Lydsioderne på forsiden af NETGEAR AX1800 er kraftige og alt andet end diskrete.

Netgear RAX20 AX1800 WiFi 6 Router

Edullinen kaksiantenninen Wi-Fi 6 -reititin.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #Netgear
7.5

Alle 140 euroa maksava Netgear RAX20 AX1800 on testaamistamme Wi-Fi 6 -reitittimistä edullisin. Siitä huolimatta laitteessa on erinomainen huippunopeus. Jopa vaativat tehtävät, kuten tiedostonjako, sujuvat mallikkaasti. Sen sijaan kantama tuotti pettymyksen ja käyttöönotossa oli suuria ongelmia, joten laitteen edullisuus paistaa kuitenkin läpi.

Käyttöönotto tapahtuu mobiilisovelluksen avulla. Ensin skannataan reitittimen QR-koodi, minkä jälkeen sovellus huolehtii tarvittavista toimenpiteistä, mukaan lukien reitittimen ohjelmiston päivitys. Kokeiltaessa käyttöönotto ei kuitenkaan onnistunut ensimmäisellä kerralla, sillä päivityksen jälkeen sovellus ei saanut enää yhteyttä reitittimeen eikä internetiin. Reitittimen asetukset piti nollata ja toimenpiteet aloittaa alusta, ennen kuin kaikki saatiin toimimaan.

Hyvät siirtonopeudet ovat parasta Netgearin reitittimessä. 5 gigahertsin taajuudella mitattiin kunnioitettavat 711 megabittiä sekunnissa, mikä on noin puolet parhaiden testaamiemme reitittimien nopeudesta. Myös tiedostonjako sujuu hyvin lukunopeuden ollessa mukavat 104 megatavua sekunnissa. Nopeus on lähes yhtä hyvä kuin mihin langallisella yhteydellä päästään.

Sen sijaan reitittimen kantama ei vastannut odotuksia. Jopa hitaalla 2,4 gigahertsin kaistalla yhteys katkesi paljon nopeammin kuin muilla testaamillamme Wi-Fi 6 -reitittimillä, ja nopealla 5 gigahertsin kaistalla oli vaikeuksia päästä edes yhden vankan seinän läpi. Mutta muissa reitittimissä onkin parhaimmillaan kahdeksan antennia ja tässä Netgearin mallissa on vain kaksi.

Ulkoasultaan reititin on silmiinpistävä voimakkaine tilavaloineen, mutta erityisen tyylikkääksi sitä ei voi kutsua. Voisi hyvin kuvitella, että suunnittelijoita on pyydetty luomaan jotain, joka näyttää huokealta, sillä kotelo on tarpeettoman kulmikas.

Reitittimen takaosassa on neljä verkkoporttia sekä internetliitäntä, ja sivulla on yksi ainoa usb-portti. Wps-painike, jonka avulla uusia laitteita on helppo liittää reitittimeen, on melko huomaamaton, mutta se on kuitenkin helposti ulottuvilla laitteen etuosassa. Wps-painike on kuitenkin ikävästi aivan langattoman verkon sammutuspainikkeen vieressä.

Netgearin sovellus tarjoaa erinomaisen yleiskuvan reitittimen tilasta, ja päivittäisessä käytössä vain harvalla käyttäjällä on tarvetta puuttua asetuksiin. Jos se tulee tarpeelliseksi, käyttäjä voi kirjautua reitittimen hallintasivuille. Selkeästi rakennetuilla hallintasivuilla on helppo liikkua ja muuttaa tarvittavia asetuksia.


+ Suuri siirtonopeus
+ Hyvä tiedostonjako
– Kohtuullinen kantama
– Hankala käyttöönotto

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hintaopas-palvelusta.

 

Arvio

Huokea Wi-Fi 6 -reititin, jossa on hintaan nähden hyvä siirtonopeus. Käyttöönotossa oli kuitenkin ongelmia ja kantama tuotti pettymyksen.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
Wi-Fi 6
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
4 + 1
Usb-portit
1 x usb 3.0
Kulutus
8 W
Mitat
25,3 x 15,4 x 4,3 cm
Ilmoitettu nopeus
1200 Mbit/s
Muuta
Tiedostonjako, 104 Mt/s
Mitattu nopeus
711 Mbit/s