Den lille router domineres af fire høje antenner.

TP-Link Archer AX10 WiFi 6 Router

Edullinen Wi-Fi 6 -standardia tukeva reititin.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #TP-Link
6.2

TP-Linkin alle sadan euron hintainen Archer AX10 on erittäin edullinen uuden Wi-Fi 6 -standardin mukainen reititin. Maksiminopeus viiden gigahertsin kaistalla on hieno, mutta kantama on yllättävän heikko. Hyvällä Wi-Fi 5 -standardin reitittimellä saa luotua huomattavasti kattavamman langattoman verkon.

Otetaan hyvät ominaisuudet ensin: tiedonsiirtonopeus viiden gigahertsin taajuudella. Testissä saatiin tulokseksi vähän alle 700 megabitin nopeus sekunnissa, kun reitittimeen oli suora näköyhteys. Kuten tavallista, vauhti tippui nopeasti, kun välimatka reitittimeen kasvoi. 2,4 gigahertsin taajuuskaistalla nopeus vaihteli 40-80 megabitin sekuntivauhdin välillä. Tulos ei ole erityisen hyvä, kun ottaa huomioon, että moni nettikaistakin on nopeampi.

Entä sitten se kantama? Testitilassa oli haastavia seiniä ja pintoja, jotka laittoivat reitittimen koville, kun sen piti hallita vaikeita signaaleja. Archer AX10 heitti pyyhkeen kehään jo ennen kuin vastaan tuli todella vaikea paikka. Lisäksi laitteella oli ongelmia ylipäätään siirtää käytettyä testidataa. Tämä saattaa kuitenkin korjaantua ohjelmistopäivityksellä.

Käyttöönotossa ilahdutti hallinta sovelluksella, joka huolehti vaihe vaiheelta, että kaikki asetukset tulivat oikein. Testitoimituksessa on nähty tyylikkäämpiäkin käyttöönottovelhoja, mutta TP-Linkin sovellus hoitaa homman eleettömästi, ja lopputuloksena on järkevästi luotu langaton lähiverkko. Hallintasivut ovat selkeät ja tarjoavat pääsyn reitittimen suhteellisen niukkoihin asetuksiin. Niistä löytyy kuitenkin vierasverkko ja muut yleisimmät ominaisuudet.

Reitittimessä on yllättävän vähän mitään lisätoimintoja. Laitteesta ei esimerkiksi saa pientä tiedostopalvelinta, koska usb-portteja ei ole. Hyvä ominaisuus on Smart Connect -toiminto, jolla reitittimen kaksi taajuutta voi yhdistää yhdeksi lähiverkoksi. Se toimi kokeiltaessa erinomaisesti.

Reitittimessä on neljä suurta ulkoista antennia. Edessä on merkkivalot, ja takana olevat liitännät on merkitty erinomaisesti värikoodeilla. Reitittimen voi asentaa myös seinälle, ja antenneja voi tarvittaessa kääntää yhteyden parantamiseksi.


+ Hyvä nopeus 5 GHz -verkossa
+ Helppo käyttöönotto
– Alhainen 2,4 GHz -nopeus
– Heikko kantama
– Ei juuri lisätoimintoja

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hintaseurannasta.

 

Arvio

Tämän halpisreitittimen parasta antia on hyvä siirtonopeus 5 GHz -taajuudella. Kaikkia Wi-Fi 6 -ominaisuuksia haluavan kannattaa etsiä rahoilleen vastinetta muualta.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Wlan
Wi-Fi 6
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
4 + 1
Kulutus
7 W
Mitat
26 × 13,5 × 3,9 cm
Ilmoitettu nopeus
1,2 Gbit/s
Mitattu nopeus
699 Mbit/s