikä näkyy myös hinnassa.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
Wi-Fi 6
Ethernet
2,5 Gigabit
Verkkoportit
4 per yksikkö + wan-portti
Usb-portit
-
Kulutus
2 x 9 W
Mitat
25,4 x 7,1 x 19,0 cm
Ilmoitettu nopeus
2400 Mbit/s
Mitattu nopeus
814 Mbit/s