TP-Link AX50 er en lille router med store antenner.

TP-Link Archer AX50 WiFi 6 AX3000

Langaton kaksitaajuuksinen W-iFi 6 -reititin.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #TP-Link
7.4

Parasta tässä Wi-Fi 6 -reitittimessä on oikeastaan hinta. TP-Link Archer AX50 on puolta halvempi kuin muut Wi-Fi 6 -reitittimet ja siten edullinen vaihtoehto päästä käyttämään uusinta langatonta lähiverkkotekniikkaa. Reitittimessä ilahduttaa hyvä huippunopeus, mutta esimerkiksi kantama tuotti pettymyksen.

Saimme mittauksissa huippunopeudeksi 697 megabittiä sekunnissa ilman suurempaa vaihtelua, mikä on hyvä tulos. Tähän tosin päästiin vain reitittimen läheisyydessä. Kauempana reitittimestä vauhti putosi nopeasti, ja noin 20 metrin kantama onkin yksi alhaisimmista, mitä olemme mitanneet. Ja tätä vähentävät vielä hankalat olosuhteet, kuten paksut seinät ja asuinkerrokset.

TP-Linkin reititin on suhteellisen pienikokoinen ja vaatimattoman näköinen laite. Takaa löytyy viisi hyvin merkittyä verkkoporttia, yksi usb 3 -portti sekä painikkeet wps-yhteyden luontia, tehdasasetusten palautusta ja verkon sammutusta varten. Kaikki helposti käytettäviä, toimivia ja laadukkaita ratkaisuja.

Laitteen käyttöönotto ja hallinta tapahtuvat kirjautumalla selaimessa laitteen hallintasivuille ja vastaamalla kouralliseen kysymyksiä. Tämä voi tuntua hieman vanhanaikaiselta verrattuna sovelluspohjaisiin hallintaratkaisuihin, mutta menetelmä toimii erinomaisesti. Hallintasivut saattavat vaikuttaa hieman sekavilta, mutta käytännössä niissä on helppo liikkua.

Takapaneelin usb-liitäntää voi käyttää tiedostonjakoon. Liitännästä irtosi lukunopeudeksi 26 megatavua sekunnissa, mutta kirjoitusnopeudeksi saatiin vain 13 megatavun sekuntivauhti. Liitäntä toimii, kun tiedostoja liikutellaan vain vähän ja lähinnä luetaan, mutta liitännästä ei ole varsinaiseksi verkkolevyliitännäksi.

Kalliimpiin reitittimiin verrattuna TP-Linkin heikkoutena on myös vaatimaton suoritinteho ja vähäinen muistin määrä. Se ei ole ongelma, kun reitittimellä on 2-3 käyttäjää, mutta jos yhteyden jakaa useampi käyttäjä, reititin hidastuu nopeasti. Riippumatta siis siitä, että kyseessä on Wi-Fi 6 -luokan reititin, niin TP-Link ei tarjoa isoja etuja hyvään Wi-Fi 5 -luokan reitittimeen verrattuna.


+ Edullinen
+ Hyvä huippunopeus
– Vaatimaton kantama
– Ei sovi kovaan kuormitukseen

 

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

 

Arvio

Uusinta, Wi-Fi 6 -lähiverkkostandardia tukeva reititin, joka ei maksa omaisuuksia. Reitittimen kantama on vaatimaton, eikä laite sovi kovaan kuormitukseen.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Wlan
Wi-Fi 6
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
4 + 1
Usb-portit
1 x usb 3
Kulutus
12 W
Mitat
26,0 x 13,5 x 3,9 cm (ilman antenneja)
Ilmoitettu nopeus
2402 Mbit/s
Muuta
Tiedostonjako: 26,6 Mt/s
Mitattu nopeus
697 Mbit/s