De tre mesh-enheder ser ens ud. I virkeligheden er der en hovedenhed og to satellitter.

Netgear Orbi RBK13

Reitittimestä ja kahdesta tukiasemasta koostuva wifi 5 -mesh-verkkojärjestelmä.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #Netgear
8.4

Tämä Netgearin mesh-verkkojärjestelmä ei kulje valtavirran mukana. Se ei yritä olla nopein eikä mahtaile toimintojen määrällä. Sen sijaan Orbi-järjestelmä pyrkii olemaan huomaamaton, vakaa ja helppokäyttöinen, missä se onnistuu loistavasti. Järjestelmällä on hyvä peitto sisätiloissa, erinomainen huippunopeus ja hintakin on kohtuullinen.

Mesh-reitittimien tärkein ominaisuus ei ole nopeus, vaan kantama ja peitto. Kun Netgearin Orbi-verkkojärjestelmän kolme yksikköä sijoitetaan järkevästi, saadaan vakaa verkkoyhteys kodin joka nurkkaan. Ulkotiloissa kantama on kuitenkin lyhyempi kuin joillakin muilla testaamillamme reitittimillä.

Netgearin verkkojärjestelmään kuuluva reititin ja kaksi tukiasemaa näyttävät lähes samanlaisilta. Ainoa näkyvissä oleva ero on siinä, että pääyksikössä on kaksi ethernet-liitäntää. Toiseen yhdistetään nettiliitäntä ja toiseen voi yhdistää lähiverkkolaitteen. Jos on tarvetta useammille kaapeliyhteyksille, niin silloin järjestelmään voi yhdistää kytkimen. Järjestelmässä ei ole usb-liitäntöjä, joten tiedoston- tai tulostinjako ei ole mahdollista.

Järjestelmän käyttöönotto tapahtuu puhelimessa tai tabletissa olevan ohjatun toiminnon avulla. Opastus on selkeää jokaisessa vaiheessa. Käyttöönoton aikana joutuu useampaan kertaan odottamaan muutaman minuutin, mutta kun ohjattu toiminto on suoritettu loppuun, käyttöön saa hyvin toimivan langattoman lähiverkon, jonka eri yksiköt muodostavat yhtenäisen verkon.

Mittauksissa päästiin mahtavaan 626 megabitin huippunopeuteen sekunnissa, mutta vain silloin kun käytössä oli suora yhteys pääyksikköön. Kun yhteys kulkee tukiaseman kautta, vauhti tippuu huomattavasti muiden huokeamman pään mesh-järjestelmien tavoin – yleensä noin 40 megabittiin sekunnissa. Siksi verkkolevy ja suoratoistolaite pitää sijoittaa lähelle Orbi-järjestelmän pääyksikköä.

Orbi on kaksitaajuusjärjestelmä, joka luo automaattisesti lähiverkon 2,4 ja 5 gigahertsin taajuuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osaa kaistasta käytetään laitteiden väliseen viestiliikenteeseen. Tämä heikentää jonkin verran nopeuksia lähiverkon reuna-alueilla. Tärkeintä on kuitenkin, että yhteys toimii vakaasti, ja niin se Orbilla myös tekee.


+ Hyvä kantama sisätiloissa
+ Helppo käyttöönotto
+ Hyvä huippunopeus
– Alhainen nopeus lähiverkon reuna-alueilla
– Vähän lisätoimintoja

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

 

Arvio

Orbi RBK13 on huomaamaton mesh-verkkojärjestelmä, jossa ei ole edistyksellisiä toimintoja. Sen avulla saa kuitenkin vakaan langattoman lähiverkon kohtuulliseen hintaan.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
Wi-Fi 5
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
2 (vain pääyksikössä)
Usb-portit
-
Kulutus
20 W
Mitat
10,5 x 10,5 x 6,9 cm
Ilmoitettu nopeus
1200 Mbit/s
Mitattu nopeus
626 Mbit/s