TP-Link Deco M5 AC1300

Mesh-verkkojärjestelmällä voi varmistaa langattoman verkon saatavuuden ja toiminnan kaikkialla kodissa.

tekijä Mathias Alsted Lund Flinck #Reitittimet #TP-Link
8.1

Langattoman reitittimen signaalin ulottaminen koko kodin alueelle saattaa olla haasteellista – kantama voi jäädä lyhyeksi jopa upouudella AC-reitittimellä. Kantamaongelman voi kuitenkin ratkaista mesh-verkkojärjestelmän reitittimillä. TP-Linkin Deco M5 tarjoaa mesh-ratkaisun, jolla voi varmistaa langattoman verkon saatavuuden ja toiminnan kaikkialla kodissa.

Mesh-verkkojärjestelmä koostuu useasta pienestä reitittimestä, jotka toimivat saman langattoman verkon tukiasemina. Ne ovat yhteydessä sekä toisiinsa että nettimodeemiin, joka muodostaa yhteyden nettioperaattorin palveluun. Deco M5 mesh-järjestelmä koostuu kolmesta tukiasemasta, joista mikä tahansa yhdistetään verkkokaapelilla nettipäätteeseen.

Kaksi muuta voi sijoittaa muihin tiloihin ja ne tarvitsevat vain pistorasian. Deco-yksiköt ovat pieniä ja huomaamattomia, joten niitä voi hyvin pitää esimerkiksi kirjahyllyssä tai kirjoituspöydällä. Decoja voi myös tarvittaessa hankkia lisää.

Järjestelmän käyttöönotto onnistuu mobiililaitteeseen ladattavalla TP-Link Deco -sovelluksella. Sovellus on suomenkielinen ja opastaa hyvin luomaan verkon ja kytkemään reitittimet toisiinsa. Asennus ja käyttöönotto sujuvat esimerkillisen hyvin, eikä verkon luomiseen ja kolmen Deco-yksikön yhdistämiseen mene varttia kauempaa.

Täydellinen peitto vaihtuvin nopeuksin
Sovelluksella voi muuttaa asetuksia, kuten verkon nimeä ja salasanaa, luoda vierasverkon ja tarkastella verkkoon yhdistettyjä laitteita – sijaitsivat ne fyysisesti missä tahansa kodin tiloissa. Järjestelmässä voi olla kaikkiaan 10 Deco M5 -reititintä. Jo kolmella laitteella saa kuitenkin hyvän peiton, TP-Linkin mukaan jopa 400 neliömetrin alueelle.

Järjestelmää kokeiltiin 100 neliön asunnossa, jossa moni perinteinen tehokaskin reititin oli osoittautunut riittämättömäksi tarjoamaan signaalia joka nurkkaan. TP-Link Deco M5 loi täydellisen peiton. Verkko oli vahva kohdissa, joissa langattoman verkon käyttö oli aiemmin lähes mahdotonta.

Nopeudet vaihtelivat testissä jonkin verran. Modeemiin kytketty yksikkö tarjosi sujuvasti kaistaa, mutta järjestelmän kaksi muuta Deco-reititintä tuntuivat hidastelevan. Tiedonsiirtonopeudet olivat vain puolet siitä, mihin kaapeloitu reititin kykeni. Yhteys oli kuitenkin edelleen riittävän nopea esimerkiksi elokuvien katseluun suoratoistopalvelusta.

+ Hyvä kantama
+ Huomaamaton muotoilu
– Yksiköiden nopeuksien vaihtelu

Lisätietoja on valmistajan sivuilla.

Arvio

TP-Link Deco M5 on helppokäyttöinen reititinjärjestelmä, jolla saa langattoman verkon kattamaan koko kodin. Nopeus saattaa kuitenkin vaihdella.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Wlan
802.11ac 5 GHz, 802.11n 2.4 GHz
Ethernet
Gigabit Ethernet
Verkkoportit
2
Usb-portit
1
Mitat
12 x 12 x 3,8 cm
Ilmoitettu nopeus
867 Mbit/s(5 GHz), 400 Mbit/s (2.4 GHz)
Mitattu nopeus
572 Mbit/s (modeemiin kytketty), 260 Mbit/s (satelliitit)