TP-Link Archer C5400

Kolmella langattomalla kaistalla ja kahdeksalla antennilla varustettu tehokas reititin.

tekijä #Reitittimet #TP-Link
7.8

TP-Linkin Archer C5400 -reitittimen mukana tulevassa pikaoppaassa on QR-koodi, jolla voi ladata TP-Linkin sovelluksen ja määritellä asetukset sen avulla. Yhtä hyvin määrittelyn voi tehdä langattomasti tietokoneen selaimella.

Jälkimmäisellä tavalla – jota käytettiin myös testissä – käynnistetään reititin, yhdistetään tietokone reitittimeen ja käytetään kirjautumistietoja, jotka ovat reitittimessä olevassa tarrassa. Tämän jälkeen tarvitsee vain avata pikaoppaassa kerrottu verkko-osoite selaimeen, luoda salasana ja käynnistää ohjattu toiminto.

Pika-asennuksessa voi valita kieleksi suomen.
Käyttöönottoa helpottaa mahdollisuus valita kieleksi suomi.

 

Varsinaiset hallintasivut ovat myös suomenkieliset, ja valittavana on perusnäkymä tai laajempi lisäasetukset sisältävä näkymä. Tarjolla on lisäksi erilaisia lisätoimintoja, kuten esimerkiksi reitittimeen liitettyjen tallennusvälineiden hallinta, lapsilukko, verkon käytön ajastus ja yhdysrakenteinen VPN-palvelin.

Järjestelmä vaikuttaa kuitenkin harmittavan ikääntyneeltä, eikä asetusten muuttaminen ole erityisen yksinkertaista, saati intuitiivista. Tämän huomaa varsinkin silloin, jos esimerkiksi tarvitsee porttiohjausta verkkokameralle, älykotilaitteelle tai verkkokiintolevylle.

Monissa reitittimissä voi yleiskatsauksessa nähdä kaikki yhdistetyt laitteet ja luoda suoraan samasta näkymästä porttisääntö tietylle laitteelle. Tämä ei onnistu Archer C5400 -mallissa, jossa pitää ensin löytää oikea välilehti ja sen jälkeen manuaalisesti naputella laitteen IP-osoite ja porttinumero. Turhan monimutkaista kotireitittimelle.

Hallintasivuilla voi valita perusnäkymän ja laajan, lisäasetukset sisältävän näkymän.
Hallintasivuilla voi valita perusnäkymän ja laajan lisäasetukset sisältävän näkymän, johon ei välttämättä tarvitse perehtyä lainkaan.

 

Vauhdissa ei sen sijaan ole valittamista. Archer C5400 tukee yhdistettyä 5 400 megabitin sekuntivauhtia – teoriassa. Käytännössä ei päästä ihan noihin lukuihin. Hitaampi 2,4 gigahertsin verkko toimii 1 000 megabitin vauhdilla, joten voisi ajatella, että viiden gigahertsin vauhtia tukevalla laitteella saa käyttöön vajaan 4 400 megabitin kaistan, toisin sanoen nelinkertaisesti kaapeliverkon vauhdin. Näin ei ole, sillä Archer C5400 -laitteessa on 2,4 gigahertsin verkon lisäksi kaksi viiden gigahertsin verkkoa, joiden yhteenlasketuilla 2 167 megabitillä syntyy tuo 4 334 megabitin kaista.

Toki se on roimaa vauhtia. Lisäksi reitittimellä voi ohjata videoraskaat laitteet, kuten muun muassa Chromecastin, älytelevision tai Apple TV:n ja muut suoratoistovimpaimet, toiseen viiden gigahertsin verkkoon ja käyttää toisen verkon täyttä kapasiteettia esimerkiksi puhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla.

Testissä päästiin “vain” muiden reitittimien vastaaviin 1 733 megabitin sekuntivauhteihin. Teoreettisten ja mitattujen nopeuksien suuri ero ei kuitenkaan ole epätavallista. Kantama oli puolestaan huippuluokkaa. Testi tehtiin päällekirjoittaneen omakotitalossa, jossa verkko tippuu päältä keittiössä ja tietyssä kohtaa olohuoneen sohvaa, mutta vain viiden gigahertsin verkolla, jonka kantama on kehnompi kuin 2,4 gigahertsin verkossa.

Verkon vaihtuminen puhelimessa onkin tuttua kauraa, kun asunnossa liikutaan mainituilla kuolleilla alueilla. Archer C5400 -reitittimellä viiden gigahertsin verkossa signaali pysyi kuitenkin tapissa kaikkialla, vaikka laite sijoitettiin samaan paikkaan kuin siinä normaalisti jököttävä reititin. Hyvään kantamaan vaikuttaa muun muassa se, että Archerissa on kaikkiaan kahdeksan ulkoista antennia, kun taas verrokkina olleessa kotilaitteessa on sisäiset antennit.

+ Erinomainen kantama

+ Suomenkieliset hallintasivut

– Hankalat lisäasetukset

– Nopeus käytännössä

Katso päivän hinta TP-Link Archer C5400 -reitittimelle hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaoppaasta.

Arvio

TP-Link Archer C5400 -reitittimen kantama on omaa luokkaansa, mutta nopeudet ovat keskitasoa ja hallintasivut vanhanaikaisen kömpelöt.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Wlan
802.11ac
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
4 x LAN + 1 x WAN
Usb-portit
1 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0
Mitat
23 X 23 X 4,3 cm
Ilmoitettu nopeus
5 GHz 1: 2 167 Mbit/s + 5 GHz 2: 2 167 Mbit/s + 2,4 GHz: 1 000 Mbit/s
Muuta
8 ulkoista antennia