Deco M9 Plus -tukiasemat ovat pieniä ja huomaamattomia, joten ne on helppo sijoittaa.

TP-Link Deco M9 Plus

Kolmen tukiaseman mesh-verkkojärjestelmä, joka luo Wi-Fi 5 -standardia tukevan langattoman lähiverkon.

tekijä #Reitittimet #TP-Link
8.4

Mesh-verkkojärjestelmät ovat suosittuja ja hyvästä syystä, sillä järjestelmään kuuluvat tukiasemat ovat yleensä helposti sijoitettavissa, helposti otettavissa käyttöön ja käyttäjäystävällisiä. TP-Linkin uusi Deco M9 Plus -mesh-järjestelmä on parantanut teoreettisen huippunopeuden yli kahteen gigabittiin sekunnissa, mutta säilyttänyt edeltäjänsä pelkistetyn muotoilun ja kohtuullisen koon.

Järjestelmän käyttöönotto sujuu ongelmitta puhelimeen tai tablet-laitteeseen ladattavan sovelluksen avulla. Yksi tukiasemista liitetään nettiyhteyteen, minkä jälkeen muut tukiasemat yhdistyvät langattomasti päälaitteeseen.

Suomenkielinen sovellus kertoo vaihe vaiheelta, mitä pitää tehdä. Vaiheita on useita, mutta ne ovat loogisia ja ohjeita on tarvittaessa saatavilla. Käyttöönoton jälkeen tukiasemia hallitaan mobiilisovelluksen avulla perinteisten selainsivujen sijasta. Hallinta on helppoa, mutta sovelluksella hallittavat ominaisuudet ovat melko niukat.

Kolmen tukiaseman saaminen käyttövalmiiksi kestää noin kymmenen minuuttia, ja sen jälkeen lähiverkko kattaa koko kodin. TP-Linkin mukaan Deco M9 Plus -järjestelmän kolmella tukiasemalla pystyy kattamaan jopa 600 neliömetrin tilan. Siihen voi suhtautua varauksella, mutta ainakin talossa, jossa järjestelmää testattiin, lähiverkko ulottui kaikkialle, jopa puutarhaan.

Deco-setin mielenkiintoisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että setti toimii myös älykkäänä keskittimenä, jolla voi hallita älylamppuja, -termostaatteja ja kodin muita verkotettuja laitteita. Toimintoa testattiin Philips Hue -älyvalaistuksen kanssa, ja se toimi loistavasti Decon sovelluksella.
 

Vaihteluita nopeudessa

TP-Linkin mesh-järjestelmän ensimmäisissä nopeusmittauksissa saatiin niin alhaiset tulokset, että asiaa piti tutkia tarkemmin. Kävi ilmi, että verkkoporttien kautta ei aina saatu luotua kunnon yhteyttä, jolloin nopeus jäi 100 megabittiin sekunnissa. Kun kaapeliyhteydet saatiin kuntoon, parani siirtonopeus mukavasti 729 megabittiin sekunnissa.

Kahden langattomasti liitetyn laitteen välinen siirtonopeus on vaatimattomampi. Mittauksissa päästiin yleisesti 140 megabitin sekuntivauhtiin, mutta välillä nopeus laski selittämättömästi ja yhteys saattoi jopa katketa. Nämä heikkoudet saadaan toivottavasti korjattua laiteohjelmiston päivityksellä.


+ Pelkistetty muotoilu
+ Helppo käyttöönotto
+ Hyvä peitto
+ Toimii älykeskittimenä
– Ongelmia nopeudessa

Lisätietoja on valmistajan sivuilla.

Katso päivän hinta Deco M9 Plussalle hintavertailupalvelusta, kuten />Hintaoppaasta.

Arvio

TP-Link Deco M9 Plus -mesh-järjestelmä on helppo ottaa käyttöön, ja siinä on paljon käteviä toimintoja. Kantama on hyvä, mutta nopeudessa esiintyy vaihteluita.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Wlan
Wi-Fi 5 (802.11ac)
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
6 porttia (3 x 2)
Usb-portit
-
Kulutus
20 W
Mitat
14,4 x 14,4 x 6,4 cm (L x S x K)
Ilmoitettu nopeus
2134 Mbit/s
Mitattu nopeus
729 Mbit/s