Keskusyksikön ja yhden tukiaseman muodostama verkko kattaa keskisuuren talon.

Netgear Orbi Voice

Orbi Voice on yhdistelmä virtuaaliavustajaa ja hyvän kantaman langatonta lähiverkkoa, mutta järjestelmä on kallis.

tekijä #Reitittimet #Netgear
8.5

Kun kaksi erilaista teknistä ratkaisua yhdistetään, saattaa ensisilmäyksellä olla vaikeaa ymmärtää, miksi juuri kyseinen yhdistelmä on olevinaan niin nokkela. Tästä ei ole kyse Netgearin Orbi Voicen kohdalla. Langattoman lähiverkon ja puheohjattavan virtuaaliavustajan yhdistelmä puhuu puolestaan jo ensi vaiheista alkaen.

Orbi on verkkolaitteita valmistavan Netgearin mesh-ratkaisu, jonka lähiverkon kantama kattaa isonkin kodin. Mesh-järjestelmä koostuu keskusyksiköstä ja yhdestä tai useammasta tukiasemasta, jotka sijoitetaan eri puolille kotia niin, että langaton lähiverkko ulottuu kodin joka nurkkaan.

Aikaisemmin testaamamme Netgear Orbi -laitteen arvion voit lukea KotiMikron Testinurkasta. Orbi Voice muistuttaa suuresti Orbin perusversiota. Tuotepaketti sisältää keskusyksikön ja yhden tukiaseman, jotka ovat suunnilleen samankokoiset. Perusversiossa molemmat yksiköt ovat muovipäällysteisiä, kun taas Orbi Voicen tukiasema on päällystetty harmaalla kankaalla. Syynä on se, että tukiasemana toimiva verkkoyksikkö on myös kaiutin.

Keskusyksikkönä toimiva reititin liitetään nettipäätteeseen verkkokaapelilla. Keskusyksikössä on kiinteää verkkoyhteyttä käyttäviä laitteita varten kolme ethernet-porttia. Keskusyksikön käyttöönotto on helppoa Netgearin sovelluksen avulla. Sovellus löytää nopeasti myös järjestelmään yhdistettävät tukiasemat. Koko hommaan kului vain kymmenisen minuuttia siitä kun paketti oli avattu, siihen kun langaton mesh-verkko oli käytössä.

Siirtonopeudet asettuivat mittauksissa 400-500 megabitin haarukkaan. Nopeus on samaa luokkaa kuin monissa tavallisissa reitittimissä, joita KotiMikrossa on testattu.

Kiinnostavin ominaisuus Orbi Voicessa on kaiuttimella varustettu tukiasema ja Amazonin virtuaaliavustaja, Alexa. Kaiutin toimii samalla tavalla kuin Amazonin muutkin Alexalla varustetut tuotteet. Kuten niihin, myös Orbi Voiceen voi yhdistää useita erilaisia älykotilaitteita, kuten esimerkiksi Philipsin Hue-älylamppuja. Toiminta on kitkatonta, mutta niin sovellus, puhekomennot kuin virtuaaliavustajan vastauksetkin toimivat vain englanniksi. Suomeen saisi pikku hiljaa tulla muitakin suomen kieltä osaavia digiapureita kuin Applen Siri.

Laaja kantama

Mesh-verkkojärjestelmän ja myös Orbin suurin vahvuus on sen laaja kantama. Vaativa käyttäjä saattaa kaivata lisää säätömahdollisuuksia, kuten esimerkiksi verkkoliikenteen priorisoinnin. Jos on tarve monipuoliselle verkkojärjestelmälle, esimerkiksi tiedostojaon takia, mesh-järjestelmällä saattaa olla vaikeuksia pysyä vauhdissa mukana.

Netgear ilmoittaa, että aloituspaketin luomalla verkolla kattaa 185 neliömetrin tilan. Tämä varmaankin pitää paikkansa, jos yksiköt pystyy sijoittamaan niin, että kumpikin on oman puoliskonsa keskellä. Orbi Voicea testattiin 175 neliömetrin pitkänomaisessa talossa, jossa keskusyksikkö sijoitettiin päätyseinien puolivälissä sijaitsevaan tekniikkakaappiin. Talossa olisi kuitenkin tarvittu keskusyksikön lisäksi kaksi tukiasemaa, jotta kumpaankin päähän olisi saatu kunnollinen kantama.

Orbi Voice -älykaiuttimen saa myös ilman tukiasemaa, jos käytössä on jo Orbi-verkko. Pelkkä älykaiutin maksaa noin 360 euroa. Tukiasemalla varustettu Orbi Voice -järjestelmä on jo sitten paljon kalliimpi.

+ Helppo käyttöönotto
+ Hyvä kantama
– Alexa ymmärtää vain englantia
– Kallis

Lisätietoja Orbi Voicesta on valmistajan sivuilla.

Katso päivän hinta Orbi Voicelle hintavertailupalvelusta, kuten Hintaseurannasta.

Arvio

Orbi Voice luo kotiin kattavan langattoman verkon ja toimii myös älylaitteiden ohjaajana, mutta puheohjaus tottelee vain englanninkielisiä komentoja.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
802.11ac / Wi-Fi 5
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
3/2
Usb-portit
1
Mitat
21,89 x 16,5 x 12,4 cm
Ilmoitettu nopeus
2.4 GHz (400 Mbit/s) + 5 GHz (867 Mbit/s)