De tre Deco P9 mesh-enheder er helt ens.

TP-Link Deco P9

Kolmen tukiaseman mesh-järjestelmä, jossa yhdistyy langallinen ja langaton lähiverkko.

tekijä #Reitittimet #TP-Link
8.4

TP-Link Deco P9 on langaton mesh-järjestelmä, joka on varustettu erityisellä ominaisuudella: se yhdistää kaksitaajuuksisen wifin ja kodin pistorasiaan kytkettävät datasähkösovittimet. Sähköverkon avulla lähiverkko saadaan kantamaan myös alueille, joihin tavallinen langaton verkko ei yllä.

Testattu paketti sisältää kolme samanlaista tukiasemaa, verkkokaapelin, kolme powerline-verkkovirtalähdettä ja erittäin suppean pikaoppaan. Käyttöönoton kannalta tärkeä QR-koodi, jonka avulla päästään lataamaan tarvittava sovellus, olisi saanut olla isomman kokoinen. Onneksi sovelluksen voi ladata myös manuaalisesti menemällä sovelluskauppaan.

Puhelimeen tai tablet-laitteeseen saatavassa käyttöönotto-opastuksessa on aika monta vaihetta. Opas on kuitenkin selkeästi rakennettu, ja lopuksi kolme tukiasemaa muodostavat yhdellä nimellä toimivan langattoman verkon.

Deco P9 -tukiasemilla muodostettu langaton lähiverkko on Wi-Fi 5 -tyyppiä, jonka teoreettinen huippunopeus on 837 megabittiä sekunnissa. Testaustemme perusteella optimaalisesti sijoitetuilla tukiasemilla voi päästä yli 600 megabitin sekuntivauhtiin, mikä on erinomainen tulos. Muissa sijainneissa siirtonopeus oli alhaisempi, yleensä noin 200 megabittiä sekunnissa.

Langallisessa verkossa hyvä peitto

Mielenkiintoisinta TP-Linkin mesh-järjestelmässä on sähköverkon avulla muodostettu lähiverkko. Sitä kokeiltiin talossa, johon ei normaalisti saada vakaata langatonta yhteyttä. Ja kokeilu kannatti: kahden samaan sulakeryhmään liitetyn tukiaseman välillä päästiin jopa 150 megabitin sekuntivauhtiin, ilman hävikkiä.

Mesh-järjestelmän ja kaapeliverkon yhdistelmä antaa monipuoliset mahdollisuudet rakentaa mahdollisimman kattava lähiverkko. Testitalossa, jossa oli haastavat olosuhteet, päästiin ongelmitta 100 megabitin sekuntivauhtiin kaikkialla ja koko ajan. Myös hankalimmissa paikoissa yhteys toimi vakaasti ja luotettavasti.

Android- ja iOS-laitteille saatava sovellus toimii myös verkon hallintakeskuksena. Ensisilmäyksellä näyttää siltä kuin hallittavaa ei juuri olisi, mutta lisäominaisuuksissa päästään määrittelemään liikenteen priorisointi, porttiohjaus ja muita hyödyllisiä toimintoja. Tavallisiin reitittimiin verrattuna säätöominaisuudet ovat kuitenkin rajalliset.

Mesh-järjestelmä toimi hienosti talon sisällä, joten ulkotilojen odotukset olivat korkealla. Kokeilu tuotti kuitenkin pettymyksen. Jonkin matkaa saatiin mitattua hyviä nopeuksia, mutta yhteys katkesi suunnilleen samoilla etäisyyksillä kuin muillakin reitittimillä.


+ Hyvä huippunopeus
+ Erinomainen peitto
– Rajalliset säätömahdollisuudet

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hintahintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hinta.fi-palvelusta.

 

Arvio

Erittäin kätevä hybridiratkaisu, joka sopii hankaliin olosuhteisiin. Tiedonsiirrossa ei kuitenkaan tehdä ennätyksiä.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Wlan
Wi-Fi 5
Ethernet
Gigabit Ethernet
Verkkoportit
6 x 1 Gbit/s
Usb-portit
-
Kulutus
3 x 9 W
Mitat
19 x 9,7 x 9,7 cm
Ilmoitettu nopeus
837 Mbit/s
Muuta
Lähiverkko sähköverkon kautta
Mitattu nopeus
618 Mbit/s