Synology RT2600ac
Mainiolla käyttöliittymällä varustettu monipuolinen reititin, joka jaksaa jakaa täyttä kaistaa usealle laitteelle.
Synology on saanut usein palstatilaa KotiMikron testisivuilta, sillä yhtiön kattavasta verkkokiintolevyjen valikoimasta on esitelty useita malleja. Nyt on kuitenkin arvioitavana ensimmäinen reititin samalta yhtiöltä. Tuotelaji on Synologylle suhteellisen uusi, ja speksien perusteella Synology RT2600ac vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta tulokkaalta langattomien reitittimien markkinoille.
RT2600ac:n pakettia purkaessa vastaan tulee lehtinen, jossa kuvataan selkein kuvin reitittimen käyttöönoton perusvaiheet. Homma toimii kuin se kuuluisa junan vessa. Yhdessä kohtaa opastusta pitäisi kuitenkin varoitusvalojen syttyä: Reitittimen muodostaman langattoman verkon salasana on ”synology”. Kyse on toisin sanoen tehdasasetuksesta, joka on kaikissa tuotantolinjalta lähteneissä laitteissa.
Kaikkien muiden valmistajien reitittimien mukana on jo joitain vuosia tullut yksilöllinen salasana, joka on usein reitittimen pohjassa olevassa tarrassa. Tehdasasetuksia käyttävien laitteiden salasanat voi puolestaan kuka tahansa tarkistaa verkosta. Siksi on erittäin tärkeää, että reitittimen hallintasivuilla vaihtaa tehdassalasanan ja vaikka vielä antaa verkolle uuden nimen. Tätä ei käyttäjä kuitenkaan välttämättä hoksaa tehdä.
Hallintasivuille pääsee kytkeytymällä reitittimen langattomaan verkkoon ja kirjoittamalla reitittimen ip-osoitteen selaimen osoiteriville. Reititin löytyy myös osoitteella router.synology.com.
Hallintasivujen ohjattu toiminto on yksinkertaisen selkeä, ja ohjatun toiminnon ansiosta kaikkia reitittimen toimintoja ei tarvitse määritellä käsipelillä. Ohjattu toiminto on englanninkielinen, mutta se ei vaadi perusosaamista kummempaa kielitaitoa.
Synologyn verkkokiintolevyn käyttäjä on heti kotonaan RT2600ac:n järjestelmän kanssa, sillä se on lähes identtinen yhtiön nas-käyttöliittymän kanssa.
Synologyn liittymässä on Windows-tyylinen työpöytä, jonka kautta voi ladata sovelluksia, ja päävalikosta pääsee helposti siirtymään kaikkiin toimintoihin. Englanninkielisyydestä huolimatta Synologyn reititin on poikkeuksellisen helppokäyttöinen. Esimerkiksi käyttöliittymän grafiikat ovat havainnollisen selkeät.
KotiMikron kokeilemista reitittimistä Synologylla onkin ehdottomasti parhain käyttöliittymä, mitä tähän mennessä on nähty.
Käyttöliittymään kuuluu ja saa sovelluksia, kuten muun muassa erilaisia vpn-palvelimia ja latausapurin, jolla voi käynnistää tiedostolatauksia nas-latausaseman tyyliin. Saatavana on myös tietoturvaohjelma, joka suojaa verkon vaaroilta.
Ominaisuuksien ansiosta reitittimeen saa periaatteessa nas-miniversion, kun yhdistää ulkoisen kiintolevyn tai muistitikun reitittimen jompaankumpaan usb-liitäntään.
Synologyn tiedonsiirtonopeudet eivät ole ihan terävintä kärkeä, mutta kiitettävät ne silti ovat. Lisäksi laitteessa on niin tehokkaat komponentit, että sille luvataan täydet siirtonopeudet peräti 100 laitteelle samanaikaisesti. Tätä ei voitu testata, mutta varsin vakuuttava argumentti se on reitittimen puolesta.
Reitittimen kantama on aivan loistava kookkaiden ulkoisten antennien ansiosta.
Conclusion
Synologyn reititin on kattavasti varusteltu. Käyttöliittymä on omaa luokkaansa, ja sen avulla laitteen runsaiden ominaisuuksien hallinta on helppoa.
Ominaisuudet
- Merkki
- Synology
- Wlan
- 802.11ac
- Ethernet
- Gigabit ethernet
- Verkkoportit
- 4 x LAN + 1 x WAN
- Usb-portit
- 1 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0
- Kulutus
- 10,8 W
- Mitat
- 7,7 x 28 x 16,9 cm
- Ilmoitettu nopeus
- 2.4GHz: 800 Mbit/s + 5GHz: 1,73 Gbit/s
- Muuta
- SD-muistikortinlukija, antennien säteenohjaus (beamforming)